În noaptea de Revelion este recomandat să avem pește pe masă, pentru că se spune că vom „aluneca” mai uşor printre necazuri în anul următor. De aceea, gospodinele pregătesc diferite rețete cu pește, însă cea mai apreciată rămâne peștele prăjit în crustă de mălai cu mujdei și mămăligă. Însă puține știu cu ce să amestece mălaiul înainte de a prăji peştele! Așa va ieși mult mai bun și crocant la exterior.
Peștele prăjit cu mujdei și mămăliguță caldă este preferatul tuturor, mai ales că se prepară extrem de simplu. Deși este una dintre cele mai populare retețe de pește, unele gospodinele întâmpină probleme, și asta pentru că nu știu cu ce trebuie să amestece mălaiul înainte de a prăji peştele.
Dacă veți ține cont de aceste trucuri, peștele va fi la fel de delicios ca la bucătarii profesioniști. Așadar, iată cu ce să amesteci mălaiul înainte de a prăji peştele, pentru a ieși mai gustos și cu o crustă crocantă la exterior. Vă veți linge pe degete!
De cele mai multe ori, peștele se prăjește foarte repede și riscă să se usuce excesiv atunci când este scos din tigaie. Pentru ca un pește să se prăjească corect, iar crusta să fie rumenă și crocantă, trebuie să amestecați înainte mălaiul cu făina de grâu.
Ingrediente
Peștele proaspăt se curăță de solzi și se eviscerează. Se spală cu apă rece și se așază pe prosoape absorbante. Peștele se asezonează cu sare și puțin piper negru măcinat. Este esențial ca peștele să fie lăsat în jur 15 minute la odihnă, după ce a fost dat cu sare.
După acest interval, peștele întreg se dă prin amestecul de făină albă cu mălai și apoi se scutură ușor pentru a îndepărta excesul. Într-o tigaie adâncă se pune ulei la încins, la aproximativ 170 de grade.
Dacă uleiul nu este încins, peștele nu se va rumeni bine și se va îmbiba de ulei. Peștii se prăjesc pe rând, iar după ce ați terminat procesul, se scot peștii cu un clește special și se așază pe un platou cu șervete absorbante de hârtie, pentru a scăpa de excesul de ulei. Se servesc calzi, alături de mujdei și mămăligă!
De Revelion 2024 se mănâncă pește, acest obicei fiind respectat încă din cele mai vechi timpuri. Pentru masa festivă de Revelion, românii știu că este nevoie să cumpere și pește sau alte preparate din pește.
Se spune că dacă mâncăm carne de pește la trecerea dintre ani „alunecăm” mai uşor printre problemele pe care le întâmpinăm în anul care vine. De asemenea, peștele trebuie să fie primul aliment consumat în noul an, motiv pentru care se mănâncă după ora 00:00, imediat ce se face trecerea în Anul Nou.