22 ian. 2024 | 14:38

Cine este scutit de plata liftului la bloc. Ce trebuie să știe românii care stau la apartament

Social
Cine este scutit de plata liftului la bloc. Ce trebuie să știe românii care stau la apartament
Toți proprietarii trebuie să știe asta

Într-un bloc de locuințe, prezența unui lift este adesea considerată esențială, mai ales atunci când clădirea are mai multe etaje. Cu toate acestea, există mereu persoane care nu se folosesc de acest mijloc de transport vertical. Cine este scutit de plata liftului la bloc? Știm că taxele pentru mentenanță se regăsesc în suma pe care o plătești la întreținere lunar.

Ce spune legea despre liftul din fiecare bloc

Un aspect deosebit de interesant în acest context este Legea 196/2018, publicată în Monitorul Oficial, care reglementează scutirea de la plata cheltuielilor privind ascensorul pentru anumite categorii de locatari. 

Citește și: Cum încalci legea fără să ştii dacă stai la bloc. Românii habar nu au că pot lua amenzi serioase pentru un gest banal

Cu toate acestea, decizia de scutire trebuie luată în cadrul unei adunări generale a asociației de locatari și nu poate fi aplicată automat.

Costurile asociate funcționării unui ascensor pot fi clasificate în două categorii principale: energia electrică consumată de ascensor și cheltuielile necesare pentru întreținere și reparații.

Factura de energie electrică este împărțită între funcționarea ascensorului și spațiile comune, iar procentajele variază în funcție de hotărârea majorității proprietarilor.

Este esențial ca toți locatarii să contribuie la plata cheltuielilor cu mentenanța și reparațiile ascensorului, deoarece acesta este considerat un bun comun. 

Citește și: Bula imobiliară din România, în context european. Câți ani muncești pentru un apartament în București

În cazul producerii de pagube, persoanele responsabile trebuie identificate și reclamate, iar costurile reparațiilor pot fi impuse inclusiv în cuantumul întreținerii lunare.

Cine este scutit de plata liftului la bloc

Un lift trebuie întreținut și cheltuielile pentru energia electrică consumată de el trebuie împărțită între locatari.

Dar nu toți locatarii se folosesc de ascensor. În ceea ce privește energia electrică, costurile sunt distribuite în funcție de numărul total de locatari din imobil. 

Citește și: Motivul pentru care mulţi români iau amenzi pentru parcare în Grecia. Concluzia la care a ajuns un turist: „Vă spun din experienţă”

Persoanele de la parter, demisol, subsol, mezanin și etajul 1 pot fi scutite de la aceste costuri, sub rezerva unei cereri scrise adresate asociației de locatari. 

În cazul spațiilor comune situate la etajele superioare, scutirea poate fi acordată cu condiția asumării unui angajament personal scris.

Privind mentenanța și reparațiile, costurile sunt suportate de toți proprietarii și se împart proporțional cu cota-parte de proprietate din spațiul comun al fiecărui locatar. 

Legea nu acordă scutire de la aceste cheltuieli niciunei persoane, indiferent de etajul pe care se află apartamentul.

Modernizarea ascensorului în cazul imobilelor mai vechi poate fi o soluție eficientă pentru reducerea cheltuielilor pe termen lung. 

Citește și: Amenzi mari pentru românii care duc aşa ceva în lift. Scoţi bani grei din buzunar dacă te pârăște vreun vecin!

Cu toate acestea, este important ca toate aspectele legate de funcționarea și costurile asociate ascensorului să fie discutate cu administratorul blocului și cu asociația de proprietari. 

Astfel, dacă stai la parter, la subsol sau etajul 1, poți cere să nu plătești pentru costurile asociate ascensorului de la bloc. Discutând acest aspect, ai putea fi nevoit să faci o cerere și să o semnezi, urmând ca apoi să fie aprobată de asociația de locatari a blocului în care locuiești. Chiar și așa, va fi nevoie să plătești pentru mentenanță și reparații, însă nu și pentru costurile asociate energiei electrice folosite de ascensor.

Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Soarta misterioasă a aurului lui Ceaușescu. Ce s-a întâmplat cu o avere colosală
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Adevărul despre Traian Băsescu. Nimeni n-a știut. Ce a făcut pe timpul lui Ceaușescu
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
Cine era ȘOFERUL MORT în accidentul de TRAMVAI! RĂSTURNARE ȘOCANTĂ de SITUAȚIE
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro