Se recalculează pensiile. Ce români vor fi afectați de decizia luată de Guvernul Orban

Se recalculează pensiile. Ce români vor fi afectați de decizia luată de Guvernul Orban
Se recalculează pensiile. Ce români vor fi afectați de decizia luată de Guvernul Orban

O ordonanță de urgență publicată recent în Monitorul Oficial stabilește că o parte dintre pensiile publice din țară urmează să fie recalculate, iar unii angajați vor putea ieși mai devreme din câmpul muncii. Ce români vor fi afectați de decizia luată de Guvernul Orban?

Recalculare pensii. Românii afectați de decizia luată de Guvernul Orban

Conform OUG nr. 10/2020 pentru completarea Legii nr. 263/2010, pe lângă mineri, și persoanele care au activat în cadrul unor unități de prospecțiuni și exploatări geologice, în subteran, vor putea ieși mai repede din câmpul muncii. Mai clar, în cazul în care un stagiu de cotizare de cel puțin 20 de ani în astfel de activități, aceste persoane se vor bucura de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 20 de ani. Cu toate acestea, vârsta de pensionare redusă nu poate fi mai mică de 45 de ani.

Se recalculează pensiile. Ce români vor fi afectați de decizia luată de Guvernul Orban
Guvernul Orban

Totodată, în contextul în care condițiile de pensionare se schimbă, oamenii care au activat în cadrul unităților de prospecțiuni și explorări geologice și s-au pensionat din data de 1 aprilie 2001 vor beneficia de recalcularea din oficiu a pensiei.

”Creșterea punctului de pensie este prevăzută în Lege”

Amintim că OUG nr.10/2020 îndepărtează inechitățile existente între diferite categorii de pensionari ce au activat în același mediu și condiții de muncă, iar la determinarea punctajurului mediu anual au fost folosite stagii complete de cotizare diferite, în funcție de legislația în vigoare în momentul ieșirii la pensie. De altfel, acest lucru a mai fost încercat și anul precedent, fără succes însă, notează avocatnet.ro. 

Cât despre programul de guvernare, Ludovic Orban a declarat că acesta va fi modificat, în sensul obiectivelor îndeplinite în cele 3 luni de guvernare, adăugând unele noi care vor putea fi realizate fără a fi adoptate acte normative.

„Creşterea punctului de pensie este prevăzută în Legea bugetului de stat şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Vom creşte pensiile, sigur că trebuie să urmărim cu mare atenţie evoluţia economiei, evoluţia încasărilor la bugetul de stat şi vom creşte pensiile. Noi am prevăzut sumele necesare pentru creşterea pensiilor. (…) În conformitate cu legea responsabilităţii fiscal-bugetare, Ministerul Finanţelor are obligaţia de a prezenta un raport după şase luni privind evoluţia economiei şi, evident, evoluţia bugetului şi acest raport va fi baza tuturor deciziilor noastre”, a spus Orban.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI