15 ian. 2024 | 17:40

Cum arată astăzi locul din Bucureşti în care Mihai Eminescu a lucrat ca redactor. Clădirea din Centrul Vechi de care puţini au habar

Social
Cum arată astăzi locul din Bucureşti în care Mihai Eminescu a lucrat ca redactor. Clădirea din Centrul Vechi de care puţini au habar
Dan Negru a dezvăluit cum arată astăzi clădirea în care Mihai Eminescu scria la ziarul Timpul. Ce se află în ea. Foto

Mihai Eminescu – un poet de renume, uitat însă printre clădirile vechi și umbrite din Capitală. Cum arată astăzi clădirea din Centrul Vechi al Bucureștiului în care a lucrat ca redactor la ziarul Timpul. E aproape șocant în ce a fost transformat imobilul. Foto

Motivul pentru care Mihai Eminescu s-a mutat în București

Traseul trecerii lui Mihai Eminescu prin București este marcat de amintiri profunde. S-a mutat aici chiar după ce a renunțat a scrie la ziarul Curierul de Iași. Motivul pentru care s-a produs această ruptură a fost reprezentat de venitul financiar deloc satisfăcător.

Mihai Eminescu l-a rugat pe prietenul său Ioan Slavici să îi pună o vorbă bună pentru a se muta la ziarul Timpul. Așa a părăsit poetul Iașiul și s-a mutat la București, unde la început a fost redactor al publicației amintite, aflată sub egida Partidului Conservator.

Citește și: Dan Negru, despre Eminescu şi prima întâlnire a poetului cu litoralul românesc. A vrut să îi transmită asta şi Veronicăi Micle: „Viaţa e cam scumpă”

În ce zone din Capitală a locuit poetul de renume

A început să lucreze la ziarul Timpul în noiembrie 1877. Dacă pornești de la casa lui Titu Maiorescu, din zona Palatului Regal, unde au fost şi sediile temporare ale ziarului Timpul, vei ajunge la Pasajul Vilacrosse, la Capşa şi Manuc, trecând pe la cele două locuinţe ale lui Slavici, una pe locul Muzeului Colecţiilor de Artă, alta spre Biserica Albă, unde a locuit Mihai Eminescu.

Multe străzi din București poartă urmele pașilor lui Mihai Eminescu. Fosta mânăstire a Caimatei a reprezentat, de asemenea, o așezare fugitivă a redactorului ziarului Timpul. La Buzești, unde s-a mutat apoi, tot în chirie, acesta o primea în vizită pe Veronica Micle.

Mihai Eminescu/ Sursă: Profimedia

Cum arată astăzi clădirea în care Mihai Eminescu scria la ziarul Timpul

În perioada februarie 1880 – decembrie 1881, Mihai Eminescu a ajuns la șefia ziarului Timpul, fiind promovat în funcția de redactor-șef. În intervalul dat, poetul a lucrat într-un imobil din Centrul Vechi al Bucureștiului, care astăzi nu mai are nicio urmă a timpului de altădată.

Clădirea a fost filmată de prezentatorul TV Dan Negru, care a dezvăluit că, în locul în care marele poet a lucrat la ziarul Timpul (1800-1881), astăzi nu există nimic altceva decât un mini-market. Imaginile, ce pot fi vizualizate și în galeria foto a acestui articol, sunt frapante.

„Vai de capu’ nostru, nene…/ Noapte bună, noapte bună”

„Eminescu, aniversat luni, pe 15 (ianuarie – n.r.), a lucrat la mini-market-ul ăsta 😂.

Somnoroase păsărele
Pe la rafturi se adună.
Vai de capu’ nostru, nene…
Noapte bună, noapte bună 😂”, este mesajul notat de Dan Negru în descrierea materialului video făcut public pe pagina lui de Facebook.

Citește și: 174 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu. Ultima poezie scrisă de „Luceafăr”, găsită întâmplător în halatul ponosit

Mihai Eminescu a renunțat la funcția de conducere a ziarului Timpul, dat fiind faptul că mulți redactori și-ai orientat preferințele politice către Partidul Liberal. A lucrat la redacția amintită până în iunie 1883, în poziția de prim-redactor. A fost cea mai prosperă perioadă a ziarului.

Dacă primii pași ai lui Mihai Eminescu în București au dat naștere celei mai bogate perioade a ziarului Timpul, poetul a ales să rămână în Capitală chiar și după întreruperea activității la redacția în cauză. Ultimii pași ai săi s-au topit pe strada Plantelor, în noaptea internării sale la spital.