Pe 15 noiembrie a început Postul Crăciunului 2023, iar creștinii ortodocși care respectă tradițiile și rânduielile Bisericii se vor abține timp de 40 de zile de bucate „de dulce”, dar și de la plăcerile lumești. Ce nu este bine să faci în Postul Crăciunului 2023? Această perioadă nu este doar despre un regim alimentar, ci despre o curățenie spirituală.
La mijlocul lunii noiembrie, creștinii ortodocși intră în Postul Nașterii Domnului, care durează 40 de zile. El se termină pe 24 decembrie, la 12 noaptea.
Citește și: Păcatul major săvârșit de români în Postul Crăciunului. Puțini mai țin cont de asta
Pe perioada postului vor fi zile cu dezlegare la vin și pește. Credincioșii pot mânca pește în zilele de luni, miercuri și vineri ale acestui post, dacă în aceste zile cade gradul bisericii.
Și în zilele cu sfinți însemnați se face dezlegare. Cei care vor să țină postul ca la carte, vor consuma legume, cereale și mâncăruri din acestea.
Se obișnuiește să se mănâncă supă sau ciorba de legume, tocănițe din legume, ghiveci călugăresc, orez, grâu fiert îndulcit cu miere și fructe.
Fasolea, mazărea, dovleacul, cartofii și orezul sunt doar câteva exemple de alimente care țin de foame și care sunt recomandate în post.
Pe vremuri, oamenii nu dispuneau de atât de multe variante de preparate procesate de post ca acum, așa că mâncarea era simplă, din legume și cereale.
Vezi și: Când începe Postul Crăciunului 2023. Zile cu dezlegare la pește
Este important de știut că persoanele cu probleme medicale și copiii nu ar trebui să țină post.
Sărbătoarea Nașterii Domnului este una de o mare importanță, așa că acesta este al doilea cel mai important post din an, după cel al Învierii lui Iisus.
Dar postul nu reprezintă doar abținerea de la unele alimente precum carne, ouă sau lactate.
El semnifică o apropiere de Dumnezeu și o abandonare a celor lumești, în detrimentul unei perioade de purificare spirituală. Oamenii trebuie să se abțină de la plăcerile trupești, de la mândrie, invidie, bârfă și gânduri rele vizavi de aproapele tău.
În schimb, credincioșii trebuie să arate compasiune, empatie, să fie pioși și smeriți, să își iubească aproapele și să îi ajute pe cei aflați în suferință.
Rugăciunea este calea prin care ei se pot conecta cu Dumnezeu, iar sacrificiul pe care îl fac postind este în așteptarea evenimentului important din an: nașterea lui Iisus.
De postul Crăciunului, se spune că fetele nemăritate trebuie să bată pernele ca să își îmblânzească soarta și să își găsească ursitul mai repede.
În plus, chiar dacă în unele zile e dezlegare la vin, este interzisă beția în Post.
În ziua de Ajun, unii oameni țin post negru, mâncând doar seara grâu fiert îndulcit cu miere, covrigi și turte din făină și poame.
Totodată, în această perioadă de post nu se fac nunți, iar asta e valabil și de Crăciun până la Bobotează.
De asemenea, vasele în care s-a mâncat sau s-a gătit de dulce trebuie spălate cu cenușă sau leșie de Lăsata Secului.
Credincioșii au dezlegare la pește în 17 zile din cele 40 de post.