Statul oferă 100.000 de euro românilor cu gânduri mari. Cine poate primi bani pentru deschiderea unei afaceri?
În România ultimilor ani, din ce în ce mai mulți antreprenori se axează pe atragerea unor fonduri nerambursabile. Așadar, tot mai multe idei de afaceri cu fonduri europene intră în prim-plan.
Acum, în fața reflectoarelor sunt studenții din anii terminali și românii din diaspora care revin în țară. Ei pot primi până la 100.000 de euro pentru a-și deschide propriile afaceri în domeniul IT și în tehnologie. În ambele cazuri, finanțările acordate se măresc de peste două ori comparativ cu cele existente până acum. În total, există fonduri de 500 de milioane de euro.
Un exemplu este Ciprian, care, la doar 23 de ani, are o afacere de software înființată prin programul ”Startup Plus”, în București. Anul precedent, tânărul a obținut 40.000 de euro, iar acum, împreună cu alți colaboratori, lucrează pentru clienți din România, Statele Unite ale Americii și Israel.
„Cea mai simplă variantă pe care am văzut-o a fost să accesez o finanțare nerambursabilă printr-un program european. Din momentul în care am zis că ne apucăm de treabă și până au intrat banii în cont a durat minim 6 luni”, povestește Ciprian.
„Pentru mine a fost destul de simplu pentru că aveam un plan de business structurat. Am observat însă că au apărut dificultăți la participanți care nu știau ce vor să facă, au venit doar pentru că au auzit că se dau bani gratis, se blocau în procesul de a completa actele pentru finanțare”, completează tânărul antreprenor.
Guvernul anunță că, de luna aceasta, sunt puse la bătaie 20 de milioane de euro pentru studenții în ani terminali. Cei interesați pot accesa grant-uri de până la 100.000 de euro pentru a-și face o firmă de IT, robotică sau de automatizări industriale. De asemenea, 30 de milioane de euro vor fi disponibili și pentru afaceri noi fontare de românii de peste hotare. Până în prezent, finanțarea era de 40.000 de euro, dar din martie crește.
„Să putem sprijini acţiunile antreprenoriale ale celor care sunt plecaţi din ţară şi să fie o şansă de revenire a lor în România, apelul de proiecte este intitulat sugestiv ″România te aşteaptă”, spune Ioan Boloș, ministrul Fondurilor Europene.