Cozonacul este vedeta sărbătorilor de iarnă, nelipsit de pe masa românilor. Este un preparat pe care nu oricine știe să îl pregătească, dar și foarte costisitor. Există, însă, și alternative ceva mai ieftine, pe care și le poate permite orice gospodină. Iese foarte pufos, aromat și se pregătește și rapid.
Cozonacul este unul dintre cele mai iubite preparate, prezent pe masa românilor la oricare eveniment important. Nelipsit va fi și de Crăciun și Revelion, alături de alte prăjituri la fel de gustoase, ce vor bucura toți invitații.
Dacă vrei să faci chiar tu acasă cozonacul, dar fără să cheltui prea mulți bani, află că există și o rețetă iefitnă, la îndemâna oricui. Se pregătește foarte repede, este ușor de făcut și la final vei observa că seamănă la fel ca cel preparat după rețeta clasică.
Cozonacul moldovenesc este printre cele mai scumpe, având nevoie de aproximativ 20 de ouă pentru o porție zdravănă, dar află că există și rețete ceva mai simple. Ai nevoie de doar câteva albușuri și ingrediente la îndemâna tuturor.
Pentru decor:
Se bat gălbenușurile cu un praf de sare, folosind o furculiță, doar pentru a le desface. Se lasă deoparte timp de minimum 10 minute. Drojdia se dizolvă cu puțin lapte călduț și făină. Se poate face un crater în mijlocul făinii și se amestecă direct acolo, după care se lasă la dospit timp de 10 minute.
Se adaugă 3/4 din cantitatea de lapte și se amestecă bine. Gălbenușurile se amestecă acum cu zahărul și se bat până când tot zahărul se topește. Se poate adăuga puțin lapte călduț pentru a accelera procesul de dizolvare; apoi, se obține o cremă fină.
Se adaugă gălbenușurile peste aluat, împreună cu vanilia și coaja de lămâie sau portocală. Se framântă câteva minute, iar laptele se adaugă treptat până când aluatul are consistența dorită.
Începe procesul de framântare, unde mâinile se ung cu ulei sau unt și se continuă până când tot uleiul este absorbit de aluat. Se acoperă cu folie de plastic și se lasă la dospit într-un loc cald până când volumul se dublează, ceea ce poate dura între 1 și 3 ore.
Aluatul poate fi împărțit în două sau trei bucăți și se poate face un rulou simplu sau un cozonac împletit. Se presară stafide și bucăți de rahat pe fiecare bucată întinsă pe masă, apoi se rulează și se împletesc bucațile. Cozonacul se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se lasă la dospit într-un loc cald, acest proces durând minim 40 de minute.
Citește și: Secretul cozonacului unguresc. Ce pune Roxana Blenche în aluat pentru un gust savuros
Se unge cozonacul cu gălbenuș bătut cu o lingură de apă. Coacerea se face în cuptorul preîncălzit la 160 de grade timp de 10 minute, apoi la 170 – 180 de grade timp de încă 40 – 50 de minute. După 40 de minute de coacere, se verifică cozonacul cu o scobitoare. Coacerea durează aproximativ 1 oră.
Cozonacii se scot din cuptor și se lasă timp de 10 minute în formă pentru a respira, apoi se scot și se așază pe un grătar sau pe un șervet. La fiecare 10 minute, aceștia sunt întorși pentru a se răci uniform și a-și păstra forma.
Un prim aspect esențial în procesul de preparare a cozonacului este asigurarea că toate ingredientele se află la temperatura camerei. În acest sens, este recomandat să pregătești toate componentele cu o zi înainte de a începe procesul, preferabil seara, astfel încât acestea să fie la temperatura potrivită atunci când intri în bucătărie.
Un detaliu important este menținerea unei temperaturi constante în jur de 30 de grade Celsius în încăperea în care vei lucra, evitând curentul de la ușă sau fereastră.
Atunci când vine vorba de ingrediente lichide precum laptele, uleiul sau untul, asigură-te că acestea sunt călduțe, nu fierbinți. Utilizarea ingredientelor fierbinți poate duce la riscul de a opări aluatul și afecta calitatea finală a cozonacului.
Un alt aspect important este să te asiguri că vasul în care vei frământa aluatul este și el călduț. Înainte de a începe, clătește-l cu apă fierbinte, apoi șterge-l foarte bine pentru a te asigura că este complet uscat.
Există trei opțiuni pentru a obține o culoare galbenă a aluatului: adăugarea de sare în gălbenușuri, folosirea ouălor provenite de la găini hrănite cu porumb sau incorporarea unui strop de șofran în făină. Evită utilizarea ouălor de rață, gâscă sau curcă atunci când prepari cozonacul, deoarece albușul acestora este dens și greu, motiv pentru care nu se vor bate bine și aluatul nu va crește.
Te-ar putea interesa și: De ce crapă cozonacul în cuptor. Cum poți să previi acest lucru
Pentru a îmbunătăți procesul de spumare a albușurilor și a le face mai rapid, adaugă în acestea puțin suc de lămâie și sare, asemenea metodei pentru bezele. Alegerea ingredientelor proaspete și de înaltă calitate este esențială pentru obținerea unui cozonac perfect, iar cernerea făinii înainte de a o utiliza contribuie la textura finală a aluatului.
În ceea ce privește nucile, este important să le cureți cu atenție, evitând orice neplăcere cauzată de coji în feliile de cozonac în momentul consumului.
Cozonacul nu necesită o sesiune îndelungată de frământare sau lovituri puternice ale blatului. De obicei, aproximativ 20 de minute sunt suficiente. Un indicator clar că frământarea este completă este atunci când aluatul se desprinde ușor de pe mâini, are o textură elastică și prezintă bășici.