Mezelurile sunt printre cele mai consumate alimente de la noi din țară. Românii adoră să mănânce mezeluri, mai ales la micul dejun sau ca o gustare rapidă. În medie, unul din șapte români le consumă o dată pe săptămână. Mihaela Bilic a dezvăluit recent cât sunt de sănătoase sunt mezelurile și ce este mai indicat să consumăm.
Ani la rând, mezelurile au fost un subiect controversat. Specialiștii susțin că acestea sunt la fel de dăunătoare pentru organism ca fumatul. Organizaţia Mondiala a Sănătăţii a lansat un semnal de alarmă în privinţa consumului cărnii procesate. Se pare că aceasta crește riscul de cancer. Cu toate acestea, românii sunt mari iubitori de mezeluri și le consumă în cantități mari.
Și Mihaela Bilic are cu totul altă părere vizavi de acest subiect. Medicul nutriționist a explicat că putem consuma mezeluri, dar în cantități mici. Nu a omorât pe nimeni un sandwich cu cașcaval și salam de Sibiu dimineața, așadar, Mihaela Bilic ne sugerează să mâncăm în jur de 50 de grame de mezeluri pe zi. Pe primul lor ar fi mezelurile premium, adică cele crud-uscate!
„Mezelurile sunt un fel de super-carne, adică pe unele tichete producătorii și scriu asta. Un produs, de exemplu, de 100 de grame, a fost obținut din 150 sau 120 de grame de carne. Astea sunt, aș spune, mezelurile premium, mezelurile crud-uscate, deci asupra cărora nu s-a intervenit din exterior cu niciun fel de substanță, ci efectiv carnea respectivă a fost amestecată cu grăsime sau bucata de carne care conținea deja grăsimea de la animal a fost pusă la afumat, la fezandat. Mezelurile sunt intense în gust.
Atunci când le consumăm trebuie să le tăiem extrem de subțire. Porția corectă de mezeluri, pentru că de aici vine toată problema, trebuie să fie mult mai mică decât de carne. Prin afumare, prin deshidratare, pierd apa și atunci concentrează proteinele și grăsimea. Deci dacă la carne avem porție corectă de 125-150 de grame, la mezeluri, cum ar fi salamul de Sibiu, porția corectă este ca și la brânzeturi – 30-50 de grame.
La polul celălalt, există mezeluri și de foarte proastă calitate. Uitați-vă pe etichetă. Avem trei sferturi din lista de ingrediente care n-au nicio legătură cu alimentația. Sunt mai degrabă chimice. Există și mezeluri fierte. Șunca, de exemplu, este un produs fiert. Înseamnă pulpa de porc care a fost pusă la fiert și atunci n-are nevoie de agenți chimici ca să fie apoi feliată.” , a precizat aceasta la emisiunea Doctor de bine.
Vezi și: Cele 4 alimente care sunt foarte des contrafăcute. Mare atenție când le cumperi