În urma un proces anevoios care s-a întins pe mai mulți ani, un militar a fost condamnat pentru că a împușcat în câine. La fel ca gestul său, sentința a fost nemiloasă.
Un militar din Constanța a împușcat un câine, în urmă cu câțiva ani. Datorită agresivității gestului și faptului că a implicat o armă letală, gestul său a făcut subiectul unui proces. La final, a fost condamnat la un an și trei luni de închisoare cu suspendare, dar și la o lungă perioadă de muncă în folosul comunității. Bărbatul va fi nevoit să activeze 60 de zile la Inspectoratul Școlar sau la o Agenție Județeană de Ocupare și Formare.
Pentru că răufăcătorul era militar la momentul săvârșirii faptei, cazul a fost judecat de Tribunalul Militar București. Plutonierul Marian Liviu Apostol a făcut subiectul anchetei, dar, din fericire, și-a recunoscut fapta. Decizia de a nu se ascunde după deget a fost făcut în urma unui acord negociat cu Pachetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București.
Plutonierul din Constanța activat în cadrul Unității Militare 02151 Ovidiu la momentul evenimentului. În termeni juridici, a fost judecat pentru practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive, rănire sau schingiuire a animalelor și de uz de armă fără drept. În final, a fost condamnat la un an și trei luni de închisoare cu suspendare. În practică, în 2016, bărbatul a împușcat un câine aflat pe stradă din Constanța de pe geamul apartamentului său. Inițial a negat faptele, dar expertiza balistică i-a confirmat vinovăția fără echivoc.
„Stabileşte inculpatului pedeapsa de un an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de uz de armă fără drept. (…) Stabileşte inculpatului pedeapsa de 5 (cinci) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de rănire a sau schingiuire a animalelor. (…) Stabileşte inculpatului pedeapsa de 4 (patru) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de practicare a tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive. (…)
Constată că faptele săvârşite se află în concurs formal şi (…) aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de un an închisoare, la care adaugă un spor de trei luni închisoare reprezentând o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite. (…) Amână aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere stabilit de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”, se arată în decizia din 31 decembrie 2019 a Tribunalului Militar București.