Premierul Marcel Ciolacu a anunțat prelungirea măsurii de plafonare a adaosului comercial la alimentele de bază cu încă două, asta în condițiile în care măsura trebuia să expire la 31 ianuarie. Care sunt alimentele care ies de pe lista cu prețuri plafonate.
Pentru a asigura stabilitatea prețurilor, autoritățile au stabilit prelungirea acestei politici pentru a proteja populația împotriva creșterilor speculative.
Citește și: Lista alimentelor care se vor ieftini după plafonarea preţurilor. Ce va costa chiar şi cu 10 lei mai puţin
Ciolacu a menționat că plafonarea adaosurilor comerciale a avut un impact pozitiv, atenuând creșterile speculative și contribuind la scăderea inflației.
Într-o discuție recentă cu reprezentanții marilor lanțuri de magazine, premierul a subliniat dorința de a construi un mecanism pe termen lung, bazat pe un parteneriat între stat și mediul de afaceri, pentru a ține sub control prețurile.
În cadrul discuției, Ciolacu a evidențiat că, potrivit datelor INS, diferența dintre prețurile din decembrie 2023 și cele din decembrie 2022 a fost de 5.8%, în timp ce, în luna iunie 2023, înainte de introducerea măsurii, diferența era aproape de 18%.
Măsura de plafonare, instituită prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 67/2023, a fost inițial valabilă pentru o perioadă de trei luni și acoperea 14 grupe de produse alimentare esențiale.
Ulterior, Guvernul a aprobat prelungirea cu 90 de zile și extinderea listei la 21 de produse.
Premierul a subliniat că, în continuare, dialogul cu retailerii va continua, iar o condiție esențială pentru prelungirea acestei măsuri este asigurarea unui tratament corect pentru producătorii și procesatorii români.
Citește și: Cu ce preţ pleacă pâinea din fabrică. Românii plătesc mult în plus pentru produsul de bază
Sorin Minea, președintele federaţiei Romalimenta, a exprimat îngrijorare și a considerat că prelungirea plafonării este „catastrofală” pentru industrie și consumatori, subliniind că această măsură afectează negativ producătorii de materii prime.
Guvernul României a făcut modificări semnificative în ceea ce privește lista alimentelor cu prețuri plafonate.
Cinci produse, printre care cozonacul, margarina, bulionul, carnea tocată și drojdia, au fost eliminate, iar în locul lor au fost adăugate magiunul și untul.
Această ajustare survine în contextul prelungirii plafonării prețurilor la alimente pentru încă două luni, o decizie menită să contracareze o posibilă creștere a prețurilor cu până la 20%.
Există speculații că, în perioada sărbătorii Paștelui, mielul ar putea fi inclus în lista alimentelor cu adaos comercial plafonat.
Lista actuală a alimentelor cu adaos comercial plafonat include:
Citește și: Ce prețuri au alimentele plafonate față de 2022. Diferența este majoră pentru buzunarele românilor
Președintele Federației Romalimenta, Sorin Minea, a subliniat că prelungirea plafonării este „catastrofală” atât pentru industria alimentară, cât și pentru consumatorul final.
„În primul rând, plafonarea este făcută, din punctul nostru de vedere, greşit, pentru că sunt prinse doar procesarea şi retailul, producţia, deci furnizorul de materii prime nu are niciun fel de plafonare, iar în ultimul timp, preţurile materiilor prime în România sunt mai mari decât afară.
Deci preţurile cresc, dar cresc în detrimentul nostru. (…) Cererea noastră este clară: prelungirea este catastrofală nu numai din punct de vedere al industriei alimentare ci şi al consumatorului final”, a declarat pentru Sorin Minea.