Una din directivele europene este implementarea unor măsuri de reducerea risipei alimentare la nivelul statelor membre, iar pe plan local fiecare stat european are asemenea reglementări. Conform unui proiect depus de USR, aceste măsuri ar putea aduce schimbarea care ar putea să apară în Lidl, Kaufland sau Mega Image. Citește mai departe și află detaliile.
Plecând de la planul european, recent în Parlamentul României a fost depus un proiect legislativ al parlamentarilor USR pe această temă, ceea ce ar duce la schimbarea care ar putea să apară în Lidl, Kaufland sau Mega Image.
Vezi și: Trucuri ca să nu mai arunci mâncarea. Ce trebuie să faci pentru a economisi bani. Așa eviți risipa
Informațiile despre noul proiect legislativ au fost anunțate de inițiatoarea proiectului, deputatul USR Diana Buzoianu, aceasta scriind pe rețelele de socializare că ”Proiectul privind reducerea risipei alimentare a primit astăzi ultimul raport favorabil şi se îndreaptă spre vot săptămâna următoare!! ”
„Am inițiat acest proiect, alături de Florin-Alexandru Alexe, Bogdan Ivan şi Miklós Zoltán, pentru a reuşi împreună să ducem tonele de alimente care se aruncă din magazile, restaurante, instituții publice acolo unde e nevoie de ele.
În fiecare zi, în România, se culcă flămânzi mii de copii. Asta în timp ce tone întregi de alimente sunt aruncate zilnic. Putem să ducem aceste alimente la cei care au nevoie de ele.”, justifică inițiatva deputatul USR.
La nivel local, conform unor date statistice recente, în România se risipesc anual peste 2,2 milioane de tone de alimente, ceea ce reprezintă aproximativ 2,5% din totalul deșeurilor alimentare produse la nivelul Uniunii Europene.
Vezi și: Kaufland România, soluție pentru risipa alimentară. Ce să faci cu produsele cumpărate din magazine
În acest sens, prin noul proiect legislativ se dorește diminuarea rispei alimentare, iar conform inițiatorului, legea ar putea prevede următoarele aspecte, dacă va trece de Parlament:
Conform datelor de la începutul anului, în UE, se generează anual peste 58 de milioane de tone de deșeuri alimentare, 131 kg/cap de locuitor, conform datelor Eurostat din 2023, cu o valoare de piață asociată estimată la 132 de miliarde de euro.
Vezi și: Schimbare majoră pe eticheta alimentelor. Ce produse nu vor mai avea limită de consum, de fapt
Eurostat estimează aproximativ că aproximativ 10 % din alimentele puse la dispoziția consumatorilor din UE, în comerțul cu amănuntul, în serviciile de alimentație publică și în gospodării, pot fi irosite. În același timp, peste 37 de milioane de persoane nu își pot permite o masă de calitate în fiecare a doua zi, conform acelorași date.