12 ian. 2024 | 08:45

Calendar ortodox 12 ianuarie 2024. Cui trebuie să spui “La mulți ani” astăzi

Diverse
Calendar ortodox 12 ianuarie 2024. Cui trebuie să spui “La mulți ani” astăzi
Calendar ortodox 12 ianuarie 2024. Cui trebuie să spui “La mulți ani” astăzi

Calendar ortodox 12 ianuarie 2024. Sărbătoare mare vineri, în zi de post. Este rememorat o mare sfântă, căreia multe femei și bărbați îi poartă numele. Vezi cui trebuie să spui azi “La mulți ani” și ce este complet interzis să faci cu această ocazie.

Sărbătoare mare la 12 ianuarie

Conform calendarului ortodox, ziua de 12 ianuarie este dedicată Sfintei Mucenițe Tatiana, o personalitate remarcabilă a secolului al III-lea, născută în Roma, în perioada când imperiul era condus de împărații Alexandru Sever și Maximian. Acești conducători erau cunoscuți pentru cruzimea lor față de creștini, iar sfânta a crescut sub influența iubirii față de Iisus Hristos.

În ciuda faptului că tatăl său a ocupat de trei ori funcția de proconsul în administrația imperială, el era adeptul unei religii neacceptate la vremea respectivă. Tatiana a ales să-și dedice viața monahală, devenind diaconiță și îndrumându-și existența către slujirea lui Dumnezeu. Viața ei a fost caracterizată de o conduită lipsită de păcat și de devotament față de cei suferinzi.

Însă, în ciuda alegerilor sale virtuoase, când Sfânta Tatiana a refuzat să aducă sacrificii zeilor păgâni, a devenit ținta persecuțiilor. A fost supusă unor pedepse cumplite, cum ar fi tăierea părului, împungerea cu sulița, spânzurarea și aruncarea în cușca unui leu. Cu toate acestea, miraculos, niciuna dintre aceste suferințe nu i-a curmat viața. Împreună cu tatăl său, a fost decis să fie decapitată, preferând moartea decât să-și trădeze credința.

Sfânta Muceniță Tatiana rămâne astfel un simbol al curajului, credinței neclintite și devotamentului față de Dumnezeu. În fiecare an, pe 12 ianuarie, credincioșii îi aduc cinstire, recunoscând moștenirea sa spirituală și găsind inspirație în exemplele sale de sacrificiu și loialitate.

Ce să nu faci pe 12 ianuarie

În această zi mare, se spune că sunt protejate în special femeile. Sfânta Tatiana era o mare protectoare a acestora și, după ce a plecat din această lume, continuă să trimită bunătatea și ajutorul ei celor care se roagă și o cinstesc cum se cuvine.

Vezi și: Zodiile protejate de Sfântul Vasile în luna ianuarie. Li se schimbă viaţa chiar la început de an, nu se aşteaptă la aşa surprize

Femeile trebuie să dea de pomană astăzi, pentru sufletul Sfinteti Tatiana. Se spune că cele ce vor să aibă copii sau sunt însărcinate și speră să aibă o sarcină ușoară și să aducă pe lume un copil sănătos trebuie să se roage astăzi și să dea de pomană mâncare de post.

Unele tradiții spun că se evită tunsul părului în ziua de vineri. Se crede că aceasta ar putea aduce ghinion celor care fac această schimbare, mai ales în cazul femeilor.

Tradițional, se evită tunsul părului în ziua de vineri. Se crede că aceasta ar putea aduce ghinion sau ar putea afecta negativ starea de bine a persoanei care își taie părul în această zi.

În unele culturi, spălatul hainelor este amânat pentru altă zi. Mai ales pentru că este zi de post și este sărbătorită și Sfânta Tatiana, este complet interzis să faci această activitate casnică.

Cea mai puternică rugăciune a zilei

Pe data de 12 ianuarie, creștinii ortodocși sărbătoresc viața și martiriul Sfintei Mucenițe Tatiana, considerată o ocrotitoare a femeilor credincioase. Rugăciunile către această sfântă sunt recunoscute pentru puterea lor miraculoasă, aducând alinare în momente de necaz și suferință.

C redincioșii sărbătoresc Sfânta Tatiana printr-un ritual de rugăciune care se desfășoară timp de 9 zile consecutive. Această tradiție spirituală începe în fiecare an pe 12 ianuarie, data în care Biserica Ortodoxă îi aduce cinstire sfintei.

Rugăciunea la Sfânta Tatiana este rostită cu recunoștință și credință dimineața, într-un gest de venerare a acestei sfinte ocrotitoare. Se spune că această rugăciune are puterea de a aduce minuni pentru cei aflați în impas, reprezentând o sursă de ajutor imediat, în special pentru fetele credincioase care se roagă cu inimile deschise.

Află și: Calendar ortodox 11 2024. Ce mare sfânt este prăznuit astăzi. Rugăciunea pe care este bine să o rostești

Un aspect remarcabil al acestei tradiții este că rugăciunea nu este rezervată exclusiv unui anumit gen sau categorii de oameni. Orice credincios care alege să țină post și să facă acte de milostenie este susceptibil să primească ajutor divin prin intermediul acestei rugăciuni la Sfânta Tatiana.

Credincioșii consideră acest ritual ca fiind nu doar o expresie a credinței lor, ci și o modalitate de a se conecta cu spiritualitatea și încrederea în puterea divină. Prin această practică, se formează o legătură specială între cei credincioși și Sfânta Tatiana, ilustrând convingerea că rugăciunea aduce alinare, ghidare și sprijin în viața cotidiană.

Astfel, fiecare an, pe parcursul celor 9 zile, credincioșii recurg la această rugăciune cu speranța că vor primi binecuvântările sfintei și că, prin intermediul acestei conexiuni spirituale, vor găsi răspunsuri și soluții la provocările vieții. Rugăciunea la Sfânta Tatiana devine astfel o tradiție adânc înrădăcinată în credința creștină, oferind un sprijin spiritual în momente de încercare și incertitudine.

„O, Sfântă Tatiana, fecioară aleasă a Bisericii dreptmăritoare, ceea ce ai proslăvit pe Dumnezeu în mădularele tale cele muceniceşti, fii ocrotitoarea noastră în faţa necazurilor şi a primejdiilor.

Tu, Sfântă Muceniţă, mireasă a lui Hristos Dumnezeu, ştiind cuvântul: „oricine va voi să-şi scape sufletul său îl va pierde, iar cine va pierde sufletul său pentru Mine şi pentru Evanghelie, acela îl va câştiga”, nu te-ai temut şi cu bucurie ţi-ai dat viaţa pentru El.

Sfântă Tatiana, vezi slăbiciunile şi neputinţele noastre, vezi teama noastră de greutăţi şi frica noastră de suferinţă şi nu ne lăsa pe noi, cei ce iubim patimile păcătoase mai mult decât pătimirea pentru Hristos şi nu suntem vrednici de numele de creştini, dar alergăm la ajutorul tău, ca să mijloceşti pentru noi pururea la iubitorul de oameni Dumnezeu să punem început bun pe calea pocăinţei.

Sfântă Muceniţă Tatiana, aşa cum te-au înconjurat pe tine îngerii, aşa să ne înconjoare şi pe noi mila Domnului cu rugăciunile tale. Aşa cum rănile ţi-au fost tămăduite de Hristos, aşa să ne fie şi nouă tămăduite rănile sufletului prin mijlocirea ta.

Ca întăriţi pe piatra credinţei, slavă, cinste şi închinăciune să înălţăm Unuia în Treime Dumnezeul nostru, Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”

Digisport.ro
Neașteptat: copiii lui Cristiano Ronaldo, refuzați de școală!
Stirile PROTV
Ploaie de drone ucrainene deasupra Rusiei. Câte au fost doborâte de forțele lui Putin
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Drumul Urșilor. Locul în care uriaşii au ascuns comori între pereţii stâncoşi
Spynews.ro
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Risc mai mare de cancer pentru adulții cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani. Cum se pot feri
BZI.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Laura Cosoi arată TOP la 42 de ani: decoleteu adânc, rochie mulată și transparentă și asta nu e tot. Are patru copii, dar i-a lăsat mască pe mulți cu silueta ei
Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Unde au evadat Medana și Alin Oprea în plin scandal cu Larisa Uță? „Urmărește divorțul nostru, dar o invit să ne care bagajele”
Click.ro
Cel mai mic stat din lume va apărea în Balcani: „Vaticanul musulmanilor”, condus de Baba Mondi, liderul unei secte islamice, în Albania
Digi24
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Ce ustensile de bucătărie să nu pui în mașina de spălat vase. Lista completă
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
Ungaria e în alertă! Inundații catastrofale la Budapesta. Ungurii sunt speriați
Capital.ro
La 10 ani după separare, Diana Dumitrescu a dezvăluit adevăratul motiv al divorțului de Ducu Ion. A avut Adela Popescu vreo legătură?
Avantaje
DONALD TRUMP a ANUNȚAT! MĂSURI RADICALE dacă ajunge PREȘEDINTE
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Lidia Buble, în doliu. Cântăreața a făcut anunțul trist pe rețelele de socializare: „Așa ne binecuvânta mereu”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro