Cu toții știm că sarmalele sunt vedeta mesei festive de Crăciun. Indiferent că vorbim de cele înfășurate în foi de varză sau foi de viță de vie, sarmalele sunt delicioase și extrem de sățioase. Deși gospodinele le depozitează la frigider, iată ce trebuie să știi despre refrigerarea acestui preparat culinar tradițional românesc.
După ce ai pregătit sarmale, friptură, piftie, salată de boeuf și cozonac pentru masa festivă de Crăciun, când ai petrecut timp de calitate alături de familie și cei dragi, realizezi că ți-a rămas foarte multă mâncare pe care trebuie să o depozitezi.
Specialiștii îți recomandă să ții cont de anumite sfaturi, înainte de a te grăbi să pui alimentele în frigider. Cozonacul, de exemplu, trebuie înfășurat în folie și învelit cu un prosop sau șervet, precum pâinea de casă, ca să nu se usuce,
Salata de boeuf, bineînțeles, este cea care se alterează cel mai repede din cauza faptului că preparatul conține maioneză. Dacă salata de boeuf conține maioneză făcută în casă, ea trebuie consumată în maximum 2-3 zile de când a fost preparată.
În cazul în care folosești maioneză cumpărată din comerț, aceasta va rezista mai mult timp, datorită conservanților din compoziția maionezei, și te vei putea înfrupta din preparat timp de 5 zile.
După ce le-ai preparat, ține minte că sarmalele pot sta la frigider cel mult 5 zile. Încearcă să nu depășești acest termen, deoarece, altfel, te-ai putea alege cu anumite toxiinfecții sau probleme la nivel digestiv.
Apoi, nu uita să depozitezi corect sarmalele în frigider. Gospodinele te sfătuiesc să le pui într-o caserolă ce are capac și se închide etanș.
În acest fel, vei putea evita ca mirosul lor să inunde frigiderul și, mai mult de atât, le vei proteja de posibile microorganisme ce ar putea apărea pe suprafața preparatului.
Un truc genial pentru ca sarmalele tale să reziste pentru o perioadă îndelungată de timp este să le pui la congelator. Sarmalele nefierte pot sta în congelator pentru 3 sau 4 luni de zile. Cele pe care le-ai fiert în prealabil pot fi depozitate la congelator timp de 9-10 luni fără probleme.
Citește și Cât poluează masa de Sărbători a românilor. Sarmalele şi friptura, cele mai nocive pentru mediu