18 dec. 2023 | 09:39

Top 5 greşeli în prepararea cozonacului. Ingredientul care nu îl lasă să crească pufos, puţine gospodine ţin cont de asta

Diverse
Top 5 greşeli în prepararea cozonacului. Ingredientul care nu îl lasă să crească pufos, puţine gospodine ţin cont de asta
Foto: Profimedia

De Crăciun, de Revelion, de Paște, de pe mesele celor mai mulți români nu poate lipsi tradiționalul desert ce a devenit, cu timpul, sinonim cu ideea de sărbătoare. Cu toate că vorbim despre o rețetă veche, le dă mari emoții gospodinelor, chiar și celor mai iscusite. Află, din rândurile de mai jos, care sunt top cinci greşeli în prepararea cozonacului.

Cozonacul, nelipsit de pe masa românilor de Crăciun

De generații întregi, gospodinele din toate colțurile țării pun pe masă, pentru familie și musafiri, tradiționalii cozonaci. Simpli, cu umplutură de ciocolată, nucă sau cu rahat, au devenit adevărate simboluri ale celor mai importante sărbători creștine – Crăciun și Paște.

Cu toate că vorbim despre o rețetă veche, prepararea lor dă mari emoții chiar și celor mai iscusite gospodine. Procesul este unul lung, migălos, necesită mult efort și orice mic pas greșit făcut are consecințe nedorite asupra rezultatului final. Bucătarii au întocmit o listă inedită, dezvăluind care sunt top cinci greşeli în prepararea cozonacului.

Așadar, dacă îți dorești să îți încânța familia și musafirii cu un desert ca la carte, ar fi bine să citești acest ghid de „Așa nu”.

Top 5 greşeli în prepararea cozonacului

În primul rând, este important să înțelegem faptul că pregătirea cozonacului se programează din timp. Dacă vei folosi ingredientele imediat după ce le scoți din frigider, vei avea parte de surprize neplăcute. Ele trebuie să ajungă la temperatura camerei înainte de a fi încorporate în compoziție.

La fel de importantă este și temperatura din bucătărie. Aluatul nu are cum să crească așa cum trebuie într-o cameră rece. După ce este frământat, el trebuie să fie ținut într-un mediu cald – la peste 22 de grade Celsius.

Te-ar putea interesa și: Cea mai ieftină reţetă de cozonac. E economic, pufos, uşor de făcut şi aromat

Top 5 greşeli în prepararea cozonacului. Ingredientul care nu îl lasă să crească pufos, puţine gospodine ţin cont de asta

Foto: Profimedia

Ingredientul care împiedică creșterea aluatului

Nu uita că unul dintre ingredientele principale, nelipsit din rețetă, nu lasă cozonacul să crească pufos, dacă este adăugat în exces. Așadar, chiar dacă îți dorești să iasă cât mai dulce, nu pune mai mult zahăr decât se specifică în rețetă, vei face mai mult rău decât bine.

Ultimele două dintre cele mai frecvente greșeli făcute în prepararea cozonacilor sunt legate de cuptor. Pentru a obține un cozonac pufos, aerat, acesta se coace la o temperatură medie, nu mai mult de 60 de minute. Altfel, va fi uscat.

Multe gospodine deschid de mai multe ori ușa cuptorului, o mare greșeală! Oricât de tentată ai fi să îl verifici în timpul coacerii, cu cât deschizi ușa mai des, temperatura din interiorul acestuia va scădea, ceea ce va compromite textura aluatului.

Te-ar putea interesa și: Secretul cozonacului unguresc. Ce pune Roxana Blenche în aluat pentru un gust savuros

Parteneri
Mesajul Danielei Iliescu pentru Iancu Sterp stârnește controverse. Absența de la cununie, în centrul discuțiilor
Redactia.ro
Cele două fructe pe care trebuie să le pui în butoi când faci varză murată. Secretul gospodinelor din Bucovina
Click.ro
Prima reacție a Rusiei după referendumul din Republica Moldova. Ce a transmis purtătorul de cuvânt al lui Putin
Digi24
Loredana Groza, SENZUALĂ în pat! Imaginile PROVOCATOARE au ajuns pe Internet
Vocea.biz
Cum s-a îmbrăcat Dana Budeanu la înmormântarea fostei soacre, Delia Budeanu. PRIMELE IMAGINI / FOTO
Unica.ro
Gogoșari în sos de muștar. O aromă senzațională
EVZ.ro
Ce a pățit o româncă în aeroport, în China! A rămas uimită când camerele de supraveghere o urmăreau peste tot
Spynews
Plata cu cardul. Este obligatoriu. Legea se aplică peste tot în România
Capital.ro
Delia Budeanu a trăit drama divorțului, dar și tragedia de a rămâne văduvă. Cu Radu Budeanu a trăit iubirea sublimă, până când moartea i-a despărțit
Avantaje
SUTE DE MII de romani AU PRIMIT BANII in avans DIRECT pe card
Mediaflux
Consiliul General a aprobat referendumul în București. Când are loc și la ce întrebări trebuie să răspundă cetățenii
Spynews.ro
Jupiter Retrograd până în februarie 2025. Care sunt zodiie afectate și ce lecții au de învățat în perioada următoare
Realitatea.net
Babasha se confruntă cu probleme de sănătate. Ce a pățit: „Pe partea dreaptă a feței am o hemipareză”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro