În sezonul rece, pomii fructiferi din grădină au de suferit din cauza temperaturilor scăzute. De aceea, specialiștii horticultori vin cu un truc util care îi ferește de îngheț. Din păcate, oscilațiile de temperatură a făcut ca rezistenţa la îngheţ a pomilor să fie una mai slabă.
Pentru că în această perioadă temperaturile au scăzut sub 0 grade, ar fi bine să știți cu ce se stropesc pomii când este îngheț. Această soluție se utilizează doar în perioada rece, când există riscul unor scăderi bruște de temperatură.
Așadar, experții în horticultură le recomandă pomicultorilor să fie foarte atenţi și să ia toate măsurile pentru ca livezile să nu le fie compromise. De obicei, înghețul târziu de la sfârșitul iernii și începutul primăverii reprezintă cel mai mare inamic al pomilor fructiferi.
Meteorologii susțin că zilele neobișnuit de calde din decembrie și începutul lui ianuarie, când s-au înregistrat și temperaturi de 20˚C, dar și zilele urmate de îngheț, afectează plantațiile de pomi.
Citește și: Ce pomi se taie în ianuarie. Aşa vei asigura o recoltă bogată
Din nefericire, efectele nefaste ale înghețului sunt destul de mari. Cel mai mult de suferit au mugurii, părțile lemnoase și rădăcinile, așa cum este cazul caisului, a piersicului și al migdalului. Din cauza înghețului, pot apărea fisuri la nivelul trunchiului și a ramurilor.
Pentru a evita astfel de incidente, proprietarii de livezi trebuie să-și protejeze pomii. În continuare vă vom prezenta cea mai cunoscută metodă prin care pomii pot fi protejați împotriva înghețului. Iată care este aceasta!
Există și metoda aspersiei, recomandată mai ales când pomii sunt înfloriți și foarte sensibili la temperaturi scăzute. Apa se pulverizează când temperatura ajunge la 3-4°C pe timpul nopții și va avea o temperatură mai mare comparativ cu cea a aerului din livadă. Dacă apa totuși îngheață, stratul de gheață astfel format va proteja florile de temperaturile scăzute.
Pentru ca metoda să aibă succes, pulverizarea apei va trebui să fie foarte fină, iar distribuirea apei se va face uniform și se va continua pe toată durata înghețului.
O altă metodă o reprezintă soluția cuprică, care este benefică iarna. Amestecați fertilizatorii foliari cu sulfomat 80PU și îngrașământ sulfat de cupru tip MIF. Atenție, însă! Soluția trebuie sa aibă o concentrație de 10%.
În perioada în care mugurii s-au deschis, concentrația soluție trebuie să fie de 5%. După ce au înflorit, concentrația soluției trebuie să fie de doar 2%.