Drojdia este un ingredient comun în bucătăriile gospodinelor care obișnuiesc să gătească pâine. Ea poate genera confuzie însă, fiindcă se prezintă sub mai multe sortimente. Drojdia proaspătă versus drojdia uscată: care este mai bună și când trebuie folosită fiecare.
Drojdia propriu-zisă reprezintă o ciupercă unicelulară, vizibilă doar cu microscopul. Este nevoie de douăzeci de miliarde de celule de drojdie pentru a cântări 1 gram. Ingredientul este folosit în două scopuri principale: la coacerea pâinii, în bucătărie sau brutărie, sau la fabricarea berii.
La coacerea pâinii cu drojdie, aceasta din urmă fermentează zaharurile din făină și eliberează dioxid de carbon. Gazul în expansiune face ca aluatul să se umfle sau să crească. În fabricarea berii, drojdia acaparează zahărul și produce dioxid de carbon și alcool.
Te-ar putea interesa și: Ce să faci cu drojdia înainte să o folosești la prăjituri. Trucul care te ajută să o testezi
În articolul de astăzi, ne vom opri atenția asupra drojdiei folosite în bucătărie, la prepararea pâinii sau a altor bucate. Drojdia folosită la pâinea este de două feluri: proaspătă sau uscată. Cea proaspătă poate fi cumpărată de la magazine sau supermarketuri, fiind păstrată la temperaturi scăzute.
Drojdia proaspătă este ambalată în pachete de 25/50/100 de grame, este sfărâmicioasă și are un miros ușor înțepător. Trebuie păstrată la temperaturi de maximum 10 grade Celsius. Se dizolvă cu apă sau lapte, apoi este folosită în aluat. Are termenul de valabilitate cel mai scurt.
Drojdia uscată este, spre deosebire de cea proaspătă, de două tipuri: activă sau instant. Ambele se obțin din drojdia proaspătă, cea instant însă prezentând o granulație mai fină. Pot fi cumpărate din magazin sau supermarket, fiind păstrate în locuri uscate și răcoroase.
Drojdia uscată activă trebuie dizolvată în apă sau lapte timp de 10 minute, înainte de a fi folosită în aluat. Spre deosebire de aceasta, cea instant se adaugă în aluat odată cu făina și nu necesita dizolvare prealabilă, potrivit explicațiilor oferite de brutari.
Te-ar putea interesa și: Câtă drojdie proaspătă se pune la 1 kg de făină. Multe gospodine fac această greșeală
Atât drojdia proaspătă, cât și cea uscată (activă sau instant) sunt la fel de bune. Indiferent de cum se prezintă pe raftul din magazin, toate sortimentele își fac treaba la fel.
Singura diferență de care, probabil, ai vrea să ții cont este că drojdia uscată instant are un termen de valabilitatea mai lung în comparație cu celelalte tipuri de drojdie, este comod de păstrat, dar și de folosit.