Din 2020, se schimbă lucrurile pentru copiii care vor fi dați la grădiniță. Votul a fost dat în Senatul României.
Din 2020, grădinița va deveni obligatorie. Astfel, părinții vor fi obligați să-și înscrie copiii la grădiniță, în grupa mare. Proiectul de lege a fost aprobat pe data de 11 martie în Senat.
Proiectul de lege care modifică legile educației, mai prevede că din anul 2023, inclusiv copiii cu în vârstă de patru ani vor fi înscrişi în mod obligatoriu la grădiniţă, iar până în anul 2030 va deveni obligatorie și grupa mică.
„Art. 24 – (1) Învățământul genral obligatoriu cuprinde învățământul primar, învățământul gimnazial și primii doi ani ai învățământului secundar superior. Învățământul secundar superior și grupa mare din învățământul preșcolar, devin obligatorii până cel târziu în anul 2020, grupa mijlocie până cel târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2023”, se arată în proiectul de lege aprobat de Senat.
Decizia celor care au inițiat modificarea legii educației, mai exact partidele PSD și UDMR se bazează pe faptul că peste un sfert din copiii care trăiesc în mediul rural nu sunt înscrişi la grădiniţă, iar asta le îngreunează asimilarea cunoştinţelor în primii ani de şcoală.
Drept urmare, social-democrații au promis că vor construi 2.500 de grădinițe noi până la intrarea în vigoare a legii. Asta pentru că au fost acuzați de opoziție că au făcut o lege care nu poate fi pusă în practică din cauza lipsei de grădinițe.
Între timp, Ecaterina Andronescu, ministrul Educației a declarat că ia în calcul o posibilă desființare a Evaluării Naționale de la clasa a VIII-a, pentru că în 2020 învățământul obligatoriu ar putea începe la cinci ani pentru a se termina la clasa a XII-a.
„Acum evaluarea de la clasa a VIII-a este doar o evaluare pentru încheierea gimnaziului și repartizarea elevilor în școli profesionale, clasice sau duale, și respectiv în licee. Clasa a VIII-a nu mai reprezintă sfârșitul învățământului obligatoriu, cum era în legea 84, de exemplu. Dacă învățământul devine obligatoriu pe 12 clase se justifică evaluări intermediare?”, a declarat Ecaterina Andronescu.