Lumea regnului animal este una plină de mistere, deși unii spun că le-au cam descoperit pe toate. Cu toate astea, există încă specii care fie au dispărut, fie s-au crezut a fi date dispărute. Este și cazul din Indonezia, unde un animal care era considerat dispărut. Acesta a fost văzut pentru prima oară în 60 de ani. Citește mai departe și află cum şi unde a fost fotografiat.
O specie rară de echidna numită după celebrul prezentator britanic David Attenborough a fost redescoperită de oamenii de știință pe munții din Indonezia.
Află despre: Cel mai rar animal din lume. Cum arată și unde trăiește
Cunoscut sub numele de echidna cu cioc lung a lui Attenborough (Zaglossus attenboroughi), animalul face parte dintr-un grup mic și unic de mamifere care depun ouă, numit monotreme, din care face parte și ornitorincul.
Asemănătoare cu aricii, echidnele sunt creaturi spinoase, nocturne, care se rostogolesc într-o minge atunci când simt pericolul. Z. attenboroughi este cea mai mică specie cunoscută de echidna cu cioc lung, cântărind între 5 și 10 kilograme.
Acest animal, considerat a fi dat dispărut, a fost văzut la peste 60 de ani după ce a fost văzută ultima dată în mod oficial. În 1961, oamenii de știință au descoperit oficial acest animal în pădurile tropicale din Munții Ciclopi din Indonezia.
”Echidna este o creatură timidă care trăiește în vizuini și care se întâlnește cu alții doar o dată pe an, în timpul sezonului de împerechere, astfel încât încercările de a le observa de-a lungul deceniilor au eșuat în mod repetat.
Dar, descoperirea este rezultatul unei munci intense și a peste trei ani și jumătate de planificare.”, spune James Kempton, cel care a descoprit micuțul animal.
În încercarea de a surprinde fotografii ale acestei specii evazive, James Kempton de la Universitatea din Oxford și colegii săi au instalat camere de luat vederi în jurul munților Cyclops. După patru săptămâni, au descoperit că au capturat primele fotografii ale acestui animal care era considerat dispărut.
În timpul expediției cercetătorilor în zonă, aceștia au observat, de asemenea, zeci de specii de insecte și un gen de creveți care trăiesc în copaci și care sunt noi pentru știință. Echipa a redescoperit, de asemenea, o pasăre numită Ptiloprora mayri, numită după biologul evoluționist Ernst Mayr.
Aceste descoperiri marchează Munții Ciclopi ca fiind un centru al biodiversității. „Cred că peisajul este magic, în același timp fermecător și periculos, ca ceva desprins dintr-o carte a lui Tolkien”, a declarat Kempton în comunicat.
Citește și: Imagini spectaculoase cu un animal extrem de rar care a fost văzut în România. A ajuns în Munții Apuseni
Specialiștii mai spun că specia este amenințată de pierderea habitatului din cauza defrișărilor și este considerată în pericol critic de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii.