În această perioadă, pe lângă bunățile culinare tradiționale din carne de miel, precum drob-ul, friptura și alte asemenea preparate, cozonacul este la loc de cinste în bucătăria românilor. Sunt multe rețete, dar printre ele se regăsește și cea mai căutată rețetă de cozonaci pufoși cu aluat opărit, air gospodinele ne spun și secretul ca să iasă babani și foarte aromați.
Așa cum am mai scris, când vine vorba de tradiții, mai ales cele culinare, cozonacii pufoși sunt nelipsiți, iar mirosul care umple casa, de fiecare dată, ne duce cu gândul la vatra casei bunicii și la zilele când eram copii.
Fiecare gospodină, fie că e din Muntenia, Transilvania, sau Moldova, au rețetele lor pentru cozonacii pufoși și aromați. Printre aceste rețete am dat și peste cea mai căutată rețetă de cozonaci pufoși cu aluat opărit.
Este bine știut că în această parte de țară genul acesta de preparate tradiționale au un anume gust și arată excepțional, de-ți vine să le mănânci numai uitându-te la ele, d-apăi se le mai și ai pe masă.
Gospodinele care au încercat această rețetă spun că există și un secret ca să iasă babani și foarte aromați, care constă, de fapt, în opărirea aluatului, prin adăugarea unei părți de lapte dat în clocot peste puțină făină, precum și celelalte ingrediente la temperatura camerei.
Pentru a face acest gen de cozonac moldovenesc vom avea nevoie de o serie de ingrediente, fără de care nu are cum să ne iasă delicios. Astfel că, pentru început hai să vedem ingredientele, atât pentru aluatul de cozonac, cât și pentru umplutura acestuia din cacao:
Ingrediente aluat cozonac
Ingrediente umplutură
Așa cum spuneam mai devreme, secretul constă în a adăuga o parte din lapte dat în clocot în puțină făină, și după ce se lasă la răcit, se adaugă drojdia uscată și proaspătă și începeți să faceți aluatul pentru cozonacul de Paşte. În cazul drojdiei, se pune și puțin zahăr, când o adăugăm în făina și laptele răcit.
În restul de făină se adaugă coaja de lămâie și 4 gălbenușe de ou și un albuș, bătute puțin apoi se adaugă maiaua făcută din lapte și zahărul topit bine.
Este momentul în care, de fapt, se începe frământatul aluatului la care se adaugă untul topit și uleiul. Se continuă frământatul până când aluatul nu se mai ia pe mâini, apoi se lasă la crescut, acoperită fiind și nu fără a avea o anume temperatură în bucătărie, de preferat ceva mai ridicată.
În ceea ce privește umplutura, aceasta se va face din restul de gălbenușuri de ou, nuca pisată, cacao, la care se adaugă ratatul și bineînțeles esențele de vanilie și lămâie.
După ce aluatul a crescut îndeajuns, se intinde și se adaugă unmplutura, apoi se așează în formele de cozonac unse cu ulei sau unt, peste care se pune foaia de copt, după care se bagă la cuptor, dar nu la foc mare, ci la foc potrivit. În rest, Poftă bună.