04 apr. 2023 | 12:46

Când trebuie schimbate cauciucurile de iarnă cu cele de vară. Prevederile Codului rutier

Diverse
Când trebuie schimbate cauciucurile de iarnă cu cele de vară. Prevederile Codului rutier
Soferii trebuie sa stie aceasta prevedere

Când trebuie schimbate cauciucurile de iarnă cu cele de vară? Șoferii trebuie să cunoască prevederile Codului rutier, ca să evite amenzile și pericolele de pe șosele. Mulți dintre conducătorii auto aleg anvelope all season, adică nu mai e nevoie să le schimbe odată cu începutul unui nou sezon. Dar ce spune, de fapt, Codul Rutier și ce trebuie să facă șoferii

Când trebuie schimbate cauciucurile de iarnă cu cele de vară

Când temperaturile încep să crească, mulți șoferi se gândesc să își schimbe cauciucurile de iarnă cu cele de vară. Anvelopele de iarnă sunt obligatorii când drumul este acoperit de polei, gheață sau zăpadă.

Citește și: Amenzi de până la 40.000 de lei în România pentru cauciucuri neconforme: toți șoferii trebuie să știe la ce să fie atenți

Dar Codul Rutier nu scrie când trebuie schimbate cauciurile de iarnă cu cele de vară. Nu există o dată exactă, dar este o precizare. 

Codul rutier scrie că atunci când valorile termice cresc peste 7 grade Celsius, cauciucurile de iarnă trebuie înlocuite cu cele de vară. 

Această reglementare trebuie respectată, pentru că în caz de frână de urgență, aderență cauciucurilor de iarnă nu este la fel de bună pe un asfalt uscat. Acestea sunt destinate unor drumuri acoperite cu polei, gheață sau zăpadă.

Mulți șoferi aleg să circule cu cauciucurile de iarnă chiar și când temperaturile cresc.

Cei care nu respectă legea, riscă o amendă de 2.900 de lei și pot rămâne și fără certificatul de înmatriculare al mașinii. 

De ce se schimbă cauciucurile în fiecare sezon

Cauciucurile de iarnă și cele de vară sunt concepute pentru a face față condițiilor de condus specifice ale fiecărui sezon. Ca atare, există mai multe motive pentru care trebuie să schimbi cauciucurile de iarnă cu cele de vară înainte de începerea sezonului cald:

Citește și: Amenda de 3000 de lei pe care o iau astăzi șoferii care nu sunt atenți: vremea de afară îți poate scutura buzunarele

Aderența: Cauciucurile de iarnă sunt concepute pentru a oferi o aderență mai bună pe carosabilul înghețat sau acoperit cu zăpadă. În condiții de temperaturi ridicate, acestea se vor uza mai repede și nu vor oferi aceeași aderență ca și cele de vară, care sunt mai potrivite pentru condițiile de temperatură mai ridicate și carosabile uscate sau ude.

Consumul de combustibil: Cauciucurile de iarnă au o compoziție mai moale și un design mai agresiv pentru a se agăța de carosabilul înghețat sau acoperit cu zăpadă, ceea ce poate duce la un consum mai mare de combustibil. Schimbarea cauciucurile vara poate ajuta la reducerea acestui consum suplimentar.

Durabilitatea: Cauciucurile de iarnă se uzează mai rapid în condiții de temperatură mai ridicate și pe carosabile uscate sau ude. Prin urmare, este important să le schimbi cu cele de vară pentru a prelungi durabilitatea acestora și pentru a-ți proteja investiția pe termen lung.

Confortul: Cauciucurile de iarnă pot fi zgomotoase și pot produce vibrații suplimentare pe carosabil uscat. Trecerea la cauciucurile de vară poate îmbunătăți confortul în timpul condusului.

În general, schimbarea la cauciucurile de vară este necesară pentru a asigura o performanță optimă și siguranță în condițiile specifice ale sezonului cald. În același mod, cauciucurile de iarnă trebuie utilizate în sezonul rece pentru a face față condițiilor specifice ale acestuia.

De ce sunt bune anvelopele de iarnă

Anvelopele de iarnă sunt concepute pentru a oferi o aderență mai bună pe carosabilul acoperit cu zăpadă, gheață sau înghețat și pentru a face față condițiilor specifice ale sezonului rece. Acestea diferă de anvelopele de vară prin compoziția cauciucului, profilul benzii de rulare și designul general.

Citește și: Lovitura pentru șoferii care nu și-au luat anvelope de iarnă: s-a aflat acum și se simte la buzunare

Cauciucurile de iarnă au o compoziție mai moale și mai elastică pentru a face față temperaturilor scăzute, ceea ce le permite să rămână flexibile și să se agațe de carosabilul înghețat sau acoperit cu zăpadă.

Profilul benzii de rulare este conceput pentru a îndepărta zăpada, gheața și apa din calea anvelopei, ceea ce ajută la îmbunătățirea aderenței. De asemenea, acestea au caneluri și lamele adânci pentru a crește aderența și tracțiunea pe carosabilul înghețat și acoperit cu zăpadă.

Anvelopele de iarnă sunt de asemenea concepute pentru a oferi o mai bună manevrabilitate și control în condiții de vreme extremă, cum ar fi viscolul sau poleiul. În general, ele oferă o aderență mai bună decât anvelopele de vară pe carosabilul umed, înghețat sau acoperit cu zăpadă și pot contribui la reducerea riscului de accidente în sezonul rece.

Este important să utilizezi anvelopele potrivite pentru sezonul corespunzător pentru a asigura o performanță optimă a mașinii și pentru a garanta siguranța în timpul condusului. De asta scrie în Codul Rutier că anvelopele vară trebuie puse când temperaturile trec de 7 grade.

Când trebuie schimbate cauciucurile

Este important să schimbi cauciucurile atunci când acestea și-au atins limita de uzură sau au îmbătrânit și nu mai sunt în stare bună de funcționare. În general, se recomandă să schimbi anvelopele la fiecare 5-6 ani, chiar dacă acestea nu au fost folosite sau uzate foarte mult.

Citește și: Cauciucuri de iarnă 2022. Când trebuie schimbate și în ce condiții poți fi amendat. Ghid complet pentru șoferi

Limita de uzură a cauciucurilor este marcată de indicatorii de uzură, care sunt de obicei situați pe profilul benzii de rulare. Atunci când acești indicatori devin vizibili, este momentul să schimbi anvelopele. De asemenea, dacă observi o uzură neuniformă a benzii de rulare, aceasta poate fi un semn că trebuie să schimbi anvelopele.

În plus, este important să verifici regulat starea anvelopelor și să le schimbi dacă observi orice semne de deteriorare sau defecte, cum ar fi crăpături, denivelări sau găuri în peretele lateral sau în banda de rulare.

De asemenea, este important să iei în considerare sezonul în care te afli. În general, este recomandat să folosești anvelope de vară în sezonul cald și anvelope de iarnă în sezonul rece, deoarece acestea sunt concepute pentru a face față condițiilor specifice ale fiecărui sezon. Este important să schimbi anvelopele înainte de începerea sezonului respectiv pentru a te asigura că vei avea anvelope adecvate și sigure pe mașină.

Parteneri
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului România - Kosovo
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
O nouă rețetă din Dubai face furori. Ingredientele sunt la îndemâna oricui. Se prepară ușor acasă
EVZ.ro
Cum se prepari kebab de pui cu sos după rețeta lui Chef Janni Alexandridis. Prânzul va fi delicios pentru toată familia
Spynews
Tragedie dublă în lumea muzicii. Legendele s-au stins unul după celălalt
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
S-a ANUNȚAT OFICIAL cu cât CRESC pensiile de la 1 ianuarie 2025. Se ÎNMULȚEȘTE cu numărul de PUNCTE
Mediaflux
Încă un membru al trupei legendare Bee Gees a murit în mai puțin de o săptămână. Fanii din toată lumea sunt în doliu
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum va fi vremea în perioada 21 noiembrie - 16 decembrie 2024. Se anunță temperaturi scăzute
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro