02 mart. 2024 | 18:19

Serie de cutremure în România, sâmbătă, 2 martie 2024. Locul ciudat în care au avut loc seismele

News
Serie de cutremure în România, sâmbătă, 2 martie 2024. Locul ciudat în care au avut loc seismele
Serie de cutremure în România, sâmbătă, 2 martie 2024. Locul ciudat în care au avut loc seismele

Serie de cutremure în România astăzi. Cele două seisme s-au produs la o distanță scurtă de timp, într-o zonă care nu este cunoscută pentru astfel de evenimente. Unde au avut loc cutremurele și ce magnitudine au avut.

Două cutremure au avut loc în România

În ultimele zile, o serie de evenimente seismice neobișnuite au alarmat locuitorii dintr-o zonă neașteptată din România, Vasluiul, care nu este recunoscută pentru activitatea seismică semnificativă.

Această serie de cutremure ciudate a început în martie și a continuat și azi, 2 martie 2024, când Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP) a înregistrat două cutremure care au avut loc la intervale foarte scurte de timp unul față de celălalt.

Primul cutremur a survenit la ora 14:33, însă surprinzătorul a fost că un alt eveniment seismic a avut loc la doar trei minute mai târziu, la 14:36. Această secvență de cutremure apropiate în timp a ridicat semne de întrebare și a stârnit îngrijorare în rândul populației din Vaslui și din zonele învecinate.

Primul seism s-a produs în Moldova, Vaslui și a fost vorba despre un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.5. A avut loc la adâncimea de 5.7km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 6km N de Barlad, 39km S de Vaslui, 64km SE de Bacau, 74km NE de Focsani, 89km SE de Roman, 97km N de Galati, 98km S de Iasi.

Cel de-al doilea s-a produs tot în Moldova, Vaslui. A fost tot un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.5, la adâncimea de 10.3km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 7km NV de Barlad, 40km S de Vaslui, 62km SE de Bacau, 72km NE de Focsani, 88km SE de Roman, 98km N de Galati, 98km S de Iasi.

Autoritățile și experții în domeniul seismologiei au început să investigheze cauzele acestor evenimente și să monitorizeze îndeaproape activitatea seismică din regiune. Deși Vasluiul nu este cunoscut ca fiind o zonă seismică activă, apariția acestor cutremure a ridicat întrebări cu privire la stabilitatea și siguranța teritoriului.

Ce facem în caz de cutremur

Cutremurele reprezintă unul dintre cele mai temute fenomene naturale, iar pregătirea și reacția corectă în timpul unui seism pot face diferența între viață și moarte. Iată un ghid complet pentru siguranța seismică, care vă va ajuta să vă protejați pe voi și pe cei dragi în cazul unui cutremur.

Înțelegeți amenințarea pe care o reprezintă cutremurele în zona în care locuiți. Consultați autoritățile locale și informați-vă despre istoricul seismic al regiunii și măsurile de siguranță recomandate.

Asamblați un kit de urgență care să includă alimente neperisabile, apă, truse de prim ajutor, baterii, lanterne, hărți locale și alte articole esențiale care vă pot ajuta să faceți față situațiilor de urgență.

Stabiliți rute de evacuare sigure din locuință sau din clădirile în care petreceți timpul, atât în timpul zilei, cât și noaptea. Discutați cu familia sau colegii de muncă despre locurile de întâlnire prestabilite în afara zonelor periculoase.

În timpul unui cutremur:

  • Păstrați-vă calmul: Încercați să rămâneți calm și să vă mențineți concentrarea. Panica poate agrava situația și poate duce la decizii nesăbuite.
  • Așezați-vă într-un loc sigur: Cădeți jos, acoperiți-vă capul și gâtul și luați-vă sub masă, pat sau alt obiect solid care vă poate proteja de obiectele căzute sau de ziduri prăbușite. Evitați ferestrele, oglinzile și alte obiecte care ar putea fi periculoase în cazul unor mișcări bruște ale solului.
  • Stați departe de obiecte suspendate: Feriți-vă de obiectele care ar putea cădea și vă puteți răni.
  • Nu folosiți lifturile: Folosiți scările pentru a părăsi clădirile, deoarece lifturile ar putea bloca sau ar putea fi periculoase în timpul unui cutremur.

Ce trebuie făcut după un cutremur:

  • Verificați-vă starea de sănătate Acordați prim ajutor victimelor, dacă este necesar, și verificați-vă pe voi și pe cei din jur pentru răni.
  • Evacuați clădirile afectate: Dacă sunteți într-o clădire afectată, evacuați imediat într-un loc sigur și evitați să vă întoarceți în interior până când autoritățile locale nu vă vor confirma că este sigur.
  • Ascultați autoritățile: Urmăriți știrile și instrucțiunile oferite de autorități și urmați indicațiile acestora în timpul situațiilor de urgență.

Siguranța seismică este esențială și trebuie să fie o prioritate pentru fiecare individ și comunitate. Cu o pregătire adecvată și cunoștințe despre cum să reacționați în caz de cutremur, puteți contribui la protejarea vieților și a bunurilor.

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cresc alocațiile de stat de la 1 ianuarie 2025. Câți bani urmează să primească copiii din România
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Andreea Bostănică, în lacrimi pe Tik Tok după ce a pierdut o brățară de 20.000 euro. Influencerița a stârnit revolta internauților
Unica.ro
Veste de groază pentru români. Sărăcia bate la ușă în 2025
EVZ.ro
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Spynews
Verdict pentru Simona Halep. Veștile nu sunt bune deloc: Coșmarul continuă
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: "Tot sistemul de protecție al casei e inventat de mine"
Avantaje
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Mediaflux
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro