Floarea Crăciunului, cunoscută și sub numele de Crăciuniță, aduce o notă vibrantă și festivă în casele noastre în perioada sărbătorilor. Cu toate acestea, pentru a te bucura de frumusețea ei pe termen lung, este esențial să cunoști câteva sfaturi de îngrijire. Unde se ține, de fapt, și cum reușești să o ții roșie cât mai mult timp.
Crăciunița este una dintre cele mai cunoscute flori, aflate pe lista favoritelor de Crăciun. Este nelipsită din majoritatea locuințelor, dar puținin sunt cei care știu să o îngrijească, astfel încât să se păstreze mult timp. Dacă ai grijă de ea, poate rezista tot restul anului.
Mulți fac greșeli când vine vorba despre această floare, mai ales în ceea ce privește locul în care aceasta este așezată. Dacă nu este acolo unde trebuie, ar putea muri mai repede decât te aștepți.
Planta de Crăciun iubește lumina naturală, dar nu trebuie expusă direct la razele soarelui. Plasează-o într-un loc luminos, dar ferit de lumina directă a soarelui pentru a evita ofilirea și deteriorarea frunzelor.
Menține planta într-un mediu cu temperaturi constante, evitând expunerea la schimbările bruște de temperatură. Temperaturile optime pentru o creștere sănătoasă sunt între 15 și 20 de grade Celsius. Rezistă și la temperaturi mai ridicate, dacă are parte și de momente în care respiră și dă de aer curat.
Planta de Crăciun nu tolerează curentul de aer rece. Protejează-o împotriva acestuia, amplasând-o într-un loc ferit de uși și ferestre deschise în perioadele reci.
Un truc ingenios în grădinărit constă în plasarea plantelor pe o farfurie cu apă pentru a se hidrata. Cu toate acestea, în ciuda beneficiilor acestei practici pentru unele specii de plante, pentru ajunul Crăciunului, cantitatea excesivă de apă poate deveni un mare inamic.
Această abordare riscă să ducă la putrezirea florilor, deoarece rădăcinile lor vor fi în permanență în contact cu apa. Este important să ajustăm nivelul de hidratare în funcție de necesitățile specifice ale plantelor, astfel încât să promovăm o creștere sănătoasă și să evităm consecințele negative ale excesului de umiditate.
Dacă sunteți obișnuit să pulverizați apă pe plante, este crucial să evitați acest obicei atunci când vine vorba de poinsetii. Udarea frunzelor acestei plante poate avea ca rezultat putrezirea și înlăturarea stratului protector natural care învelește florile.
Este mai indicat să udați direct în sol, având grijă să evitați acumularea excesivă de apă în acesta. Astfel, se asigură o îngrijire corespunzătoare a poinsetiilor, evitând complicațiile asociate cu umezeala excesivă.
După ce s-au încheiat sărbătorile, poți să continui să te bucuri de planta de Crăciun. Tăie ramurile ofilite și menține un program regulat de udare și fertilizare pentru a-i asigura o dezvoltare sănătoasă pe tot parcursul anului.
Prin urmarea acestor sfaturi simple de îngrijire, vei putea să menții planta de Crăciun proaspătă și atrăgătoare pentru mai mult timp. Cu atenție și dedicare, vei aduce un strop de magie în casa ta în fiecare an cu această plantă festivă și elegantă.
În această perioadă festivă, avem în mod obișnuit în casă plante precum crăciunița și vâscul, fără să ne dăm seama că acestea pot fi toxice. Crăciunița, tisa și vâscul, trei plante strâns legate de sărbătorile de iarnă, se regăsesc în majoritatea aranjamentelor ornamentale, ascunzând proprietăți mai puțin cunoscute și fiind deosebit de periculoase.
Crăciunița, cunoscută și sub denumirile de Floarea Crăciunului sau Steaua Crăciunului, este o plantă ale cărei frunze își schimbă culoarea în preajma Nașterii Domnului. Ea devine o alegere din ce în ce mai frecventă pentru decorarea meselor de sărbători și a locuințelor, devenind o piesă deosebită în aranjamentele ornamentale.
Te-ar putea interesa și: Locul unde este interzis să pui Crăciunița în apartament. Vei avea mult ghinion
Potrivit cercetătorilor de la Banca de Resurse Vegetale Genetice (BRGV), crăciunița este deosebit de toxică. Din acest motiv, ar trebui evitată în locurile accesibile copiilor și necesită atenție sporită în momentul îngrijirii sale.
Aranjamentele festiv colorate, împodobite cu globuri viu colorate, conuri de brad, clopoței și lumânări parfumate, create cu grijă și înglobate într-un buchet de cetină de brad, aduc bucurie în fiecare cămin în perioada sărbătorilor.
Cu toate acestea, în contrast, trebuie să fim conștienți că cetina de tisă poate fi extrem de periculoasă, putând duce chiar la deces. De precizat că nu există niciun remediu cunoscut pentru intoxicații cu această plantă.
O altă plantă încărcată de magie, simbol al purității spirituale, libertății și armoniei, dar care ascunde un secret mai puțin cunoscut, este vâscul. Atârnat la tocul ușii în noaptea de Anul Nou, semn al unui început favorabil și al dragostei, „creanga de aur” are proprietăți care oscilează între bine și rău.
Cunoscut și sub numele de clopoțel sau mătrăgună, brusturele conține alcaloizi tropanici, care pot afecta sistemul nervos central. Ingerarea acestei plante poate duce la simptome grave, inclusiv halucinații și convulsii.
Cu frunze mari și atractive, această plantă de interior poate ascunde substanțe chimice iritante numite oxalat de calciu. Atunci când este mâncată sau mestecată, poate provoca umflături și iritații ale gurii și gâtului.
Frumoasă și decorativă, azaleea conține grayanotoxine, substanțe care afectează sistemul nervos și cardiac. Ingerarea poate provoca simptome precum greață, vărsături și, în cazuri severe, colaps.
O plantă ornamentală comună în anumite regiuni, ricinul conține oleandrină și neriosidă, substanțe toxice pentru inimă și sistemul digestiv. Consumul chiar și al unei cantități mici poate avea consecințe grave.