Postul Paștelui este cel mai aspru de peste an, însă pentru a fi mai ușor de trecut, ți-am pregătit o rețetă de gogoși cu griș. Sunt ușor de făcut și sunt delicioase. Le poți umple cu gem sau dulceață ori le poți pudra cu zahăr pentru un desert de weekend perfect.
Dulciurile de post nu conține lapte, ouă sau alte produse de origine animală. Cel mai adesea, laptele va fi înlocuit cu unul vegetal, fie de soia, de ovăz sau de migdale.
Vezi și: Cornuleţe de post. Ingredientul banal care le face fragede, nu zici că nu au untură sau unt
Gustul acestor variante de lapte este la fel de bun și adaugă o aromă suplimentară oricărui desert. Acesta este lichidul care ajută orice compoziție să se lege, în absența oului.
Totodată, se mai folosește și ulei pentru a înlocui untul. Poți folosi margarină de prăjituri sau orice ulei fără aromă pregnantă.
Ca un aluat să fie pufos se folosește fie praf de copt, fie drojdie. Dacă folosești drojdie proaspătă, aceasta trebuie activată cu zahăr. Mai exact, zahărul va topi drojdia și o va face să creeze spumă la suprafață, asta înseamnă că drojdia este activă.
Dacă folosești drojdie uscată, aceasta nu trebuie activată, însă ar trebui ținută departe de sare.
Pentru praful de copt, acest nu trebuie stins pentru că își va face treaba odată ce a fost încorporat și omogenizat cu părțile lichide.
Vezi și: Gogoși pufoase și aromate de post. Ingredientul special cu care poți înlocui laptele
Pe de altă parte, amoniacul de prăjituri sau bicarbonatul de sodiu trebuie stins cu ceva acid. Poți folosi zeamă de lămâie, zeamă de portocală sau alte citrice ori oțet. Gustul de oțet nu se va simți deloc în prăjitură, pentru că va funcționa doar ca bicarbonatul sau amoniul să aibă reacția chimică și să scoată bule de dioxid de carbon.
Pentru aceste gogoși pufoase și delicioase ai nevoie de următoarele ingrediente:
Încălzește apa sau laptele vegetal astfel încât să nu te ardă la deget, dar să simți căldura. Adaugă zahărul, drojdia uscată și uleiul, apoi amestecă bine pentru a omogeniza.
Vezi și: Meniu de post pentru o săptămână. Idei de rețete sățioase și delicioase
Adaugă și grișul, amestecând bine și începe să torni făina cernută puțin câte puțin. Aluatul trebuie frământat cu mâinile până devine omogen și nu se mai lipește de mâini și de masă.
Ia aluatul și formează o bilă, unge-o bine cu ulei, la fel și un bol adânc. Pune-l în castron și acoperă-l bine cu folie alimentară, punându-l într-un loc cald, ferit de curenți de aer.
Lasă aluatul la dospit pentru măcar o oră. Când și-a dublat volumul, împarte bila în 6 bucăți egale. Formează șase biluțe și lasă-le pe blatul de lucru, acoperite cu un prosop curat, pentru 15 minute.
Încinge ulei într-o tigaie și ia câte o gogoașă cu mâna unsă cu ulei. Prăjește gogoșile ambele părți, apoi scoate-le pe un șervete absorbant.
Vezi și: Alimentele de post care au cele mai puține calorii. Așa vei slăbi imediat
Pudrează gogoșile cu zahăr pudră sau le poți umple cu gemul favorit, folosind un poș.