28 dec. 2023 | 17:15

Se schimbă buletinele în 2024. Ce se întâmplă cu cele vechi, anunţul făcut de Guvern

News
Se schimbă buletinele în 2024. Ce se întâmplă cu cele vechi, anunţul făcut de Guvern
Se schimbă buletinele în 2024. Ce se întâmplă cu cele vechi, anunţul făcut de Guvern

În noul an vor fi făcute mai multe schimbări importante. Printre cele mai interesante se numără și înlocuirea cărților de identitate cu buletinele electronice. Când vor fi acestea disponibile, dar și ce pățesc cei care le refuză. Ce va apărea scris din 2024 pe noile buletine.

Cărțile de identitate, înlocuite de buletinele electronice

Noul an vine cu o mulțime de modificări din mai multe puncte de vedere. Din 1 ianuarie 2024, buletinele simple nu vor mai fi emise, dar cele deja existente vor rămâne valabile doar în anumite situații specifice.

Odată cu venirea noului an, se va implementa utilizarea noilor cărți de identitate, ce vor avea dimensiunea unui card bancar și vor fi echipate cu un cip ce stochează datele personale ale cetățenilor. Printre aceste informații se numără numele, fotografia, data nașterii, codul numeric personal și două amprente digitale, care vor fi extrem de utile în multe situații.

Începând cu anul 2024, toți cetățenii români vor primi noile cărți electronice de identitate la înnoirea buletinului, indiferent de locul de domiciliu. Aceste documente vor simplifica procesul de călătorie în țările membre ale Uniunii Europene și în alte state care le recunosc, eliminând astfel necesitatea de a deține un pașaport.

Procesul de schimbare a cărților de identitate pentru cetățenii români nu va fi brusc, ci va fi implementat gradual, ținând cont de unele aspecte. Buletinele simple, pe care mulți le dețin deja, vor rămâne valabile și în viitorul apropiat.

Noile buletine electronice nu doar că servesc scopul de legitimare, ci reprezintă și documente oficiale de călătorie, alături de pașaport. Acestea devin utile în special pentru călătoriile în țările membre ale Uniunii Europene.

Cărțile de identitate vechi vor rămâne funcționale până la expirarea lor și vor continua să fie folosite pentru călătorii în afara țării. Astfel, procesul de tranziție se desfășoară treptat, permițându-le cetățenilor să se adapteze la noile schimbări într-un mod cât mai convenabil.

Ce va face Guvernul cu noile buletine

Datorită întârzierilor în procesul de emitere a cărților electronice de identitate la nivel național, Guvernul urmărește să aducă modificări legislative pentru a permite românilor să utilizeze cărțile de identitate emise după 31 decembrie 2023 ca documente de călătorie.

Aceste documente vor fi recunoscute atât în statele membre ale Uniunii Europene, cât și în statele terțe care le acceptă în acest scop. Astfel, modificarea legislației are scopul de a facilita mobilitatea cetățenilor români în cadrul Uniunii Europene și în alte țări care le recunosc valabilitatea cărții de identitate ca document de călătorie.

Te-ar putea interesa și: Se schimbă buletinele în România? Anunţul de care românii trebuie să afle urgent, ce ar putea să scrie de acum pe actele de identitate

„Pentru a nu fi îngrădit dreptul la libera circulație până la punerea în circulație la nivel național a cărții electronice de identitate, este necesară permiterea utilizării cărților de identitate emise și după data de 31 decembrie 2023 ca documente de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele terțe care le recunosc ca atare.”, se arată într-un proiect de ordonanță de urgență.

Guvernul a propus o ordonanță de urgență pentru a permite românilor utilizarea cărților de identitate emise după 31 decembrie 2023 ca documente de călătorie în statele membre UE și în alte țări care le recunosc, deși Imprimeria Națională nu a finalizat achizițiile pentru cărțile electronice de identitate.

Legislația curentă stipulează că doar cărțile de identitate emise până la 31 decembrie 2023 pot fi folosite în acest scop în Uniunea Europeană. Guvernul intenționează să extindă emisia cărții electronice de identitate la nivel național în cursul anului 2024.

În proiectul pilot derulat în județul Cluj începând din august 2021, până la data de 1 noiembrie 2023, au fost emise 11.170 de cărți electronice de identitate conform celor mai recente date ale Ministerului Afacerilor Interne.

Această propunere de ordonanță de urgență vine în contextul nevoii de a permite continuarea călătoriilor fără a impune restricții pentru posesorii de cărți de identitate emise după data menționată.

Ce se întâmplă dacă nu vrei buletin cu CIP

Începând cu anul 2019, Parlamentul European a cerut României să implementeze și să elibereze noile cărți electronice de identitate, iar proiectul a fost pus în practică în Cluj acum doi ani. Această schimbare urmează să intre în vigoare pentru toți cetățenii români începând cu 1 ianuarie.

În contextul acestei schimbări, cei care se opun adoptării noilor cărți electronice de identitate vor avea posibilitatea să solicite, în schimb, un buletin clasic. Acesta rămâne un document valabil și recunoscut la nivel național.

Vezi și: Ce ascund cifrele CNP din buletinele românilor. Nimeni nu ți-a spus până acum

În ceea ce privește cărțile simple de identitate, acestea vor continua să fie valabile doar în cadrul teritoriului național. Atât cărțile de identitate simple, cât și cele eliberate până la sfârșitul anului curent, vor putea fi folosite ca documente de călătorie, atâta timp cât sunt în termenul de valabilitate.

Mai mult, un proiect de Ordonanță de Urgență (OUG) al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) propune extinderea utilizării cărților simple de identitate în calitate de documente de călătorie. Această măsură ar aduce modificări semnificative în privința opțiunilor disponibile cetățenilor români în ceea ce privește documentele de identitate și călătorie.

Ce va fi nou la buletinul electronic

Schimbările propuse în privința cărților de identitate din România includ modificări semnificative în ceea ce privește informațiile inscripționate pe aceste documente. Iată principalele aspecte:

  1. Locul nașterii exclusiv în format electronic: Informația referitoare la locul nașterii nu va mai fi prezentă pe noile cărți de identitate simple. Aceasta va fi stocată exclusiv în format electronic, pe cipul cărții electronice de identitate.
  2. Adresa de domiciliu pe cărțile simple, dar și stocată electronic: Adresa de domiciliu va rămâne inscripționată pe cărțile de identitate simple, dar nu va mai fi afișată și pe verso-ul cărții electronice de identitate, așa cum se întâmplă în prezent. Totuși, această informație va fi stocată electronic pe cip-ul cărții electronice de identitate.
  3. Eliminarea necesității prezentării certificatelor de stare civilă: Românii nu vor mai fi obligați să prezinte certificatele de stare civilă la depunerea cererii pentru eliberarea cărților electronice de identitate, ceea ce simplifică procesul administrativ.
  4. Cărți electronice de identitate pentru minorii sub 14 ani, opțional: Se propune eliberarea opțională a cărților electronice de identitate și pentru minorii cu vârsta sub 14 ani, la solicitarea ambilor părinți. Această măsură ar putea contribui la o gestionare mai eficientă a identității acestor minori în anumite situații
Parteneri
Cum arată locul de veci al lui Gigi Becali. Gazonul dintre morminte, provenit de la FCSB
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Moarte neașteptată în showbiz! Artistul a pierdut lupta cu boala la doar 54 de ani! Prietenii sunt în stare de șoc
Unica.ro
Netflix, premieră cu Cameron Diaz. În ce film joacă
EVZ.ro
Mesajul transmis de iubita lui Babasha, după scandalul imaginilor controversate, din intimitate, cu artistul. Ce spune femeia care îl va face tată / FOTO
Spynews
Anunț pentru românii cărora le expiră buletinele. Decizia venită marți, 19 Noiembrie
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
FĂRĂ PENSIE de SĂRBĂTORI! LOVITURĂ pentru SENIORI, anunță BACIU
Mediaflux
”Am luat o pauză”. Vlad Gherman și Oana Moșneagu trec printr-o situație dificilă! Actorul a făcut declarații | FOTO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro