În încercare de a asigura protecția valorii reale a banilor pe termen lung, autoritățile politice dintr-o țară vecină României au majorat salariul minim pe economie la o sumă de peste 700 de euro. La începutul anului, locuitorii acestui stat se aflau pe locul IV al celor mai prost plătiți salariați.
La începutul anului 2023, nu mai puțin de 13 state membre ale comunității europene prezentau salarii minime pe economie pentru angajații lor în valoare de mai puțin de 1.000 de euro pe lună, arată Oficiul de Statistică al Uniunii Europene, Eurostat. România se afla pe locul trei în topul cu pricina.
Potrivit directivelor oferite de Consiliul Economic Social, țările membre ale comunității europene trebuie să majoreze veniturile financiare minime ale angajaților, pentru a putea face față crizei cu care se confruntă în prezent. Și România va trebui să urmeze un astfel de demers.
Dragoş Pîslaru, negociatorul din partea Parlamentului European pe directiva privind salariul minim pe economie, spunea în urmă cu două luni că ținta autorităților politice e ca majorarea veniturilor salariale să fie cu cel puțin 500 de lei. Astfel, românii ar putea să încaseze puțin peste 2 mii de lei net lunar.
Între timp, autoritățile politice de la Budapesta iau măsuri pentru cetățenii lor, astfel încât să se bucure de un trai din ce în ce mai bun. Guvernul lui Viktor Orban a inițiat discuții privind reformarea sistemului de salarizare și protecția valorii reale a veniturilor pe termen lung.
În urma discuțiilor politice, autoritățile au stabilit majorarea salariului minim pe economie cu 15 procente, adică la puțin peste 700 de euro. Angajații din țara vecină vor încasa lunar un salariu minim pe economie de 709 euro. Veniturile celor cu studii superioare urcă la 860 de euro.
Citește și: Patronii nu vor să crească salariile: „De unde să le dăm mai mulți bani, dacă nici noi n-avem”?
Ministrul Dezvoltării Economice de la Budapesta, Marton Nagy, a făcut apel la toate companiile pentru implementarea noilor majorări salariale, în linie cu poziţia lor financiară şi de pe piaţă, după finalizarea acordului între Guvern, angajatori şi angajaţi, potrivit Agerpres.
„Guvernul va continua să lucreze pentru a contrabalansa impactul războiului şi al sancţiunilor, în vederea protejării familiilor, sprijinind creşterea economiei şi sporind competitivitatea mediului ungar de afaceri”, a declarat ministrul Dezvoltării Economice.
Oficialul a mulțumit tuturor celor care au participat la discuțiile privind majorarea salariului minim pe economie, susținând că obiectivul pentru anul 2024 este o creștere salarială de 4-5% a valorii reale a veniturilor financiare lunare.