Pentru pasionații de lucruri spectaculoase, o vizită în orașul subteran de la granița României, unic pe Pământ, ar putea însemna cireașa de pe tort, cum s-ar spune, mai ales că vor descoperi și ce ascunde Putin atât de bine acolo, dar unde te și poți rătăci.
La doar 150 de kilometri de capitala Moldovei, dincolo de Prut, se află Cricova, arașul perfect de la granița României, unic pe Pământ. De altfel, este mândria fraților moldoveni de dincolo de graniță, și trebuie să recunoaștem că au cu ce se lăuda.
Galeria de vinuri este situată la aproximativ 18 km de capitala Chișinău, iar orașul subteran de la granița cu România are peste 200 km de tuneluri de calcar, majoritatea putând fi parcurse cu mașina.
Tot aici se mai află și o pivniță de vinuri, care are o lungime de 55 km și cuprinde 2 milioane de sticle, și a câștigat titlul de crama cu cea mai mare colecție de vin din lume.
Cricova este de fapt un adevărat oraș ascuns. Aceasta este situată la o adâncime de 85 de metri, unde există condiții ideale pentru învechirea vinului. Într-adevăr, temperatura este menținută constant în jurul a 12-14 grade, iar umiditatea fluctuează între 85 % și 95 %.
Fiecare sticlă de vin, din care poți să consumi o parte, este listată cu un fel de carte de identitate. Pe aceasta se poate găsi cu ușurință numărul, numele vinului, anul recoltării și începutul perioadei de învechire. Aceste vinuri au captat, de asemenea, atenția mai multor personalități guvernamentale.
Unul dintre cei mai cunoscuți clienți VIP era regina Elisabeta a Angliei, în plus, se află în colecțiile private ale fostului cancelar german Angela Merkel și ale lui Vladimir Putin, încă din 2002. Fiecare politician care vizitează crama primește onoarea de a avea o colecție personală de vinuri dedicată, cu o plăcuță personalizată.
Cramele din Cricova sunt a doua cea mai mare cramă din Moldova, sub deținătorul recordului Guinness World Record, Mileștii Mici din apropiere. Cu tuneluri și labirinturi subterane sinuoase, fostele peșteri miniere de calcar din secolul al XV-lea de la Cricova au fost transformate în luxosul refugiu viticol în anii 1950.
Dispunând de mașini, un mini-tren roșu și, potrivit membrilor, chiar și de un buggy placat cu aur pentru președintele Putin atunci când îl vizitează, Cricova este o destinație turistică populară.
Vizitatorilor le place să călătorească pe străzile subterane vaste, completate de semafoare și semne de circulație cu nume precum Cabernet Street și Sauvignon Street. Fiecare stradă se potrivește cu numele vinului care este depozitat în pereții adiacenți.
Cei 130 de acri ai vinăriei includ cinci săli de degustare mari, cu mobilier decadent și lemn sculptat de artizani moldoveni. Printre acestea se află și Sala Europeană înființată pentru Congres și întâlniri de afaceri, Sala de degustare de la Fundul Mării cu tavanul original din calcar și sunete subacvatice transmise prin conducte, Sala Prezidențială unde au loc întâlniri la nivel înalt, inclusiv găzduirea demnitarilor din întreaga lume, Sala Șemineului creată pentru cine private și intime, și Casa Mare construită pentru a arăta ca o casă tradițională moldovenească, completă cu grinzi de lemn.
Vinăria, înființată în 1952, când Moldova era membră a Uniunii Sovietice, produce peste 150 de tipuri de vin nedesfăcute, de la Pinot Noir, Cabernet Sauvignon și Merlot la Rkatsiteli, Aligote și Sauvignon.
Este cunoscută ca fiind prima companie moldovenească care produce vin spumant după metoda călugărului Dom Pierre Perignon. Vizitatorii spun că există cinci femei care rotesc manual fiecare dintre cele 35.000 de sticle zilnic.
Pivnițele de la Cricova conțin o colecție remarcabilă de vin Oenotheque, creat în 1954. Colecția include aproape 1,3 milioane de sticle de vin, fiecare dintre ele având calitățile sale speciale și o istorie neobișnuită.
Vinurile au fost colectate din întreaga lume. Cel mai apreciat din colecție este vinul roșu de deșert „Easter Jerusalem”. Este singura colecție din lume care a supraviețuit din cele 400 de sticle originale create în 1902. Există, de asemenea, lichiorul unic Jan Becher, produs în 1902, în Cehia, care conține extracte din 27 de ierburi medicinale.
Cea mai cunoscută colecție a Oenotheque este cea care a aparținut infamului comandant-șef nazist, Hermann Göring. Aceasta include aproape 2.000 de sticle, cum ar fi Mosel, Bordeaux, Porto, Tokay și Chablis.
Toate vinurile au fost produse din struguri recoltați în anii 1940. Vinurile au fost luate de Göring din țările ocupate de Germania. După război, vinurile au fost duse pentru prima dată la Moscova de către soldații sovietici ca un bun militar de preț și au fost în mare parte consumate. Resturile colecției se găsesc acum la Cricova.