22 ian. 2024 | 14:38

Cine este scutit de plata liftului la bloc. Ce trebuie să știe românii care stau la apartament

Social
Cine este scutit de plata liftului la bloc. Ce trebuie să știe românii care stau la apartament
Toți proprietarii trebuie să știe asta

Într-un bloc de locuințe, prezența unui lift este adesea considerată esențială, mai ales atunci când clădirea are mai multe etaje. Cu toate acestea, există mereu persoane care nu se folosesc de acest mijloc de transport vertical. Cine este scutit de plata liftului la bloc? Știm că taxele pentru mentenanță se regăsesc în suma pe care o plătești la întreținere lunar.

Ce spune legea despre liftul din fiecare bloc

Un aspect deosebit de interesant în acest context este Legea 196/2018, publicată în Monitorul Oficial, care reglementează scutirea de la plata cheltuielilor privind ascensorul pentru anumite categorii de locatari. 

Citește și: Cum încalci legea fără să ştii dacă stai la bloc. Românii habar nu au că pot lua amenzi serioase pentru un gest banal

Cu toate acestea, decizia de scutire trebuie luată în cadrul unei adunări generale a asociației de locatari și nu poate fi aplicată automat.

Costurile asociate funcționării unui ascensor pot fi clasificate în două categorii principale: energia electrică consumată de ascensor și cheltuielile necesare pentru întreținere și reparații.

Factura de energie electrică este împărțită între funcționarea ascensorului și spațiile comune, iar procentajele variază în funcție de hotărârea majorității proprietarilor.

Este esențial ca toți locatarii să contribuie la plata cheltuielilor cu mentenanța și reparațiile ascensorului, deoarece acesta este considerat un bun comun. 

Citește și: Bula imobiliară din România, în context european. Câți ani muncești pentru un apartament în București

În cazul producerii de pagube, persoanele responsabile trebuie identificate și reclamate, iar costurile reparațiilor pot fi impuse inclusiv în cuantumul întreținerii lunare.

Cine este scutit de plata liftului la bloc

Un lift trebuie întreținut și cheltuielile pentru energia electrică consumată de el trebuie împărțită între locatari.

Dar nu toți locatarii se folosesc de ascensor. În ceea ce privește energia electrică, costurile sunt distribuite în funcție de numărul total de locatari din imobil. 

Citește și: Motivul pentru care mulţi români iau amenzi pentru parcare în Grecia. Concluzia la care a ajuns un turist: „Vă spun din experienţă”

Persoanele de la parter, demisol, subsol, mezanin și etajul 1 pot fi scutite de la aceste costuri, sub rezerva unei cereri scrise adresate asociației de locatari. 

În cazul spațiilor comune situate la etajele superioare, scutirea poate fi acordată cu condiția asumării unui angajament personal scris.

Privind mentenanța și reparațiile, costurile sunt suportate de toți proprietarii și se împart proporțional cu cota-parte de proprietate din spațiul comun al fiecărui locatar. 

Legea nu acordă scutire de la aceste cheltuieli niciunei persoane, indiferent de etajul pe care se află apartamentul.

Modernizarea ascensorului în cazul imobilelor mai vechi poate fi o soluție eficientă pentru reducerea cheltuielilor pe termen lung. 

Citește și: Amenzi mari pentru românii care duc aşa ceva în lift. Scoţi bani grei din buzunar dacă te pârăște vreun vecin!

Cu toate acestea, este important ca toate aspectele legate de funcționarea și costurile asociate ascensorului să fie discutate cu administratorul blocului și cu asociația de proprietari. 

Astfel, dacă stai la parter, la subsol sau etajul 1, poți cere să nu plătești pentru costurile asociate ascensorului de la bloc. Discutând acest aspect, ai putea fi nevoit să faci o cerere și să o semnezi, urmând ca apoi să fie aprobată de asociația de locatari a blocului în care locuiești. Chiar și așa, va fi nevoie să plătești pentru mentenanță și reparații, însă nu și pentru costurile asociate energiei electrice folosite de ascensor.

Parteneri
Igor Cuciuc, declarații sfâșietoare după ce și-a pierdut fiica:” De ce Doamne…”
Redactia.ro
Cine este soția lui Honorius Prigoană. Ce ocupație avea înainte de a se iubi cu fiul lui Silviu Prigoană
Click.ro
Ce spune Rusia despre atacul Ucrainei cu rachete americane ATACMS
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! Incredibil ce schimb de replici a avut loc între ele! 'Să vă fie rușine!'
Unica.ro
Film-bombă anunțat de Netflix. O poveste zguduitoare a suferinței și a speranței
EVZ.ro
De ce nu a avut Natalia Mateuț succes în relațiile de iubire! Prezentatoarea TV își dorește să aibă o familie: ”Puteam să am deja un copil”
Spynews
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
Se dau bani ÎN PLUS pentru români, de sărbători!
Mediaflux
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro