Conform INCDFP, a avut un nou cutremur în România, miercuri dimineaţă, iar seria de seisme continuă. Citește mai departe și află unde a avut loc
În jurul orei 5:12, ora locală, anunță INCDFP, a avut loc un nou cutremur în România, miercuri dimineaţă. Seismul s-a produs în Vrancea, iar magnitudinea acestuia a fost de 3,0 pe scara Richter:
„În ziua de 06 Martie 2024, la ora 05:12:52 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.0, la adâncimea de 125.7 km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 43km V de Focsani, 54km N de Buzau, 72km E de Sfantu-Gheorghe, 80km E de Brasov, 89km NE de Ploiești”, se arată în anunțul INCDFP.
Specialiștii atrag atenția asupra noii serii de cutremure în România
Acest cutremur vine la 48 de ore de la producerea uui alt seism în Vrancea, cu magnitudinea ml 2.6, la adâncimea de 101.6km, în ziua în care România comemora 47 de ani de la cel mai devastator cutremur din ultimii 50 de ani, cel din 4 martie 1977. Printre cele mai afectate orașe la acel moment,a fost Bucureștiul, care și astăzi, din păcate, încă mai trăiește cu Sabia lui Damocles deasupra capului, iar autoritățile atrag atenția asupra riscurilor:
„41 de clădiri sunt incluse în programele de reabilitare. Acest program înseamnă parte de proiectare şi parte de execuţie, toate cele 41 sunt în faza de proiectare. Aceste proiecte durează undeva la 2 ani de zile, partea de proiectare”, a declarat Sebastian Petrescu, expert în cadrul Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.
S-au împlinit 47 de ani de la marele cutremur din 4 martie 1977
Din păcate, conform specialiștilor, România are unul dintre cele mai mari riscuri de cutremur din Europa, alături de Turcia, Grecia, Albania și Italia, iar Bucureștiul este considerată capitala Uniunii Europene cea mai expusă riscului de cutremur. Cei care au prins cutremurul de acum 47 de ani, evocă și azi temeri legate de catastrofa din 1977 care a făcut 1.578 de victime în România și a provocat pagube în valoare totală de aproximativ 2 miliarde de dolari.
Autoritățile locale au luat decizia, încă de la începutul acestui an, de a interzice închirierea locuințelor care se află în clădiri cu risc ridicat seismic, după ce în martie anul trecut, fostul ministru al Dezvoltării Attila Cseke propunea interzicerea închirierii apartamentelor situate în clădiri cu nivel de risc seismic 1. Ordinul a fost aprobat de Parlamentul României și a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024.