Dacă aveți o livadă bogată, este bine să știți cum să aveți grijă de ea. De regulă, pomii se taie în primăvară, dar există și excepții. Nu toate anotimpurile sunt propice tăierilor. Un factor foarte important este clima.
Anumiți copaci pot fi tăiați în perioada iarnă-primăvară. Trebuie să aveți în vedere parametrii climatici specifici fiecărui anotimp și faza de dezvoltare vegetală a plantelor într-un moment dat.
În ianuarie sau februarie puteți tăia agrișul sau coacăzul. Indiferent cât de frig va fi, aceste două soiuri nu vor suferi daune pe viitor. Un copac sensibil care nu ar trebui tăiat în această perioadă este rugul de mur. Este sensibil la ger și se taie în luna aprilie cel mai devreme.
Atunci când vorbim despre tăierea în uscat a pomilor fructiferi, ea trebuie efectuată atunci când nu mai sunt așteptate temperaturi foarte scăzute. Indicat ar fi să începeți tăierea acestora în luna martie, nu mai devreme.
În cazul în care executați tăieri mult prea devreme, copacul are de suferit și nu va fi mai atât de rezistent la gerurile care mai pot surveni. Pomii care nu au fost tăiați au rezistat mai ușor gerurilor.
Citește și: Sarcini ale grădinarilor în decembrie. Cum îngrijești grădina pentru a arăta frumos la primăvară
În primul rând, este nevoie de o bună planificare. Chiar dacă aveți deja pomi fructiferi, planificarea este o activitate pe care vă recomandăm să o faceți în fiecare an.
Veți obține mult mai mult din copacii dumneavoastră dacă nu doar „plantați și uitați”. Examinați-vă nevoile de fructe și modul în care pomii se comportă în fiecare an. Apoi vă puteți ajusta în consecință, cu mai mulți copaci, mai puțini copaci, soiuri noi etc.
Există sute de tipuri diferite de fructe din care să alegeți. Vă recomandăm să începeți cu fructele mai comune, care sunt susceptibile de a crește bine în climatul dumneavoastră și pe care este posibil să le mâncați.
Oriunde ai locui și orice ai de gând să crești, solul este absolut cheia succesului tău. Principiile construirii unui sol sănătos sunt aceleași, indiferent dacă începeți cu nisip, argilă sau șisturi. Solul are nevoie de materie organică, plante, microbi, umiditate și aer.
Vremea este unul dintre cele mai mari riscuri atunci când vine vorba de cultivarea fructelor. Prea multă ploaie, ploaia insuficientă, grindina, seceta și furtunile pot afecta – sau chiar distruge – recolta.