Mai sunt câteva zile până la Paște, iar gospodinele sunt toi cu pregătirile pentru masa de Paște. Acest desert are nevoie de multă îndemânare și respectarea unor pași importanți. Măicuţele din Moldova au o rețetă specială de cozonac pentru Paște. Ele păstrează cu sfinţenie obiceiurile străvechi, moștenite din moşi strămoşi. Drept urmare, astăzi vă arătăm, pas cu pas, cum se prepară cozonacul moldovenesc.
Nelipsit de pe masa festivă este cozonacul, unul dintre vedetele sărbătorilor pascale. Pentru a-l prepara ca la carte, toate gospodinele folosesc rețete vechi. Cu toții ne dorim să ne bucurăm de un cozonac pufos, delicios, care se rupe fâșii. Dacă v-ați propus să pregătiți acest desert, trebuie să țineți cont de câteva aspecte importante.
Într-un vas, se va pune la foc mic laptele, până ce acesta devine puțin călduț. Într-un bol mic, vom pune drojdia, peste care vom adăuga trei linguri de zahăr, respectiv trei linguri de lapte cald și o lingură de făină. Se amestecă foarte bine până ce zahărul și drojdia s-au dizolvat, după care se lasă aluatul la crescut, până ce volumul acestuia devine dublu.
Într-un bol mare, vom pune făina pe care am cernut-o în prealabil, peste care vom adăuga un ou întreg, respectiv trei gălbenușuri. Anterior, am topit untul și l-am lăsat să se răcească, iar acum poate fi adăugat peste făina cernută, împreună cu uleiul, respectiv coaja de la o lămâie, esența de rom și zahărul vanilat. Toate ingredientele se vor frământa încet, până ce se încorporează perfect.
În laptele cald se va dizolva complet toată cantitatea de zahăr, după care va putea fi adăugat peste aluatul cu făină. Se continuă frământarea până ce se va obține un aluat moale, dar care nu se va lipi nici de bolul în care a fost frământat, nici de mâinile noastre. Aluatul obținut se va acoperi cu un prosop cald, după care se va lăsa la dospit până ce volumul acestuia va fi dublu față de cel inițial. Cât aluatul stă la dospit, se trece la umplutura pentru cozonacul moldovenesc.
Prima dată se mixează albușurile cu un praf de sare, până ce acestea devin o spumă fermă. Peste albușurile făcute spumă vom adăuga nuca măcinată, amestecând pentru a o încorpora perfect.
Urmează adăugarea cantității de cacao și de zahăr, respectiv a esenței de rom. Se continuă amestecul până ce obținem o cremă omogenă. Acum, că umplutura este gata, iar aluatul și-a dublat volumul, vom trece la realizarea efectivă a cozonacilor. Așadar, vom împărți aluatul în două părți egale, după care vom începe întinderea acestora cu mâna, rezultând două foi nu foarte groase.
Pe fiecare foaie obținută vom pune jumătate din cantitatea de umplutură, întinzând din centru către margini. Foile se vor rula bine, dar cu atenție în același timp, pentru a nu fi strânse foarte tare. Tăvile în care vom pune cozonacul la copt vor fi tapetate cu hârtie de copt, după care vom putea așeza în ele cozonacul moldovenesc. Vom bate bine un ou întreg, după care vom unge cozonacii cu ajutorul unei pensule. Cozonacul moldovenesc se bagă la cuptor, la o temperatură medie, și se lasă aproximativ 1 oră!
Vezi și: Cea mai căutată rețetă de cozonac fără aluat. E gata în 20 de minute, iese o bunătate