09 nov. 2023 | 15:19

RAR a făcut anunțul despre momentul în care trebuie schimbate anvelopele de iarnă: ‘Informare oficială’

Utile
RAR a făcut anunțul despre momentul în care trebuie schimbate anvelopele de iarnă: ‘Informare oficială’
”Aspectele privitoare la utilizarea anvelopelor de iarnă nu au suferit modificări de la acel moment.” - RAR

Suntem pe final de noiembrie, vremea devine din ce în ce mai imprevizibilă, iar iernile sunt extrem de variabile de la un an la altul. De ce să vă asumați riscul de a fi prinși pe drum fără anvelopele potrivite pentru vreme? Citește mai departe și vezi care este anunțul făcut de RAR despre momentul în care trebuie schimbate anvelopele de iarnă.

De ce să-ți schimbi anvelopele de iarnă?

După cum bine știi, este important să optezi pentru anvelope care sunt certificate pentru circulația pe timp de iarnă.

Află și:  Greșeala pe care șoferii o fac când își pun cauciucurile pentru iarnă. Așa riscă să ia amendă

Aceste cauciucuri sunt fabricate cu materiale adaptate pentru utilizarea la temperaturi scăzute. Concret, cauciucul rămâne flexibil, în loc să se întărească.

RAR a făcut anunțul despre momentul în care trebuie schimbate anvelopele de iarnă: ‘Informare oficială’

Șerpuiturile de pe anvelopele garantează performanțe optime

Specialiștii mai spun că șerpuiturile de pe anvelopele de iarnă garantează performanțe optime în condiții de iarnă. Dar, dacă ai anvelope all season cu marcajul 3PMSF pe ele, le puteți păstra pe tot parcursul anului în loc să le înlocuiești cu anvelope de iarnă.

Citește și: Orașele din România unde nu trebuie să-ți schimbi cauciucurile pe timp iarnă

Pe de altă parte, experții nu recomandă să păstrezi anvelopele de iarnă pe tot parcursul anului, deoarece, pe suprafețele de drum fierbinți, anvelopele pentru iarnă sunt mai puțin eficiente, iar cauciucul lor mai moale se uzează mai repede.

În acest context, anvelopele concepute pentru temperaturi scăzute ar trebui înlocuite cu anvelope de vară imediat ce temperaturile revin la peste 7 grade. În general, poți aștepta până la sfârșitul lunii martie sau până la trecerea la ora de vară pentru a schimba anvelopele de iarnă.

Dar, cum ne apropiem vertiginos de sezonul rece, RAR a făcut anunțul despre momentul în care trebuie schimbate anvelopele. Așa că, citește mai departe și vezi care este anunțul oficial al specialiștilor de la RAR.

Care este anunțul făcut de RAR despre anvelopele de iarnă

După cum bine știm, experții RAR sunt cei care, de cele mai multe ori, dau explicațiile necesare, mai ales în ceea ce privește montajul cauciucurilor, fie de iarnă, fie de vară.

Vezi și: Greșelile banale pe care le faci cu autoturismul tău iarna. Nu trebuie să procedezi așa, mare atenție

Și cum ne apropiem de zile cu valori termice scăzute și posibil chiar ninsori, RAR spune că, de fapt, nu există o limită a datei la care aceste anvelope pot fi montate. Dar, conform normelor legale, acestea ar trebui montate la prima ninsoare, și în funcție de valorile termice din această perioadă, cu preponderență dacă sunt sub 0 grade:

”Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă prin Ordonanța Guvernului nr.5/2011 de modificare și completare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006.

Aspectele privitoare la utilizarea anvelopelor de iarnă nu au suferit modificări de la acel moment. Prin urmare, dacă posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, anvelopele marcate cu literele M și S NU EXISTĂ SANCȚIUNI!”, scriu cei de la RAR, pe Facebook.

RAR a făcut anunțul despre momentul în care trebuie schimbate anvelopele de iarnă: ‘Informare oficială’

Anunțul făcut de RAR despre anvelopele de iarnă

Experții RAR precizează că nu s-a modificat legea

În urma mai mult reclamații care vorbeau de o posobilă scimbare a legislației, RAR a decis să clarifice acest aspect, în aceeași postare de pe rețelele de socializare, făcând precizarea că:

”Știm că ați citit în ultima perioadă despre data la care este obligatoriu să aveți montate anvelopele de iarnă, despre sancțiunile pentru șoferii care folosesc cauciucurile promovate comercial ca fiind “all season” sau că s-ar fi modificat legea.

Chiar dacă vremea încă nu ne duce cu gândul la primii fulgi de zăpadă, Registrul Auto Român clarifică situația anvelopelor de iarnă și respinge teoria conform căreia posesorii de anvelope promovate comercial drept “all season” vor fi sancționați dacă folosesc acest tip de pneu în timpul sezonului rece.

TOATE anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M şi S (însemnând noroi și zăpadă), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia națională rutieră.”

Vezi și: Când trebuie schimbate cauciucurile pentru iarnă Prevederile Codului rutier

Ce sunt mai exact cauciucurile de iarnă, și avantajele lor

Esențiale pentru a conduce pe vreme rece, anvelopele sunt special concepute pentru a optimiza aderența pe drumurile reci, fie că sunt umede, înzăpezite sau acoperite de gheață.

Anvelopele de iarnă sunt identificate prin marcajele M+S și/sau 3PMSF de pe peretele lateral al anvelopei. În condiții de condus pe timp de iarnă, anvelopele asigură o aderență mai bună.

RAR a făcut anunțul despre momentul în care trebuie schimbate anvelopele de iarnă: ‘Informare oficială’

Anvelopele sunt identificate prin marcajele M+S și/sau 3PMSF

Cauciucul lor, care este mai eficient la temperaturi sub 7 grade, forma lor, precum și adâncimea și designul benzilor de rulare asigură o aderență optimă. Acest lucru se reflectă într-o mai bună aderență și manevrabilitate pe drumuri umede, înzăpezite și înghețate.

Ca și concluzie

Având în vedere anunțul făcut de experții RAR, precum și informațiile despre acest tip de anvelope, acum știi care este momentul în care trebuie schimbate anvelopele de iarnă, și ce va trebui să faci. În rest, Atenție la drum, condu în siguranță!

Digisport.ro
Un milionar român la Paris: ”Bă, ce sărac e ăsta, vai mama lui”. Ce obișnuiește să facă în Capitală: ”E mult mai ieftin”
Stirile PROTV
Ploaie de drone ucrainene deasupra Rusiei. Câte au fost doborâte de forțele lui Putin
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Scăpați rapid de scamele de pe hainele negre. Metode testate
Spynews.ro
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Show-ul grotesc al proxenetului român care a fost condamnat în Marea Britanie. Bărbatul s-a filmat în timp ce arunca cu banii
BZI.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Laura Cosoi arată TOP la 42 de ani: decoleteu adânc, rochie mulată și transparentă și asta nu e tot. Are patru copii, dar i-a lăsat mască pe mulți cu silueta ei
Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Medana, replică tranșantă pentru Larisa Uță, fosta soție a lui Alin Oprea! Ce spune artistul: „Suportă cu greu, săraca”
Click.ro
Corespondență din Ungaria după ce Dunărea s-a revărsat. Satul acoperit de ape, în care localnicii au înlocuit mașinile cu bărcile
Digi24
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Scandal sexual. Procuror, acuzat de un politician că i-a făcut propuneri indecente
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
Vor fi puși să plătească. Decizie în România pentru acești părinti cu copii: Nu mai putem accepta
Capital.ro
La 10 ani după separare, Diana Dumitrescu a dezvăluit adevăratul motiv al divorțului de Ducu Ion. A avut Adela Popescu vreo legătură?
Avantaje
LOVITURĂ FINALĂ pentru DONALD TRUMP! Republicanii au intrat în PANICĂ
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro