Data viitoare când te cerți cu cineva că vrea să plece din România, iar tu ești optimist că te poți descurca aici, ai în vedere acest caz de deces într-o sală de așteptare a unui spital de urgențe.
A așteptat 16 ore pe un scaun, înainte să moară la vârsta de 70 de ani, o femeie din Constanța. Faptul că evenimentul s-a petrecut la secția de Urgențe din cadrul Spitalului Județean nu face decât să te sperie și mai mult și să-ți confirme cât de probabil este un asemenea eveniment. Este important de reținut că nu vorbim de un spital comunal, cu doi angajați, dintr-un colț uitat de lume.
Fiul femeii a depus o plângere penală la poliție în care îi acuză pe medici că nu s-au îngrijit de starea mamei sale timp de o zi și o noapte. În tot acest timp, femeia a stat pe un scaun, în holul spitalului. Poliția a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă, dar într-un asemenea set de circumstanțe, este foarte improbabil ca cineva să ajungă după gratii.
Potrivit reprezentanților spitalului, femeia a fost încadrată, la sosirea la unitatea medicală, ca urgență cod verde, ceea ce înseamnă că, potrivit legii, ea ar fi trebuit să fie consultată în cel mult 60 de minute.
„S-a aplecat spre față, am întrebat-o ce are, nu mi-a răspuns, mi-a murit efectiv în braţe”, a spus fiul femei care nu a plecat de lângă ea în tot acest timp.
Reprezentanții Poliției Constanța au declarat că în această cauză a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă: „S-a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă. Bărbatul a făcut astăzi (luni – n.r.) plângere și acuză că, sâmbătă, mama lui de 70 de ani a murit după ce a stat de la ora 7 până la ora 12 la urgențe fără să fie tratată cum trebuie de cadrele medicale”, a declarat pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție din Constanța.
Acest caz reprezintă și subiectul unei anchete interne la Spitalul Județean Constanța, dar din comunicatul oficial, reiese că ei au făcut tot posibilul să salveze viața femeii. „Din primele date reiese că pacienta a fost preluată pe cod verde în aproximativ 30 de minute de la prezentarea în Unitatea Primiri Urgențe, i s-au recoltat analize, a făcut o serie de alte investigații amănunțite (radiografie pulmonară și computer tomograf) și a fost evaluată de către medicii de gardă (urgență, boli interne, cardiologie). Ulterior, starea clinică a pacientei s-a deteriorat, aceasta a fost mutată pe codul roșu dar, din păcate, eforturile medicilor din resuscitare au fost în afara resurselor terapeutice. Conducerea Spitalului a demarat o anchetă”, a declarat Crina Kibedi, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Constanța.