Președintele României Klaus Iohannis a luat decizia persoanelor ce vor conduce DNA, DIICOT și Parchetul General. Care sunt decretele semnate de președinte?
Președintele României a semnat deja decretele la numirea noilor procurori-șefi. Cei trei vor fi: Gabriela Scutea la Înalta Curte de Casație și Justiție, Crin Nicu Bologa la DNA și Elena-Giorgiana Hosu la DIICOT. Conform datelor de la Administrația Prezidențială, pentru funcția de general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a doamnei Gabriela Scutea, se întinde pe perioada de 3 ani.
Funcția pentru procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a doamnei Elena-Giorgiana Hosu, se întinde de astfel pe 3 ani, iar decretul la numirea în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție a domnului Crin-Nicu Bologa, este și el pe o durată de 3 ani. Cei doi procurori, Gabriela Scutea și Giorgiana Hosu au avut un aviz negativ din partea CSM. Singurul cu rezultat pozitiv a fost Crin Bologa.
Președintele Klaus Iohannis îi va putea pune pe cei trei aleși în funcție abia după ce primește avizele consultative din cadrul CSM, chiar dacă sunt negative. Crin Bologa, Gabriela Scutea și Elena Hosu, au fost audiați într-o ședință ce a avut loc la Secția pentru procurori CSM, avizele lor fiind consultative. Consiliul Superior al Magistraturii i-a transmis președintelui avizul în cazul celor trei candidați, șeful statului urmând să decidă dacă îi va pune la conducerea Parchetului General, DNA ȘI DIICOT.
În urma acestor decrete, alegerea șefilor a fost una presată de scandaluri. Instituțile au avut un istoric controversat în privința utilizării acestora ca instrumente politice. Laura Codruța Kovesi a fost cel mai contestat șef de parchet, ea fiind procuror cât și șef al DNA. Rămâne de văzut cum se vor descurca noii șefi în aceste posturi.