07 feb. 2024 | 15:49

Scad prețurile la facturile de gaze și electricitate în România. Veste bună pentru acești clienți

Social
Scad prețurile la facturile de gaze și electricitate în România. Veste bună pentru acești clienți
„Schema setează nişte plafoane maxime”

Criza generalizată din Europa avea să ducă la o explozie  a prețului la energia electrică și gazele naturale, de altfel o consecință a invaziei Rusiei în Ucraina. Efectele aveau să fie resimțite și pe plan local, ducând la creșterea exponențială a prețurilor către clienții finali. După aproape doi ani de creșteri, în 2024 s-ar putea să asistăm la o schimbare importantă, iar furnizorii anunță că scad prețurile la facturile de gaze și electricitate în România, de altfel, o veste bună pentru acești clienți.

Facturile de gaze și electricitate și criza energetice europene?

Europa a început să aibă probleme cu aprovizionarea cu energie încă din 2021. De obicei, în timpul lunilor de iarnă, UE importă gaze naturale lichefiate din Statele Unite, America Latină și Rusia. Cu toate acestea, problemele rețelei electrice din Texas au redus încărcăturile de gaze naturale lichefiate în timpul iernii și, în plus, iarna a fost mai rece decât media. Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), UE și-a mărit consumul de gaz cu 25%, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la energie din cauza lipsei de aprovizionare.

Vezi și: Ce se întâmplă cu criza energetică din Europa. Veste proastă pentru români, într-o analiză Reuters

De asemenea, Europa a avut o producție de energie regenerabilă sub medie, în special în ceea ce privește energia eoliană, din cauza condițiilor de vânt mai puțin ideale. Acest lucru a dus la o cerere și mai mare de importuri de energie, explică Institutul pentru Studii de Securitate al Uniunii Europene. De asemenea, UE se baza în mare măsură pe importurile de gaze din Rusia. Tot atunci Moscova declara că aprovizionarea sa a fost afectată de incendii și de COVID-19.

Scad prețurile la facturile de gaze și electricitate în România. Veste bună pentru acești clienți

Problema Europei a fost exacerbată și mai mult de războiul din Ucraina și de efectele rămase ale pandemiei, care au dus la rate ridicate ale inflației, ceea ce a dus, de asemenea, la creșterea prețului energiei. Cu toate acestea, au existat speculații conform cărora Rusia și-a folosit combustibilii fosili ca armă împotriva UE, din cauza sprijinului acordat Ucrainei în război, iar Europa se întreba dacă are cu adevărat o ofertă mai mică.

Criza energetică a cuprins România

Ca urmare a situației de facto, România avea să treacă și ea printr-o criză generalizată a importurilor, iar liberalizarea pieței energetice din România avea să fie factorul determinat al majorărilor de prețuri la energia electrică și gazele naturale către clienții rezidențiali și industriali.

Vezi și: Avertisment crunt despre criza energetică din Europa. Ce se întâmplă din decembrie

Ulterior situației, guvernele au încercat măsuri de stopare a creșterilor de prețuri la facturile de gaze și electricitate, inclusiv prin plafonări ale prețurilor pentru o perioadă bună de timp.

Scad prețurile la facturile de gaze și electricitate în România. Veste bună pentru acești clienți

Cu toate astea, facturile de gaze și electricitate au fost emise, iar clienții aveau să constate că prețurile au crescut extrem de mult. Deși erau introduse aceste plafonări, precum și programe sociale de ajutor pentru plata facturilor la energie, criza s-a adâncit din ce în ce mai mult.

În 2024, scad prețurile la facturile de gaze și electricitate în România

După mai bine de doi ani de creșteri, în acest an furnizorii se pregătesc de noi modificări, iar datele arată că scad prețurile la facturile de gaze și electricitate în România, iar analiștii în domeniu dau ca și sigure aceste schimbări de prețuri în favoarea clienților:

„Încet-încet, piața începe să se realinieze, dar e foarte important să nu o mai ținem blocată prin reglementare. Acum, furnizorul a început să se alinieze la acel plafon, care este sus în momentul de față pentru că în acest fel fac mai mulți bani.

Când ai un plafon, toți actorii din piață vor căuta să se alinieze în jurul acelui plafon și nu va exista suficient de multă concurență încă prețul să scadă mulțumitor sub plafon.”, spune Corina Murafa, specialist energie, conform Știrile PROTV.

Scad prețurile la facturile de gaze și electricitate în România. Veste bună pentru acești clienți

Conform autorităților, ordonanțele care au prelungit schemele de plafonare sunt încă în vigoare, iar data de expirare este 31 martie a.c.

Vezi și: Taxă pe ‘soare’ în criza energiei. Ce a pregătit Guvernul, zeci de mii de români vor fi afectați

La finalul lunii ianuarie, ministrul Energiei spune că „Schema setează nişte plafoane maxime, Asta nu înseamnă că un furnizor trebuie să factureze la plafonul maxim. Preţurile în piaţa liberă au scăzut”.

Digisport.ro
Regulamentul e fără milă: Steaua poate fi exclusă din Liga 2 și retrogradată peste mai puțin de două săptămâni!
Stirile PROTV
Sinistrații din Galați, afectați de inundații, au primit donații de la unii români: șosete uzate și lenjerie intimă purtată
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Cristina Șișcanu, ceartă în plină stradă cu un polițist. Soția lui Mădălin Ionescu a filmat totul
Spynews.ro
Ion și Raluca Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, la un pas de divorț? „Suntem două pietre tari...”. Ce se întâmplă în căsnicia foștilor concurenți
PRO TV
Ce i-a făcut P Diddy lui Justin Bieber când acesta era minor. Fanii, șocați: ”Nimeni nu l-a protejat. Nici măcar propria familie”
Adevarul
O creatură nemuritoare poate produce o formă contagioasă de cancer. Fenomenul bizar, urmărit de cercetători
BZI.ro
Carmen Brumă arată senzațional la 47 de ani! Vedeta a dezvăluit ce o ajută să se mențină în formă
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
De nerecunoscut! Cum arată Nicoleta Luciu nemachiată la 44 de ani, după ce s-a retras din lumina reflectoarelor. Fanii au dat zoom
Parteneri
Doliu în familia regală. Regele Charles, devastat de durere
Redactia.ro
Cum face față Iulia, soția lui Christian Sabbagh, tuturor provocărilor cu un copil cu autism. Cât de mult a progresat fiul ei după transplantul cu celule stem: „Rezultatele sunt..”
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Scandalul amoros care zguduie campania electorală. SĂRUTUL care aruncă totul în aer / FOTO
Unica.ro
Predicția făcută de P. Diddy cu 25 de ani în urmă. Se vedea după gratii, din cauza orgiilor decadente
EVZ.ro
Yamato Zaharia i-a făcut cadou lui Ovidiu Neveu un... cosciug! Regina Întunericului i-a fost complice: ”Îi arăt unde o să doarmă”
Spynews
Este cea mai tristă zi. S-a stins marea doamnă a lumii filmului. Românii au crescut cu filmele ei
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
VLADIMIR PUTIN, invitație pentru ROMÂNIA! Nimeni nu se aștepta la anunțul de la KREMLIN
Mediaflux
Ion și Raluca Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, la un pas de divorț? „Suntem două pietre tari...”. Ce se întâmplă în căsnicia foștilor concurenți
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cu cât se vinde o garsonieră din București, situată într-un beci. Are un singur geam pentru aerisire, dar prețul e uriaș
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro