Problema oamenilor străzii este una foarte amplă în multe colțuri ale lumii, iar consecințele unui astfel de trai sunt dureroase. Din fericire, există oamenii care vor să ajute.
Oamenii străzii sunt foarte numeroși în marile orașe ale lumii sau în zonele turistice. Chiar și în România, sunt mulți care ajung să trăiască prin canale, doar pentru a evita precipitațiile și, în funcție de anotimp, pentru a se încălzi. Sunt ignorați, respinși de majoritatea oamenilor, înjurați, abuzați și agresați într-o varietate de circumstanțe. Cu foarte mici excepții, societatea îi respinge și nu mai au nicio șansă să revină la normal.
Deși este imposibil ca o problemă atât de gravă să poată fi remediată peste noapte, sunt mulți cei care încearcă. Fiecare gest de umanitate poate avea consecințe pozitive pe termen lung, după cum au învățat câțiva oameni din Newport, Wales în Regatul Unit al Marii Britanii.
Membrii unei comunității intitulate HOPE (Speranță) au reușit în ultimul an să strângă bani, să cumpere un autobuz cu etaj ieșit din uz și să-l transforme într-un cămin pe roți, pentru oamenii străzii. În total, 12 oameni pot fi cazați la un moment dat. Pe lângă un pat cald, aceștia au acces la două dușuri, două toalete, o bucătărie și un spațiu micuț de relaxare. Ca o particulare drăguță, HOPE vine de la Helping Open Peoples`s Eyes (Ajutând să deschidem ochii oamenilor).
Inițiatorii proiectului sunt Ian Smith și soția sa Tammy, din localitatea Cefn Forest, Blackwood. Ideea le-a venit după ce au văzut un proiect similar în urmă cu ceva timp introdus în Bristol. Ian a început să strângă bani în octombrie 2018 și majoritatea banilor au provenit din donații și tombole. Întregul proiect a costat aproximativ 23.400 de euro, din care aproape 6000 de euro a costat autobuzul.
Autobuzul se va plimba prin oraș împreună cu doi voluntari, dintr-un total de nouă care fac parte din organizație. Inițial, va fi vorba de doar câteva zile pe săptămână, dar se va ajunge la fiecare zi.