21 nov. 2023 | 11:52

Cine este Javier Milei, noul președinte al Argentinei. S-a autoproclamat „Rege al junglei” și mergea la mitinguri cu drujba

Politică Externă
Cine este Javier Milei, noul președinte al Argentinei. S-a autoproclamat „Rege al junglei” și mergea la mitinguri cu drujba
Nu susține drepturile femeilor sau dreptul la avort

Cine este Javier Milei, noul președinte al Argentinei? Fanii lui l-au poreclit „nebunul” și “peruca”, datorită podoabei sale de păr impresionante. El se autointitulează „rege al junglei”. Consideră educația sexuală drept o conspirație marxistă menită să distrugă familia, și își consideră câinii „copiii săi cu patru labe”. Printre declarațiile controversate se numără faptul că, la un moment dat, a sugerat că oamenilor li se ar trebui să li se permită să-și vândă organele vitale.

Javier Milei, politicianul comparat cu Trump

Javier Milei a câștigat duminică, 19 noiembrie, președinția Argentinei.Nu întâmplător el este adesea comparat cu Jair Bolsonaro sau numit „Trump de la pampa”. 

Vezi și: Ţara care a avut cinci preşedinţi în doar două săptămâni. Cum a fost posibil aşa ceva

El moștenește cu adevărat cele mai rele aspecte ale celor doi foști președinți brazilian și american. Ultraliberal, reacționar, de extremă dreapta sub pretextul de a fi antisistem, Javier Milei a câștigat cu 55,95% din voturi, conform rezultatelor parțiale oficiale, în urma celui de-al doilea tur din acest duminică, 19 noiembrie.

„Neofascist ultraliberal”

Milei a făcut campanie condamnând „casta politicienilor, acești hoți corupți”. El promite să elimine banca centrală și să înlocuiască peso cu dolarul, dar și să facă reduceri brutale în cheltuielile publice și să închidă mai multe ministere, inclusiv cel al drepturilor femeilor și al turismului. 

Se autodescrie ca „anarho-capitalist” și a ales ca slogan de campanie: „Viva la Libertad, carajo” (trăiască libertatea, la dracu’). În materie diplomatică, noul președinte promovează alinierea cu Statele Unite și Israel. 

Vrea să întrerupă legăturile cu țările „comuniste”, „Rusia”, „China” și „Brazilia”, pe care le disprețuiește, iar pe președintele Lula îl numește „un corupt”.

Vezi și: Țările cu cele mai nesănătoase mâncăruri din lume. Greșelile incredibile pe care le fac

Javier Milei stârnește îngrijorare: dacă este ultraliberal din punct de vedere economic, el este pro-arme, climatosceptic și se opune avortului. 

Cine este Javier Milei, noul președinte al Argentinei.

Cu doar câțiva ani în urmă, Milei era un comentator de televiziune pe care producătorii îl adorau pentru discursurile sale împotriva cheltuielilor guvernamentale și a clasei politice de la conducere, care creșteau audiența. 

La acea vreme, și până acum doar cu câteva luni în urmă, aproape niciun expert politic nu credea că ar avea o șansă reală să devină președintele celei de-a doua economii ca mărime din America de Sud.

Dar Milei, un economist în vârstă de 53 de ani, a zguduit scena politică argentiniană și s-a integrat în ceea ce a fost mult timp un sistem efectiv de două partide, adunând un val de susținere cu propunerile sale de măsuri drastice pentru a controla inflația galopantă și prin promisiunea de a lupta împotriva avansului socialismului în societate.

Citește și: Patronii nu vor să crească salariile: „De unde să le dăm mai mulți bani, dacă nici noi n-avem”?

În centrul planului său economic pentru Argentina se află o propunere de înlocuire a monedei locale, peso, cu dolarul american. El a afirmat în repetate rânduri că singurul mod de a pune capăt flagelului inflației, care a depășit 140%, este să se împiedice politicienii să continue să tipărească bani. În acest sens, intenționează să desființeze Banca Centrală.

Mergea la mitinguri cu drujba

Autodesemnat „anarho-capitalist”, libertarianismul lui Milei a fost o noutate pentru Argentina. A vorbit în favoarea relaxării legilor muncii din țară și a promovat o viziune a unui guvern mult mai mic pentru a stimula creșterea economică. 

Aceasta implică eliminarea jumătății din ministerele guvernului, inclusiv sănătatea și educația. Ca simbol al tăieturilor profunde pe care le susține, uneori a făcut campanie mergând la mitinguri cu o drujbă pornită în mână.

Milei este adesea comparat cu Trump, un lider pe care îl admiră deschis.

Înainte de a intra în atenția publică, Milei a fost economist șef la Corporación America, unul dintre cele mai mari conglomerate de afaceri din Argentina, care gestionează, printre altele, majoritatea aeroporturilor țării. A lucrat acolo până în 2021, când a câștigat un loc în parlament.

Citește și: Țara care tocmai a mărit salariul minim la peste 700 de euro. Vecinii României o vor duce din ce în ce mai bine

Milei nu se consideră doar un politician de dreapta, ci și un războinic cultural cu misiunea de a zgudui societatea argentiniană. Unele poziții ale lui Milei par să facă ecou cu republicani mai conservatori din SUA, în timp ce retorica sa plină de patos și înjurături l-a adus deja în prim plan în războiul cultural global care uneori copleșește discursul politic în SUA, în Brazilia vecină și în alte părți.

Se opune drepturilor egale pentru femei și avortului

Milei se opune politicilor feministe și avortului, pe care Argentina le-a legalizat în ultimii ani, și a propus un plebiscit pentru abrogarea legii. 

De asemenea, respinge ideea că oamenii ar avea un rol în cauzarea schimbărilor climatice. Într-o apariție la televizor, l-a catalogat pe Papa Francisc, care este argentinian, drept un „imbecil” pentru apărarea justiției sociale și l-a numit pe șeful Bisericii Catolice „reprezentantul maleficului pe Pământ”.

În aceeași notă cu sloganul lui Trump, „Make America Great Again”, Milei a spus că va readuce țara la o perioadă nespecificată de măreție.

Citește despre: Cine e gata să cumpere cea mai la modă aplicație în acest moment. E gata să fie interzisă în America

„Argentina își va recăpăta locul în lume pe care nu ar fi trebuit să-l piardă niciodată”, a declarat Milei la mitingul său de victorie de duminică. Adepții săi au adoptat comparația și poartă adesea pălării cu inscripția „Make Argentina Great Again”.

Fiul unui om de afaceri în transportul de pasageri și al unei gospodine, economistul nu își dorește să vorbească prea mult despre copilăria sa și a spus că anii săi de tinerețe au fost marcați de o relație tensionată cu tatăl său.

Face declarații controversate și s-a numit „expert în sex tantric”

În tinerețe, el a cântat într-o trupă tribut Rolling Stones și a fost portar în diviziile de tineret ale clubului de fotbal Chacarita. Dar a decis să renunțe la fotbal în perioada hiperinflației de la sfârșitul anilor ’80 pentru a studia economia.

În prezent, singurul membru al familiei cu care are o relație strânsă este sora sa, Karina Milei, care a condus campania sa. 

O numește „șefa” și a caracterizat-o în mod repetat ca arhitecta ascensiunii sale la putere.

În aparițiile sale repetate la televizor, Milei nu a vorbit doar despre economie și politică. A intrat și în viața sa personală și s-a prezentat o dată ca expert în sex tantric, discutând în mod deschis cum a participat repetat la sex în grup și oferind sfaturi.

Vezi și: Țara care a interzis mașinile negre. Motivul pentru care nu au voie pe străzi

După ce a spus timp de luni de zile că nu are timp pentru întâlniri romantice, a început o relație în iulie cu actrița și artista Fátima Flórez. 

Milei are o conexiune profundă cu mastiful său englez, Conan, care a murit. Acum are cel puțin alți patru clonați, folosind ADN-ul lui Conan, toți numiți după economiști. Îi numește copiii lui cu patru labe. 

Parteneri
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani a fost abandonată de cei cărora le-a dat viață. Nici măcar atunci când s-a îmbolnăvit nu a fost vizitată. Drama prin care a trecut
Redactia.ro
Și cei mai buni șoferi dau un răspuns greșit la acest test auto. Tu știi care este ordinea mașinilor în intersecție?
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
A albit de tot și nu-l mai recunoști! În urmă cu câțiva ani, toate femeile visau la el. Acum pare altă persoană! Spune drept, îți dai seama cine e în poze?
Unica.ro
Sunt cele mai căutate orașe din România. Scumpe, dar turiștii nu se uită la bani
EVZ.ro
Cum a arătat tortul de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță. Noi imagini exclusive de la petrecere / VIDEO
Spynews
Se interzic sobele pe lemne și aragazele?! Anunț șoc în UE: E de neconceput să continue
Capital.ro
Monica Bîrlădeanu, nuntă de lux la Palat. Vedete de calibru, meniu de 5 stele, decor feeric. Doamne, cum a arătat tortul miresei
Avantaje
PUTIN, ANUNȚ privind NEGOCIERI DE PACE cu Kievul. DECIZIA ZILEI
Mediaflux
Cum a arătat tortul de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță. Noi imagini exclusive de la petrecere / VIDEO
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Lora și Ionuț Ghenu au fost fabuloși la dansul mirilor. Imagini superbe de la nunta celor doi. Cum au arătat tortul și mărturiile
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro