Se schimbă buletinele din România?! Care este detaliul din comunism care poate să apară pe cartea de identitate. Pe de altă parte, buletinele electronice, promise de autorități, at fi trebuit să fie existente în mai multe orașe mari din România. Asta nu s-a întâmplat.
Se schimbă buletinele românilor, iar cărțile de identitate vor conține date care erau trecute în documente înainte de anii 1990. Cărțile de identitate, atât cele clasice, precum și cele electronice, vor conține și grupa sanguină precum și RH-ul titularului. Senatul a votat deja o modificare în acest sens.
Acum, pe cărțile de identitate sunt trecute numele și prenumele, sexul și domiciliul, iar în cazul minorilor, este trecut și numele tatălui. În cazul în care proiectul de lege trece și de Camera Deputaților, fiind adoptat, se va reveni la o măsură care a fost în vigoare înainte de 1990, pe timpul lui Ceușescu.
Citește și: Ce informații vor conține CIP-ul cărților de identitate electronice
Medicii cred că măsura este una bună, care poate salva viața multor oameni. Pe de altă parte, buletinele electronice ar fi trebuit să fie disponibile în toamna lui 2023 în fiecare localitate și cătun din România. În practică, implementarea noilor cărți de identitate înregistrează întârzieri substanțiale.
Astfel, s-au strâns nu mai puțin de doi ani de promisiuni din partea statului când vine vorba de implementarea cărții de identitate electronică. Din nefericire, din cauza mai multor probleme tehnice, se pare că degeaba a trecut acest timp, întrucât întregul sistem din spate nu funcționează nici pe departe cum se prevăzuse.
Producția plachetelor cărților electronice de identitate se face la Imprimeria Statului, în timp ce personalizarea lor ar fi trebuit să se facă la Serviciul Național de Pașapoarte. Actualizarea datelor cărților de identitate ar fi trebuit să fie gestionată de către Direcția de Evidență a Persoanelor.
La scurt timp după ce programul de schimbarea a buletinelor din România a fost implementat în Cluj, s-a spus că-l vom vedea cel puțin în alte câteva orașe mari din România. Nu s-a întâmplat nici asta.
Partea bună este că mai avem timp, în contextul în care cartea de identitate electronică a fost introdusă la nivelul statelor Uniunii Europene în baza Regulamentului UE 2019/1157 și trebuie implementată în România până la 3 august 2031.
Citește și: Se schimbă buletinele în toată țara
Nu în ultimul rând, cartea de identitate electronică ar fi trebuit să poată funcționa și din poziția de card de sănătate. Nu s-a întâmplat, iar acum asigurații nu pot beneficia de serviciile oferite de Casa de Asigurări de Sănătate.
Reprezentanții instituției din urmă au anunțat că respectiva funcționalitate va fi activată la un moment ulterior, când Casa Națională de Asigurări de Sănătate o va permite.