28 nov. 2023 | 14:36

Incredibila viață a Ronei Hartner, povestită de fosta impresară: ”A salvat o orfană din Malaysia”. Gestul uriaș al Ronei pentru cerșetorii români FOTO EXCLUSIV

Monden
Incredibila viață a Ronei Hartner, povestită de fosta impresară: ”A salvat o orfană din Malaysia”. Gestul uriaș al Ronei pentru cerșetorii români FOTO EXCLUSIV
”Nu e coincidență, ineva a aranjat lucrurile de așa natură”

Rona Hartner, artista care a încetat din viață pe 23 noiembrie 2023, a lăsat un gol uriaș în sufletele celor dragi. În exclusivitate pentru Playtech Știri, Dana Cristescu, fosta impresară a Ronei, ne-a dezvăluit povestea neștiută a regretatei actrițe. Ne-a oferit și câteva fotografii inedite, din albumul amintirilor. Rona a fost, mereu, acolo, lângă cei aflați în suferință. A ajutat, cu un bănuț, cu o vorbă bună, cu un zâmbet. De altfel, zâmbind a și părăsit această lume, la doar 50 de ani.

Fosta impresară vorbește despre incredibila viață a Ronei Hartner

Impresara Dana Cristescu a colaborat cu Rona Hartner preț de 14 ani. Între timp, au devenit și confidente. De fapt, nu aveai cum să nu te împrietenești cu Rona, fiind mereu un munte de energie și de optimism.

Vezi aici: Cum a ales Rona Hartner numele fetiței ei și care era obsesia întregii familii: ”Rona se ruga la sfânta cauzelor imposibile”. Când va fi adus sicriul, în România EXCLUSIV

Dana Cristescu ne-a povestit, în exclusivitate pentru Playtech Știri, și lucruri mai puțin știute despre Rona. Ne-a vorbit despre generozitatea de care ea a dat dovadă, față de cei aflați la necaz.

Incredibila viață a Ronei Hartner, povestită de fosta impresară ”A salvat o orfană din Malaysia”. Gestul uriaș al Ronei pentru cerșetorii români FOTO EXCLUSIV

”Niciodată nu întorcea privirea, când vedea pe cineva în dificultate.”

Playtech Știri: Rona a fost o artistă cu un suflet imens, generos… Din puținul pe care-l avea îi ajuta și pe cei sărmani. Apropiații ei ne-au dezvăluit că avea grijă și de cerșetorii români, din Franța, dar și de câteva fete, din Malaysia, ca să le scape de sclavia sexuala…Care este, de fapt, povestea?

Dana Cristescu: Așa e. Niciodată nu întorcea privirea, când vedea pe cineva în dificultate.

Pare de necrezut dar, la un moment, știind că vine pentru câteva zile la o filmare în țară, le-a lăsat cheia apartamentului ei din Montmartre cerșetorilor români, pe care îi întâlnea, în fiecare dimineață, pe treptele de la Sacre Coeur, ca să poată beneficia de un pat confortabil, o baie caldă și de un frigider plin. Mulți artiști români care veneau pentru castinguri sau diferite colaborări în Paris locuiau la ea, în zilele respective.

Cât despre fiica adoptată la distanță, în Malaysia, pe când aceasta a rămas orfană la vârsta de 13 ani, și risca să fie exploatată sexual, de unchiul ei, deși nu povestea, era foarte mândră fiindcă i-a asigurat creșterea și educația, iar la 19 ani deja aceasta conducea un hotel boutique pe insula pe care câștigase și titlul de Miss.

Dana Cristescu: ”Nu făcea nimic cu jumătate de măsură”

Playtech Știri: Talentul ei uriaș a atras și atenția unor artiști de talie internațională. Cu cine a colaborat și de ce în străinătate era mult mai apreciată?

Dana Cristescu: Rona avea talentul de a face cu grație orice, chiar un gest considerat nebunesc de majoritatea, fără a pica în ridicol sau vulgar. Nu făcea nimic cu jumătate de măsură și își asuma orice urmare.

Ceea ce nu se prea obișnuiește, pe plaiurile mioritice, unde mereu de vină trebuie să fie celălalt pentru ceea ce nu ne iese nouă.

Îmi amintesc cum cineva (managerul lui Bartholo Claveria, cel care a revoluționat muzica flamenco și cu care am avut bucuria să…nășesc colaborarea Ronei în proiectul FLAMENCO DEL MUNDO, acum 10 ani, proiect soldat cu înregistrarea unui album, OJALA, DIOS! și 40 de concerte, între care 3 și în România – București, Sibiu, Arad), spunea că, dacă cineva ar duce-o pe o insulă pustie pe Rona, nu doar că ar reuși să vină de acolo, dar ar și transforma experiența de viață într-una artistică.

Incredibila viață a Ronei Hartner, povestită de fosta impresară ”A salvat o orfană din Malaysia”. Gestul uriaș al Ronei pentru cerșetorii români FOTO EXCLUSIV

”Rona a fost cel mai complex artist cu care am colaborat”

Citește și: Ce a făcut Rona Hartner în ultimele momente din viață. Sora artistei a dezvăluit tot ce s-a întâmplat în spital

A colaborat timp de 14 ani cu regretata artistă

Având o viață plină de adrenalină, nu aveai cum să nu te atașezi de Rona Hartner, recunoaște fosta impresară. În același timp, ne-a mai dezvăluit că nu aveai cum să faci altfel, mai ales dacă stai lângă un astfel de om timp de 14 ani, așa cum Dana Cristescu a stat lângă Rona,

Dana Cristescu mai susține că, de departe, Rona a fost cel mai complex artist cu care a colaborat, având mereu o imensă putere de muncă și fiind pregătită oricând pentru noi provocări artistice…

Playtech Știri: Rona a fost, de departe, cel mai complex artist cu care ai colaborat? Ce avea ea și e mai greu spre imposibil de găsit la alți actori sau soliști?

Dana Cristescu: Cu Rona am colaborat timp de 14 ani. Puteam să ne scoatem buletin de colaborare acum! Sumayla avea 1 an și 8 luni, când au venit pentru prima dată, la Arad, Rona fiind în juriul unui festival internațional de film, și cu lansarea celui mai recent film, festival în care mai adusesem pe Emir Kusturica.

Da, a fost cel mai complex artist, să nu uităm că scria, picta, cânta, dansa, interpreta, defila, compunea, cel mai pregnant, în tot ce făcea, nu putea trece neobservată, și, oricât ar fi încercat unii să nege, și cel mai profund, fiindcă totul era dublat de un gând, de substanță, de mesaj.

Dincolo de disponibilitatea pentru orice provocare, avea o mare putere de muncă, o dorință de a împărtăși cu ceilalți bucuria ei.

Dana Cristescu: ”Cred că a plecat zâmbind… Și eu am visat-o, tot așa, luminoasă, împăcată”

Playtech Știri: Ce ați vorbit, ultimă oară, ce ți-a spus? Ți-a vorbit vreodată despre moarte? Credea într-o altă viață? Sora ei a spus că Rona i-a zâmbit, înainte să plece…

Dana Cristescu: Și acum îmi reproșez că nu am sunat-o, lunea trecută, în prima zi de radioterapie și ziua de naștere a mamei ei, pe care am reușit să o felicit, însă. Ar fi fost ultima noastră conversație.

Așa îmi rămân cele în care încerca să se încurajeze, să lupte cu orice inconvenient al bolii sau tratamentului sau situației generale. Întotdeauna a sperat în ce e mai bun, dar s-a pregătit pentru ce e mai rău. Era conștientă că orice zi poate fi ultima și de aceea o trăia cu bucurie, inclusiv în durere, căutând cu toate puterile să lase în regulă cât mai multe lucruri. Știa că o așteaptă odihna și spera în viața veșnică, nu în reîncarnare. Cred că a plecat zâmbind…

Și eu am visat-o, tot așa, luminoasă, împăcată, parcă vorbind cu tot chipul că nu e loc de întristare, fiindcă a trăit cu bucurie fiecare oră din viața ei și a împărtășit această bucurie de viață.

În grija cui și-a lăsat Rona Hartner fiica în vârstă de 15 ani?

Rona Hartner a avut o mare dorință, înainte de a părăsi această lume, ca fiica ei să rămână în grija fratelui, dar și a mamei, în apartamentul pe care îl deținea în Franța.

Află despre: Ce sfat i-a dat Rona Hartner lui Laurette, ca între mame singure  EXCLUSIV

Playtech Știri: Fiica ei va rămâne în Franța, în casa mamei? Cine o va ajuta, pe viitor, are doar 15 ani…

Dana Cristescu: Da, cel puțin deocamdată, Rita Sumayla rămâne în Franța, unde e casa ei, unde sunt prietenii ei, alături de unchiul ei, Reon, și de bunica Sabina, care vor face tot posibilul s-o ajute material și emoțional.

Playtech Știri: Ce proiecte artistice au rămas neterminate?

Dana Cristescu: La Rona proiectele curgeau zilnic. Și-a dorit mult să aducă lumii albumul și seria de concerte – mărturii ETERNITY, cu piese proprii, care i-au fost inspirate în ultimii ani și pe care le-a repetat și înregistrat cu muzicieni de jazz, blues, soul, gospel. E un material de maturitate personală și artistică.

Dana Cristescu: ”A petrecut mai mult de jumătate din viață în Franța”

După cum bine se știe, decizia de a părăsi România venea în urma celebrului scandal generat de Cornelu Vadim Tudor, care o acuza la momentul 1999 de o posibilă relație amoroasă cu Emil Constantinescu, fostul președinte al României la acea vreme.

Incredibila viață a Ronei Hartner, povestită de fosta impresară ”A salvat o orfană din Malaysia”. Gestul uriaș al Ronei pentru cerșetorii români FOTO EXCLUSIV

”Era conștientă că orice zi poate fi ultima și de aceea o trăia cu bucurie,”

Playtech Știri: Rona a locuit, în Franța, preț de 25 de ani, dar a dorit să fie înmormântată în pământ românesc. Miercuri va fi ultimul ei drum cu avionul spre țară….Mereu avea bagajele pregătite, pentru contractele din România…

Dana Cristescu: Exact. Jumătate din viață a petrecut-o în Franța sau în lume, fiindcă a concertat din Canada până în Noua Caledonie, a făcut stagii de dans sau live painting în Brazilia și Japonia, a filmat în SUA, a mers cu misiuni umanitare în Africa, dar tot cu gândul la România a fost și de-abia aștepta telefonul cu solicitare profesională aici, nu uita de momentele importante din viața nimănui din familia rămasă aici, citea tot ce se scria despre România și promova cât se poate țara natală.

Așa au apărut spectacolul NATURA, regizat de Laurențiu Azimioară, și jucat cu casa închisă la Theatre du Gymnase din Paris 34 de săptămâni, și albumul omonim, care a cunoscut 3 reeditări, dedicat Mariei Tănase, deci integral în limba română, sau documentarul pentru televiziunea ARTE ”În căutarea sufletului românesc”.

Va fi înmormântată lângă tatăl ei, cu care a avut o legătură paranormală, după ce Rona s-a îmbolnăvit de cancer

Rona și-a dorit să fie înmormântată în România, alături de tatăl ei, cu care susținea adesea că are o legătură paranormală.

Află și: Ce s-a întâmplat cu Rona Hartner cu o săptămână înainte să moară

Playtech Știri: Va fi înmormântată la Bellu Catolic, lângă tatăl ei, pe care adesea susținea că l-a adorat…

Dana Cristescu: Da. Și cu care a avut o relație specială, inclusiv în timpul ședințelor de chimioterapie, din 2019, când i s-a arătat, mort fiind deja de 3 ani.

Playtech Știri: Impresariezi și artiști români, dar și străini. De ce mulți pleacă din țară? De ce România nu are grijă de artiștii ei? Coincidență sau nu, Rona va fi înmormântată chiar pe 1 Decembrie, Ziua Națională a României, țara ei dragă, pe care nu a uitat-o niciodată…

Dana Cristescu: Poate că nu e coincidență! Cineva a aranjat lucrurile de așa natură încât să înțelegem că Rona Hartner e un bun național. Artiștii se hrănesc cu aprecierea celor din jur.

Câteodată, atunci când sunt creați pentru artă, nu contează dificultățile materiale, dar de respectul celorlalți, din breaslă, din sistem, din audiență, au nevoie. Și cam asta lipsește aici – respectul….

Incredibila viață a Ronei Hartner, povestită de fosta impresară ”A salvat o orfană din Malaysia”. Gestul uriaș al Ronei pentru cerșetorii români FOTO EXCLUSIV

”La Rona proiectele curgeau zilnic” – Dana Cristescu

Când va fi înmormântată Rona Hartner

Sora Ronei a anunțat pe Facebook când va avea loc înmormântarea artistei, dar și când va fi depus sicriul cu trupul neînsuflețit al artistei, la Capela Cimitirului Bellu Catolic, din București, pentru ca cei care au iubit-o să îi aducă un omagiu:

”Cu lacrimi în ochi, vă scriu ca să vă dau detalii pentru înhumarea surorii mele. Rona va fi la capela din Cimitirul Bellu Catolic, din București, de miercuri, până vineri, la 12.00, când o să o conducem pe ultimul drum, ca să se odihnească alături de strămoșii noștri”.

Rona Hartner ne vorbea, în urmă cu cinci luni, imediat după aflarea diagnosticului, despre gravele sale probleme de sănătate. Credea însă cu tărie că va învinge boala:

”Medicii mi-au descoperit la plămâni o tumoare de 5 centimetri, cele pe creier sunt mici, de 15 mm, fiecare, dar sunt 7, și la glandele suprarenale au văzut metastaze. Aceste tumori nu sunt operabile.

Tratamentul îl voi face în Franța, nu am cum să vin în România, nu am voie nici drumuri lungi și nici emoții mari, trebuie să stau foarte liniștită, în această perioadă”.

Citește și: Unde va fi înmormântată Rona Hartner. Slujba va avea loc chiar de 1 decembrie

Din păcate, în ciuda eforturilor medicilor francezi, Rona Hartner a părăsit această lume pe 23 noiembrie 2023.

Parteneri
Ce gest impresionant a făcut soțul Ancăi Molnar la trei luni de la moartea soției. Mesajul care a surprins pe toată lumea
Redactia.ro
Ceaiul care te va ajuta să dormi ca un bebeluș. E preparat din coaja unui fruct regăsit în orice magazin
Click.ro
„UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”. Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Alin Oprea neagă acuzațiile fostei soții: Este o invenție
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Cardurile au fost blocate. Românii nu mai au acces la banii de pe carduri: Tichetele au expirat!
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
CHIRICHEȘ, ÎN IPOSTAZE INDECENT de GUSTOASE. Foame mare pe tușă
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro