Mulți români țin posturile mari, precum postul dinaintea Paștelui și cel de dinaintea Crăciunului. Totuși, postul nu înseamnă doar să ne abținem de la câteva alimente interzise.
De fapt, mulți oameni fac această greșeală și întră în post fără să țină cont de câteva lucruri.
Creștinii trebuie să intre în post curați și cu păcatele iertate. Ei trebuie să intre în post cu iertare față de semeni, fără ură și ranchiună și cu sufletul curat și împăcat.
Pe lângă latura privind alimentația, postul este, mai degrabă, despre curățirea spirituală. Mărturisirea păcatelor se face în mod nevățut în fața lui Hristos, așa cum spune și preotul care rostește în timpul Spovedaniei următoarele:
„Iată, fiule, Hristos stă nevăzut, primind mărturisirea ta cea cu umilință. Deci nu te rușina, nici nu te teme, ca să ascunzi de mine vreun păcat, ci cu sfială spune toate câte ai făcut, ca să iei iertare de la Domnul nostru Iisus Hristos”.
Iertarea este cel lucrul pe care oamenii trebuie să îl facă în perioada de post. Nimeni nu poate intra în post pentru curățirea de păcate fără iertare.
Pe lângă abținerea de la mâncăruri de dulce și înfrânarea de la lăcomie materială, invidie și egoism, gânduri necurate și cuvinte urâte, omul trebuie să ceară iertare pentru păcatele lui. Să se spovedească și să intre curat în postul Crăciunului.
Aceasta este o perioadă în care oamenii devin mai bun, se curăță de păcatele de peste an și reflectă mai mult asupra spiritualității.
Bătrânii obișnuiau să se roage de mai multe ori pe zi în perioada postului. În plus, în această perioadă și nu numai, trebuie să fii smerit, să te gândești mai mult la sufletul tău și mai puțin la trupul tău.
Să te înconjori de bunătate și smerenie, să diminuezi hrana corpului și să te concentrezi pe cea a spiritului.
Postul susține rugăciunea, iar dacă doar te abții de la mâncăruri de dulce, nu înseamnă că ai ținut post în adevăratul sens al cuvântului.
În această perioadă se merge la biserică, se spun rugăciuni, oamenii se spovedesc și se împărtășesc, în funcție de perioada anului și se îngrijesc mai mult de legătura cu Dumnezeu.