02 dec. 2021 | 13:35

Greșelile banale pe care le faci cu autoturismul tău iarna. Nu trebuie să procedezi așa, mare atenție

Utile
Greșelile banale pe care le faci cu autoturismul tău iarna. Nu trebuie să procedezi așa, mare atenție
E timpul să vă pregătiți mașina pentru iarnă

Drumurile pe timp de iarnă pot fi periculoase, iar faptul că trebuie să plecați undeva poate fi o adevărată povară. Asigurați-vă că mașina este pregătită pentru iarnă. Este important să efectuați lucrările de întreținere a mașinii. La fel de importat este să conduceți în siguranță, să aveți cauciucurile de iarnă. În același timp, nu uitați de trusa de urgență. Nu știi când poți avea nevoie de ea.

Cum să vă pregătiți mașina pentru iarnă

Știm că, de obicei, în fuga asta nebună, uitați să faceți anumite lucruri, mai degrabă anumite greșeli, când vine vorba de pregătirea mașinii pentru iarnă. În general, e bine su nu faceți anumite lucruri, care vă pot dăuna mașinii. În cele ce urmează noi vă spunem ce trebuie să faceți și să nu omiteți niciodată, când vă pregătiți mașina pentru perioada rece, de iarnă.

Există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a vă pregăti mașina pentru iminentul sezon de iarnă. Pregătirea mașinii pentru iarnă poate necesita timp și bani. Așa că planificați în consecință cu această listă de verificare pentru iarnă pentru vehicule. Nu uitați de caucicurile de iarnă, care sunt obligatorii deja peste tot în țară.

Verificați banda de rulare a anvelopelor

Atunci când vă pregătiți mașina pentru iarnă, asigurați-vă că inspectați anvelopele pentru uzura benzii de rulare și rotiți-le la fiecare schimb de ulei. Faceți acest lucru luând o monedă de 50 de bani și plasați-0 în canelura benzii de rulare a anvelopei dumneavoastră. Înfigeți moneda cu partea pe care apare stema în banda de rulare astfel încât partea superioară a a acesteia să nu mai fie vizibilă. Dacă stema nu mai este vizibilă în timp ce se află în canelură, este timpul să vă înlocuiți anvelopele.

Umflați cauciucurile pentru iarnă

Presiunea scăzută a aerului din anvelope poate fi potențial periculoasă pe drumurile de iarnă. Du-ți mașina la un mecanic pentru a verifica presiunea din anvelope și umflă anvelopele dacă este necesar. Dacă aveți cunoștințe prealabile despre verificarea presiunii în anvelope, o puteți face cu ușurință singur la o pompă de aer pentru anvelope gratuită care se găsește la benzinăria locală sau la un magazin auto.

Luați în considerare anvelopele de iarnă

Trecerea la anvelope de iarnă, poate ajuta la conducerea pe drumuri înzăpezite și alunecoase. În afară de faptul că vă ajută la deplasare, dar sunt și obligatorii, conform Codului Rutier. Așa că, mai bine să le aveți montate, decât să riscați amenzi, mai ales acum pe timp de iarnă.

Schimbați uleiul și antigelul

Întreținerea regulată a mașinii nu poate decât să vă ajute la prevenirea oricăror probleme auto în lunile care implică condusul pe timp de iarnă.

Repară-ți sistemul de încălzire

Drumurile scurte nu sunt prea împovărătoare atunci când nu ai căldură în mașină, dar gândește-te la ce s-ar întâmpla dacă ai rămâne blocat în mașină pentru o perioadă lungă de timp fără căldură. A avea un încălzitor funcțional poate ajuta la prevenirea disconfortului zilnic, dar poate fi și o măsură preventivă excelentă.

Verifică bateria

Capacitatea bateriei se reduce pe timp rece. Asigurați-vă că mașina este pregătită pentru iarnă și cereți unui profesionist să inspecteze lichidul și cablurile bateriei.

Verificați lamelele ștergătoarelor și completați spălarea parbrizului

Verificați dacă ștergătoarele sunt în stare bună, fără rupturi sau găuri, și dacă vă pot curăța parbrizul în mod corespunzător. Puteți să le ștergeți din când în când cu o cârpă curată. Dar, nu scoateți lamelele ștergătoarelor de pe geamul înghețat și nu le porniți dacă parbrizul este înghețat, deoarece cauciucul se poate rupe.

Veți avea nevoie și de mult lichid de spălare. Nu numai că este periculos să nu aveți lichid în sticla de spălare a parbrizului unui vehicul, dar este și ilegal.

Completați antigelul pentru iarnă

Antigelul oprește înghețarea apei din sistemul de răcire al motorului, așa că asigurați-vă că este completat. Lichidul de răcire trebuie schimbat la fiecare 2 – 5 ani, în funcție de mașină și de tipul de lichid de răcire necesar.

Verificați frânele

Frânele trebuie să fie în perfectă stare, mai ales pe timp de iarnă. Dacă scârțâie, fac alte zgomote sau generează senzații neobișnuite, verificați-le. Dacă vă scoateți mașina după câteva zile lăsate nefolosite în frig, porniți ușor, în cazul în care discurile, etrierii sau frâna de mână au înghețat.

Concluzie și un ultim sfat. Verificați dacă mașina trebuie să meargă la revizie

La fel ca multe dintre sfaturile de mai sus, acest lucru este important pe tot parcursul anului, dar pe timp de iarnă îl face doar un pic mai urgent. De obicei, se recomandă un service la fiecare 20.000 de km sau la fiecare 12 luni, oricare dintre acestea se întâmplă mai devreme.

Dar fiecare mașină este diferită, așa că verificați manualul  pentru a afla programul de service recomandat de producător. În unele zone, poate dura câteva săptămâni până când un garaj vă poate programa pentru o revizie, planificați-vă din timp și asigurați-vă că sunteți programat din timp.

Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Momentul în care Ucraina a atacat cu drone fabrica de maioneză EFKO din Belgorod. Care e semnificația acestei acțiuni militare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Exclusiv. Iubita lui Bromania, iritată în plină stradă. Cum a fost surprinsă Fabiola
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Șoferii din România nu pot face ITP. Anunț oficial de la RAR
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
PAPARAZZI. Ce face SORIN BROTNEI după ce a CÂȘTIGAT ASIA EXPRESS! IMAGINI de....
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro