Unul din dușmanii liderului de la Kremlin, Alexei Navalnîi a murit în închisoare, scriu agențiile de presă. Conform informațiilor, s-ar fi aflat și motivul pentru care opozantul lui Vladimir Putin și-ar fi pierdut viața.
Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, a murit în închisoare, a anunțat serviciul penitenciar al țării, în ceea ce va fi considerat probabil un asasinat politic atribuit lui Vladimir Putin, și își lasă în urmă soția, Iulia, fiica Daria și fiul Zahar.
Vezi și: Presa cenzurată în Rusia. Redacțiile au primit ordin să șteargă investigațiile lui Alex Navalnîi
Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, unul dintre cei mai vizibili și mai insistenți critici ai lui Putin, era deținut într-o închisoare aflată la nord de Cercul Polar, unde fusese condamnat la 19 ani de închisoare în cadrul unui „regim special”.
„La 6 februarie 2024, în colonia penitenciară nr. 3, deținutul Navalnîi A.A. nu s-a simțit bine după o plimbare, pierzându-și aproape imediat cunoștința. Lucrătorii medicali din instituție au sosit imediat și a fost chemată o echipă medicală de urgență.
Au fost efectuate toate măsurile de resuscitare necesare, dar nu au dat rezultate pozitive. Medicii de urgență au confirmat decesul deținutului. Cauzele decesului sunt în curs de stabilire.”, se arată într-un mesaj de pe site-ul Serviciului Federal Penitenciar.
Într-un interviu pentru NBC News în 2021, Vladmir Putin a declarat că nu poate garanta că Navalnîi va ieși viu din închisoare.
Disidentul fusese tratat anterior în spital după ce se plânsese de malnutriție și alte afecțiuni din cauza relelor tratamente din închisoare. Un avocat al acestuia nu a confirmat imediat rapoartele privind decesul, declarând ziarului Novaia Gazeta că familia i-a cerut să nu comenteze aceste rapoarte.
„Alexei a avut un avocat la el acasă miercuri. Totul a fost normal atunci”, a declarat Leonid Soloviev, avocatul său, pentru Novaia Gazeta. De asemenea, un consilier apropiat nu a confirmat rapoartele privind moartea lui Navalnîi, comisia de anchetă a regiunii afirmând că a lansat o „anchetă procedurală”.
Putin a fost informat, a confirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenției ruse de știri de stat Tass. Kremlinul a negat întotdeauna otrăvirea lui Navalnîi și, de-a lungul vieții sale, a încercat să minimalizeze importanța sa în viața publică rusă, refuzând adesea să îi folosească numele. Un purtător de cuvânt al liderului opoziției a declarat pe X că nu au nicio confirmare sau informație despre moartea sa.
Născut în 1976 în orășelul Bytyn, în apropiere de Moscova, Navalnîi a studiat ca avocat și economist, dar a intrat în politică în 2008, înființând fondul său anticorupție, FBK, trei ani mai târziu. El a fost desemnat prizonier de conștiință de către Amnesty International în 2021, iar SUA și alte guverne au cerut eliberarea sa.
Navalnîi a devenit cunoscut ca fiind cel mai deschis critic al Kremlinului din Rusia după ce a condus o serie de investigații anticorupție asupra unor membri de vârf ai elitei rusești. Expunerea sa din 2017 a stilului de viață somptuos al lui Dmitri Medvedev, fost președinte și prim-ministru, a dus la proteste în masă.
Un film despre viața sa a câștigat anul trecut un premiu Oscar pentru cel mai bun documentar. Însă victoria a provocat controverse în Ucraina, unde unii critici l-au prezentat pe Navalnîi ca fiind un naționalist rus și au subliniat comentariile din 2014, în care a spus că nu vede nicio diferență între ucraineni și ruși. Cu toate acestea, Alexi Navalnîi a criticat insurgența susținută de Rusia în estul Ucrainei și, ulterior, a descris invazia la scară largă ca fiind atât nedreaptă, cât și autodistructivă.
El a fost cunoscut pentru abilitățile sale oratorice, precum și pentru utilizarea spațiului online pentru a promova rezultatele investigațiilor sale și pentru a-și răspândi idealul a ceea ce el numea minunata Rusie de mâine. Competențele sale digitale l-au făcut deosebit de popular în rândul adolescenților și tinerilor din Rusia cu mentalitate mai democratică.
La începutul lunii decembrie, a fost mutat din închisoare din regiunea Vladimir, unde își ispășea o pedeapsă de 30 de ani de închisoare pentru acuzații de extremism și fraudă, pe care el le-a numit răzbunare politică pentru că a condus opoziția anti-Kremlin din anii 2010. El nu se aștepta să fie eliberat în timpul vieții lui Putin.
Dispariția sa bruscă și îndelungată din închisoarea Melekhovo a stârnit îngrijorări în rândul susținătorilor săi că s-ar fi îmbolnăvit sau chiar ar fi murit. După cum se vede în înregistrarea video din închisoare, Navalnîi a apărut slăbit, ras în cap, făcând haz de necaz, întrebând autoritățile ruse dacă au organizat o „petrecere normală sau o petrecere karaoke”, provocând râsul unui judecător, potrivit Reuters. Procesul său împotriva autorităților penitenciare pentru condițiile dure și sancțiunile disciplinare a fost respins.
De altfel politicanul avea să publice pe rețelele de socializare mutarea sa în noua închisoare, precizând că a durat 20 de zile, având în vedere unde se află locația, dar și că a fost obositoare deplasarea. În ultima sa postare își anunța fanii că este bine și că ar fi ieșit la o plimbare, înconjurat de gardieni și câinii acestora:
„Am ieșit și eu la plimbare. Curtea este o celulă vecină, ceva mai mare, cu zăpadă pe jos. Și am văzut un convoi, nu ca în centrul Rusiei, ci ca în filme – cu mitraliere, mănuși călduroase și cizme de pâslă.
Și cu aceiași câini ciobănești frumoși și pufoși. Oricum, nu vă faceți griji pentru mine. Sunt bine. Sunt total ușurat că am reușit în sfârșit să ajung. Mulțumesc încă o dată tuturor pentru sprijin. Și sărbători fericite!”, scria Navalnîi pe X.
8/9 Anyway, don’t worry about me. I’m fine. I’m totally relieved that I’ve finally made it.
Thanks again to everyone for your support. And happy holidays!
— Alexey Navalny (@navalny) December 26, 2023
Vezi și: Vladimir Putin a spus tot adevărul. Care e scopul real al lui Aleksei Navalnîi, de fapt
Fost politician naționalist, Alexei Navalnîi a ajutat la declanșarea protestelor din 2011-2012 în Rusia, făcând campanie împotriva fraudei electorale și a corupției guvernamentale, investigând cercul de apropiați ai lui Putin și împărtășind descoperirile în videoclipuri care au adunat sute de milioane de vizualizări.
Punctul culminant al carierei sale politice a fost atins în 2013, când a obținut 27% din voturi într-o competiție pentru primăria Moscovei pe care puțini au crezut că a fost liberă sau corectă. A rămas ani de zile un ghimpe în coasta Kremlinului, identificând un palat construit la Marea Neagră pentru uzul personal al lui Putin, vile și iahturi folosite de fostul președinte Dmitri Medvedev și o lucrătoare sexuală care a făcut legătura între un înalt oficial de politică externă și un oligarh bine cunoscut.
În 2020, Navalnîi a intrat în comă după o presupusă otrăvire cu novichok de către serviciul de securitate FSB al Rusiei și a fost evacuat în Germania pentru tratament. El și-a revenit și s-a întors în Rusia în ianuarie 2021, unde a fost arestat pentru încălcarea eliberării condiționate și a fost condamnat la prima din mai multe pedepse cu închisoarea, care vor totaliza peste 30 de ani în spatele gratiilor.
Vezi și: Ce a pățit opozantul lui Putin în închisoare. Cum a fost torturat de serviciile secrete
Moartea sa lasă opoziția rusă, îngreunată de ani de hărțuire și urmărire penală, fără o figură clară. Toți cei mai importanți critici ai lui Putin sunt acum fie morți, fie încarcerați, fie în exil.
Putin a lansat recent o campanie prezidențială pentru cel de-al cincilea mandat al său. El este deja cel mai longeviv lider rus de la Iosif Stalin încoace și l-ar putea depăși dacă va candida din nou în 2030, o posibilitate, deoarece a făcut să fie rescrise regulile constituționale privind limitarea mandatelor în 2020.