Crăciunul este menit să fie o perioadă de bucurie, în care familiile se adună pentru a sărbători nașterea Pruncului Iisus și pentru a se bucura de liniștea căminului. Dar știai ce nu se face în prima zi de Crăciun 2023? Românii țin cont de aceste superstiții și le pun în aplicare an de an. 25 decembrie este o zi specială de sărbătoare, așa că ar trebui să ții cont de acest detaliu.
Unele dintre aceste superstiții de Crăciun s-au păstrat de-a lungul timpului.
Polonia
De exemplu, în tradiția poloneză, se avertizează că orice copil născut în cele douăsprezece zile ale Crăciunului ar putea deveni un vârcolac sau un alt hibrid uman-demon. În cazul acestui eveniment, singura vindecare posibilă este să i se extragă sânge din fruntea copilului.
Această superstiție nu este complet unică pentru Polonia însă. Mai multe țări europene cred, de asemenea, că bebelușii născuți în perioada Crăciunului se vor transforma în vârcolaci.
Grecia
Atunci când te gândești la mirosurile de Crăciun, probabil că nu te gândești la pantofi arși. Dar în Grecia, pantofii vechi sunt arși într-un ritual în perioada Crăciunului. Se crede că mirosul urât va alunga goblinii de Crăciun, cunoscuți local sub numele de “Kallikantzaroi”.
Se pare că grecii ar putea avea o afinitate pentru pantofi de Crăciun. Ei mai cred și că este o idee proastă să dăruiești pantofi ca dar în perioada sărbătorilor, altfel riști să vezi acea persoană plecând din viața ta în viitor.
Letonia
O veche superstiție asociată Crăciunului leton este tragerea bușteanului de Yule în jurul casei. După ce l-ai tăiat și tras prin pădure până la casa ta, îl arzi în cinstea zeului soarelui, Mithras. Speranța era că asta va încuraja zilele întunecate să dispară și soarele să revină în anul următor.
Filipine
Filipinele au o populație creștină mare și sărbătorile încep foarte devreme în comparație cu restul lumii, cu mulți oameni intrând în atmosfera Crăciunului încă din 1 septembrie. Odată cu aceasta, vin și multe tradiții și superstiții de Crăciun transmise din generație în generație.
O astfel de superstiție filipineză de Crăciun interzice baia în ziua de Crăciun. Dacă o faci, se sugerează că vei spăla binecuvântările zilei de naștere a lui Iisus și ai putea suferi de o boală ciudată pe termen lung.
Serbia
În tradițiile de Crăciun din Serbia, cele douăsprezece zile ale Crăciunului erau anterior numite „zilele nebotezate” și erau considerate un moment în care forțele demonice de tot felul ar fi mai active și periculoase decât de obicei.
Te-ar putea interesa și: Oraşul din România care are brad de Crăciun şi în toaletele publice. Reacţia localnicilor. Foto
Dacă unul dintre acești demoni (cunoscuți sub numele de karakondžula) ar găsi pe cineva afară noaptea în această perioadă, ar sări în spatele lor și ar cere să fie purtat oriunde dorește. Demonul ar elibera victima doar atunci când un cocoș cântă la răsărit. De unde să începi să dezlegi originile acestei superstiții de Crăciun?
Portugalia
Familia are o importanță deosebită în tradiția portugheză și chiar mai mult în perioada festivă. Așa că, în timpul mesei tradiționale de Crăciun din Portugalia, adesea se așează locuri suplimentare la masă pentru rudele decedate.
Citește și: Cât se fierbe caltaboșul. Secretul gospodinelor din Ardeal
Ucraina
Te-ai întrebat vreodată de unde vine sclipiciul? De ce împodobim bradurile de Crăciun cu beteală? Se pare că acest lucru s-ar putea datora acestei tradiții destul de ciudate din Ucraina.
Se crede că dacă se descoperă o pânză de păianjen în brad în dimineața de Crăciun, va aduce noroc casei și locuitorilor săi. De-a lungul timpului, ucrainenii au obișnuit să agațe mici ornamente în formă de păianjeni împreună cu pânzele lor pentru a încuraja norocul.
Spania
Dacă cumperi un cadou pentru cineva, evită obiectele cu margini ascuțite.
În Spania, se crede că dacă le cumperi prietenilor și familiei lucruri precum cuțite sau foarfece ca daruri de Crăciun, relația ta va fi tăiată. Și cu siguranță nu vrei să împachetezi cadourile lor în culoarea galben, altfel le vei oferi o viață de ghinion.
România are propriile tradiții și superstiții de Crăciun. Se spune că pe 25 decembrie nou ai voie să te cerți sau să porți pică cuiva. Cel care lovește altă persoană se spune că va primi înapoi cât a dat.
Nu se face curățenie, nu se șterge praful și sub nicio formă nu se spală în ziua de Crăciun. Totodată, nu e bine să dai bani cu împrumut în această zi.
Pentru cei care au animale, în ziua de Crăciun ele nu se hănescu pe săturate pentru că se zice că s-ar putea îmbolnăvi.
Citește și: Cum se pregătește carnea de porc pentru afumat. Așa îi dai cel mai bun gust
În noaptea de Crăciun nu se deschide ușa pentru că îți pleacă tot sporul din casă. În unele zone se lasă pe masă în Ajun un colac și un pahar cu apă pentru sufletele celor răposați care se spune că se întorc acasă în această noapte.
De asemenea, în dimineața de Crăciun trebuie să te speli pe față cu apa în care ai pus un ban de argint pentru sănătate și prosperitate.