27 nov. 2023 | 20:22

Controale aspre la granițele țărilor din Schengen. Țările europene care au dispus măsuri de urgență

Politică Externă
Controale aspre la granițele țărilor din Schengen. Țările europene care au dispus măsuri de urgență
UE anunță reintroducerea temporară a controlului la frontieră la granițele țărilor din Schengen

În ultima perioadă, conform unor rapoarte, a crescut numărul imigranților în țările din spațiul Schengen. Ca urmare a acestor situații, s-au demarat noi controale aspre la granițele țărilor din Schengen. În aceeași măsură, recentele date vorbesc despre țările europene care au dispus măsuri de urgență.

UE anunță reintroducerea temporară a controlului la frontieră la granițele țărilor din Schengen

Ca urmare a actualelor situații, numrul celor care au trecut sau au încercat să treacă fraudulos granițele statelor europene, parte din spațiul Schengen, a crescut, spun oficialii UE, și ca urmare a acestei escaladări, s-a decis reintroducerea temporară a controlului la frontieră la granițele țărilor din Schengen.

Vezi și: Și austriecii critică votul împotriva României în Schengen: ‘Lipsit de viziune’

Conform recentului anunță din partea UE, Codul Frontierelor Schengen (CFS) oferă statelor membre posibilitatea de a reintroduce temporar controlul la frontierele interne în cazul unei amenințări grave la adresa ordinii publice sau a securității interne.

”Reintroducerea controlului la frontierele interne trebuie să fie aplicată ca măsură de ultimă instanță, în situații excepționale, și trebuie să respecte principiul proporționalității.

Durata unei astfel de reintroduceri temporare a controlului la frontierele interne este limitată în timp, în funcție de temeiul juridic invocat de statul membru care introduce un astfel de control la frontiere.”, se precizează în CFS.

În aza reglementărilorm existente, domeniul de aplicare și durata controlului la frontieră reintrodus ar trebui să se limiteze la strictul necesar pentru a răspunde amenințării în cauză. ”Reintroducerea controlului la frontierele interne ar trebui să fie utilizată doar ca măsură de ultimă instanță”, mai precizează UE.

Așa cum este reglementat, încă de la înființarea sistemului de liberă trecere în spațiul Schengen, reintroducerea controlului la frontieră este o prerogativă a statelor membre, iar Comisia poate emite un aviz cu privire la ”necesitatea măsurii și la proporționalitatea acesteia”, dar nu poate exercita un ”drept de veto asupra deciziei unui stat membru de a reintroduce controlul la frontieră”, se mai precziează în anunțul recent emis de UE.

Află detalii: ‘Este un dezastru’. Scandal fără precedent în Europa despre aderarea României la Schengen

Care sunt țările europene care au dispus măsuri de urgență

În baza noilor reglementări anunțate, a fost publicată și lista cu țările europene care au dispus măsuri de urgență, iar numărul acestora de ridică în acest moment la 11 state membre, după cum urmează:

  • Austria 23/11/2023 – 02/12/2023 Presiune migratorie ridicată și creșterea numărului de rețineri în Balcanii de Vest, migrație secundară extinsă, presiune asupra sistemului de primire a cererilor de azil, amenințare de trafic de persoane; frontieră cu Republica Slovacă.
  • Cehia 23/11/2023 – 04/12/2023 Creștere semnificativă a migrației ilegale secundare; creștere a activității grupurilor organizate de contrabandiști; deteriorarea situației migrației și a securității la frontierele externe ale UE; frontierele interne cu Slovacia.
  • Polonia 23/11/2023 – 03/12/2023 Intensificarea presiunii migrației de-a lungul rutei balcanice; frontiera cu Slovacia.
  • Slovacia 24/11/2023 – 23/12/2023 Presiune migratorie intensificată de-a lungul rutei balcanice, amenințare gravă la adresa securității interne și a ordinii publice, rată ridicată a migrației ilegale; frontieră internă cu Ungaria.
  • Slovenia 20/11/2023 – 09/12/2023 Amenințări la adresa ordinii publice și a securității interne în UE, situația din Orientul Mijlociu și din Ucraina, atacuri teroriste recente în unele state membre, riscuri sporite la adresa securității din cauza criminalității organizate în Balcanii de Vest, inclusiv a traficului de persoane, risc de infiltrare în fluxurile migratorii mixte; frontierele interne cu Republica Croația și Ungaria.
  • Italia 20/11/2023 – 09/12/2023 Amenințare crescută de violență în cadrul UE în urma atacului asupra Israelului, risc de posibilă infiltrare teroristă în fluxurile de migrație ilegală dinspre ruta balcanică; frontieră terestră cu Slovenia.
  • Danemarca 12/11/2023 – 11/05/2024 Amenințare semnificativă la adresa ordinii publice și a securității interne din partea teroriștilor și a crimei organizate, amenințare de spionaj din partea serviciilor de informații ale statelor străine, incertitudine în Europa din cauza invaziei rusești în Ucraina, creșterea migrației ilegale; se poate extinde la toate frontierele interne (terestre, maritime și aeriene), cu accent pe frontiera terestră danezo-germană și pe porturile daneze cu legătură cu Germania prin feribot.
  • Norvegia 12/11/2023 – 11/05/2024 Amenințare la adresa infrastructurilor critice on-shore și off-shore, amenințare din partea serviciilor de informații străine în Norvegia; porturi cu conexiuni de feribot cu spațiul Schengen.
  • Germania 12/11/2023 – 11/05/2024 Creșterea migrației neregulamentare, războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, situația de securitate exacerbată de grupurile teroriste din Orientul Mijlociu, presiunea asupra sistemului de primire a solicitanților de azil, creșterea contrabandei cu persoane; frontiera terestră cu Austria.
  • Suedia 12/11/2023 – 11/05/2024 Amenințare teroristă islamistă, amenințări recente din partea organizațiilor teroriste, declarații ale unor actori statali, amenințare gravă la adresa ordinii publice și a securității interne; toate frontierele interne (frontierele exacte urmează să fie stabilite).
  • Franța 01/11/2023 – 30/04/2024 Noi amenințări teroriste și situația frontierelor externe; frontiere interne.

 

Află despre: Ce câștigă România dacă dă în judecată Austria. Ce alte soluții există și cum poate schimba Iohannis situația INTERVIU

Care va fi impactul asupra celor care vor dori să treacă prin aceste state

Conform normelor împuse prin reintroducerea temporară a controlului la frontieră la granițele țărilor din Schengen, polițiștii de frontieră pot solicita documente de identificare și pot efectua verificări amănunțite ale călătorilor care trec frontierele în țările Schengen afectate.

Călătorii ar trebui să aibă asupra lor documentele de identificare, iar cetățenii scutiți de viză ar trebui să fie atenți la numărul de zile de ședere în Schengen, deoarece ”limita de ședere în țările Schengen pentru cetățenii scutiți de viză este de 90 de zile într-o perioadă de șase luni”.

Citește mai și despre: Undă de șoc spre Viena! Lovitura primită de cancelarul Austriei după ce România a fost refuzată în Schengen

Controalele la frontierele interne nu sunt, în principiu, permise în Spațiul Schengen, deoarece acestea au drept consecință întârzierea traficului la frontiere și îngreunarea mobilității în cadrul pieței unice europene.

Cu toate acestea, acestea sunt totuși posibile ca măsuri temporare de securitate națională. Aceste controale sunt în vigoare de la sfârșitul anului 2015, sub diferite forme, în mai multe țări afectate.

Din acest motiv, Uniunea Europeană are în vedere modificarea Codului Frontierelor Schengen pentru a permite instituțiilor europene să examineze capacitatea țărilor UE de a reintroduce controalele la frontierele interne Schengen.

Digisport.ro
Frumusețea noului format Champions League: Celtic pe 2, Barcelona pe 23! Clasamentul complet după prima etapă
Stirile PROTV
Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”
PlaySport
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Afacerile în care David Popovici vrea să investească: „Mi-ar plăcea și mi-aș dori”! Cum vrea să-i ajute pe români
EVZ.ro
Marele pericol dacă stai la bloc. Adevărul despre interfon
Spynews.ro
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Președintele CCR, Marian Enache, s-a căsătorit la 70 de ani. Ce funcții importante ocupă noua sa soție
BZI.ro
Voluptoasa Maria Tebieș, de la Insula Iubirii, a spus cum vrea să fie viitorul iubit! Ispita nu a fost încântată nici de Dany Boy și nici de Cornel
Sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Viva.ro
Ce se observă pe chipul Biancăi Drăgușanu când renunță de tot la machiaj! Chiar ea a recunoscut că e grav
Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Vin și vești bune de la ANM. Ce urmează să se întâmple cu vremea
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Plata cu cardul. Se dau banii înapoi. Anunț pentru românii care plătesc mereu cu cardul bancar
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
TRUMP scoate ATU-UL campaniei! ÎNTÂLNIREA surpriză care îl va ÎNFURIA pe PUTIN
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro