Mamiferele se regăsesc în orice colț al planetei. Acestea trăiesc pe toate continentele și sunt extrem de cunoscute. Drept urmare, datorită marii varietăți de mamifere, există și specii extraordinar de mici. Iată care este cel mai mic mamifer de pe glob! Veți rămâne surprinși!
Unele animale ne surprind cu greutatea și înfățișarea lor, iar altele ne atrag atenția cu dimensiunile reduse. Dacă nu știați, există viețuitoare care sunt extrem de mici. Aici intră și liliacul bondar, care mai este cunoscut sub numele de liliacul Kitti cu nas de porc. El este cel mai mic mamifer din lume, dacă ar fi să ne luăm după dimensiunile lui reduse. Are corpul de 40 mm corp și până la 2 grame greutate.
Liliacul bondar trăiește în peșteri calcaroase, dar în colonii de aproape 100 de indivizi. Acest mamifer, al cărui nume științific este Craseonycteris thonglongyai, este extraordinar de minuscul, măsurând între 29 și 33 de milimetri în lungime și cântărind între 1,5 și 2 grame. Atât de mic și atât de evaziv a fost, încât abia în anul 1974 a devenit cunoscut.
Citește și: Un animal care era considerat dispărut, văzut pentru prima oară în 60 de ani. Cum şi unde a fost fotografiat
Liliacul bondar, cel mai mic mamifer din lume, locuiește în două regiuni specifice de păduri și peșteri din Myanmar (Birmania) și Thailanda. El se adăpostește în interiorul peșterilor calcaroase, formând grupuri numeroase care pot depăși 100 de indivizi sau chiar 500. În plus, acest specii de lilieci dorm agățați de pereții sau de tavanul peșterii.
Specia este una insectivoră, iar zona de hrănire se întinde până la un kilometru în jurul peșterii de odihnă. Zborurile lor sunt scurte, mai puțin de o oră, la amurg. Ca și multe alte specii de lilieci, liliecii bondari vânează insectele zburătoare.
Acești lilieci se înmulțesc doar în timpul sezonului uscat. Așadar, fiecare femelă dă naștere unui singur pui, care rămâne atașat de mamă, prins de unul dintre cele două mameloane din zona pubiană.
Acest liliac bondar este supus mai multor amenințări din partea oamenilor. Pe de o parte, peșterile în care se adăpostește liliacul bondar sunt folosite ca situri turistice sau pentru unele activități religioase. În unele situri, guano de liliac este, de asemenea, extras ca sursă de îngrășământ, sau se extrage direct piatră calcaroasă. Aceste perturbări sunt considerate a fi principalele amenințări antropogene la adresa liliecilor.
Citește și: Cel mai rar animal din lume. Cum arată și unde trăiește