Este perioada în care gospodinele pregătesc sarmalele pentru masa de Crăciun. Acest preparat tradițional este nelipsit din meniu românilor, ținând cont că este extrem de delicios. Merg de minune alături de o mămăliguță caldă, smântână și ardei iute. De obicei, femeile prepară o groază de sarmale pentru că sunt convinse că acestea rezistă mult timp la frigider. Ei bine, adevărul este altul!
De Crăciun, sarmalele sunt favoritele românilor. Gospodinele preferă să gătească sarmale multe pentru invitații de la masa de Crăciun. Însă sarmalele rămase după mesele copioase de sărbători au anumite reguli pe care trebuie să le respectați. Acestea se pot altera foarte ușor și nici nu rezistă foarte multe zile în frigider.
Imediat după ce le-ați gătit, sarmalele trebuie băgate la frigider, însă nu rezistă mai mult de o săptămână. Sarmalele ținute la frigider nu au „viață” prea lungă, căci carnea din ele începe să prindă gust acru.
Citește și: Alimentele care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Puţini români ştiu de această tradiţie
Conform specialiștilor, indicat este să păstram sarmalele la frigider între 3-5 zile. Dacă depășim acest termen, sarmalele nu mai sunt sigure pentru consum. Carnea alterată poate duce la toxiinfecție. De asemenea, pentru a le menține proaspete la frigider, sarmalele să fie puse într-un recipient etanș.
Cel mai indicat ar fi ca sarmalele rămase de la masa de Crăciun să fie păstrate la congelator. Ele pot rezista luni întregi și vă puteți bucura oricând atunci când vă este poftă. Înainte de a le consuma, sarmalele se lasă la dezghețat peste noapte în frigider sau timp de câteva ore.
Prima dată, se spală bine orezul, se toacă ceapa, verdeața, ardeiul iute și se rad morcovii. Toate ingredientele se amestecă bine, în afară de foile de varză și untura. Apoi formați sarmalele astfel încât să nu se desfacă la fiert, dar nu foarte strâns, pentru că se va umfla orezul.
Apoi, trebuie să ungeți cu untură o oală de lut și să acoperiți fundul acesteia cu foi de varză, dar și cu un strat de varză tocată, după cum recomandă Radu Anton Roman. Apoi se pune primul strat de sarmale, apoi unul de varză cu pastă de roșii, de ardei, apoi din nou sarmale și tot așa, până când se umple toată oala. Ultimul strat trebuie să fie de varză cu foi de dafin, legături de cimbru şi mărar, piper, sare, boia după gust şi felii de roşii din bulion.
Separat, se amestecă bulionul cu vinul, se încălzesc un pic și se toarnă peste sarmale. Se acoperă oala și se pune la foc mic, pentru cel puțin cinci ore, până când zeama scade până la o jumătate sau două treimi. Când sunt calde, se servesc cu smântână, ardei iute și mămăligă caldă.
Citește și: Câte zile ai voie să ții sarmalele în frigider. Nu mai face această greșeală uriașă