Un preparat ce, pentru mulți români, este aproape sinonim cu cele mai importante sărbători creștine din an. Dacă vrei să îți răsfeți familia și musafirii cu un deliciu culinar, trebuie să încerci această rețetă de pască tradițională cu multă brânză și stafide.
În multe regiuni ale țării, nu există masă de Paște sau de Crăciun de pe care să lipsească tradiționala pască. Are o textură plăcută și o aromă deosebită, este, fără dar și poate, un răsfăț pentru papilele gustative.
Ai nevoie doar de două ore libere, răbdare și puțină îndemânare pentru a pune pe masă pentru familie și musafiri un adevărat deliciu. Vei fi uimit să vezi cât de simplu se face această pască tradițională cu multă brânză și stafide.
Te-ar putea interesa și: De ce se usucă pasca. Cum trebuie să o mănânci, de fapt: caldă sau rece? Detaliul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum
Vei începe prin a bate bine gălbenușurile cu zahăr și lapte. În compoziție se adaugă apoi praful de sare și coaja de lămâie.
Separat, într-un vas suficient de mare, se cerne făina, se pune drojdia uscată și se încorporează cu grijă compoziția cu gălbenușuri, zahăr și lapte.
Se frâmântă aluatul și se adaugă, treptat, untul topit (răcit). Se lasă la dospit în jur de jumătate de oră, poate chiar mai mult, până când își dublează volumul.
Se răstoarnă apoi pe blatul de lucru presărat cu făină și se împarte în două părți egale. O jumătate se întinde și se așează în forma rotundă de copt tapetată cu hârtie de copt.
Jumătatea rămasă se împarte în alte două bucăți egale. Una dintre ele, împărțită din nou în două, va deveni „sfoara” ce se așează pe margine. Lasă forma deoparte, acoperită cu un prosop ca să nu se usuce.
Ultima bucată de luat se înjumătățește și se formează din ea forma de cruce.
Te-ar putea interesa și: Pască fără aluat, rețeta lui Teo Trandafir de care te vei îndrăgosti. E foarte simplu de preparat
„Lăsați stafidele la hidratat în apă caldă în care ați pus ½ de esența de rom sau vanilie, pentru cel puțin 30 de minute.
Amestecați toate ingredientele din listă și omogenizați.
Turnați umplutura în tava pregătită cu aluatul de la bază și sfoara de jur împrejur. Peste umplutură puneți crucea din aluat. Vezi nota de mai jos!!
Ungeți pasca cu ou bătut, atât aluatul cât și umplutura.
Cuptorul trebuie să fie preîncins la 180 de grade. Coaceți pasca pentru 20 min la 180 de grade și apoi încă 25 de minute la 170. Verificați cu o scobitoare să fie aluatul bine copt și umplutura închegată.
Lăsați pasca să se răcească în formă, abia apoi o mutați pe un platou. Feliați pasca numai după ce s-a răcit”, potrivit Bucate Aromate.