Unii dintre noi doar visăm la un titlu nobiliar. Dar, pentru un român acest desiderat este un vis împlinit. Acesta a fugit de represiunea comunistă pentru a crea un oraș în interiorul unui oraș, în Marea Britanie. Citește mai departe și află cine este George Iacobescu, singurul român care a primit titlul de ‘Sir’.
Sunt puțini cei care au auzit măcar de numele lui Sir George Iacobescu, singurul român care a primit titlul din partea regretatei Suverane a Marii Britanii, Regina Elisabeta a II-a.
Vezi și: Londonezul anului 2021 este un român. Povestea lui și cea mai mare realizare a vieții sale
Sir George Iacobescu, care a crescut în sărăcie, a decis să scape de regimul lui Ceaușescu până la vârsta de 12 ani.
”Există un desen animat care ilustrează exact viața din România. Desenul animat a fost realizat cu o săgeată uriașă etichetată marș spre comunism, iar săgeata este formată din milioane de săgeți mici care arată în direcția opusă.”, declara românul într-un interviu acordat unei reputte publicații britanice.
Românul povestește că decizia de a fugi din România Comunistă, sub conducerea dictatorului Nicolae Ceaușescu, venea ca urmare a dezastrului economic din acele timpuri care a oferit și mijloacele de eliberare, spune inginerul român.
Sir George Iacobbescu povestește că situația era atât de gravă, și nevoia de valută străină atât de mare, încât ”România nu prea avea ce să exporte în afară de oamenii săi”. I-au trebuit patru ani, dar a reușit să iasă în 1975 cu ajutorul unui broker din Park Lane și al unei mătuși din Canada, și a mai fost nevoie de încă un an pentru a o scoate și pe soția sa, Gabriela, povestește George Iacobescu.
Românul provenea dintr-o familie de intelectuali ai vremii, tatăl său fiind medic, iar tânărul George Iacobbescu avea să aleagă o altă meserie, cea de inginer. Avea să facă parte din echipele de ingineri și constructori care puneau umărul la construcția de stații de pompare comuniste.
Dar avea să ia decizia de fugi în Cananda, iar ulterior, ajuns în Anglia, avea să își lase amprenta pe mega-turnuri de milioane de metri pătrați din Londra.
După o perioadă de adapatare și tatonări, inginerul român reușea să fie implicat într-un prim proiect de anvergură, iar primele sale proiecte majore erau pentru dezvoltatorul canadian Olympia & York.
Inginerul avea să construiască zgârie-norii Olympia Centre din Chicago și vastul World Financial Centre din New York, care aveau să preceadă ceea ce a urmat după ce s-a mutat la Londra în anii ’80.
Astăzi, în vârstă de 77 de ani, este singurul român care a fost făcut cavaler de către Regina Elisabeta a II-a a Marii Britnaii, ca recunoaștere a celor peste 30 de ani de muncă asiduă și de viziunea sa, precum și de clarviziunea lui Paul Reichmann, fondatorul O&Y, care a cumpărat zona de dezvoltare Docklands, locul de baștină al fostului premier britanic, Dame Margaret Thatcher, ”Doamna de Fier”, în 1987.
Titlul avea să-l primească în urmă 11 ani, devenind astfel singurul român care a primit titlul de ”Sir”. Inginerul român, acum Sir George iacobescu, este mândru de ceea ce a devenit Canary Wharf, și anume un centru financiar pe jumătate la fel de mare ca și Frankfurt, cu o populație activă de mărimea orașului Cambridge.
”Nu există orgoliu, chiar l-am sfătuit pe Reichmann să nu cumpere după o plimbare neplăcută prin situl nedezvoltat în urmă cu trei decenii Am făcut o greșeală. Canary Wharf a fost un șoc pentru sistem, spune românul.
Lordul Levene, care a scos Canary Wharf de sub administrare cu Sir George ca adjunct al său, a recunoscut imediat că româul știa ce face:
”Mă bazam din ce în ce mai mult pe el Iacobescu est remarcabil. Tot ceea ce atinge se transformă în aur.
Ceea ce a făcut la Londra, nimeni altcineva nu a mai făcut.”, declara Lordul Levene despre Sir George Iacobescu.
Conform declarațiilor sale, când nu lucrează, ”se relaxează muncind mai puțin”, stând în grădina sa, ascultând jazz și trăgând din cele mai bune trabucuri cubaneze Cohiba Behike.
”Colecţionez artă şi am reuşit să adun piese din perioada impresionismului până la sculpturile moderne, dar preferatele mele sunt piesele semnate de Roy Lichtenstein şi un portret realizat de Alexej von Jawlensky, o operă foarte puternică care uimeşte prin intensitatea culorilor.
Acelaşi tablou a stat odată deasupra şemineului Gretei Garbo. Sculpturile de care sunt cel mai ataşat sunt cele semnate de Igor Mitoraj, care te transpun într-o lume guvernată de frumuseţea Greciei sau Romei antice.”, a mai povestit Sir George Iacobescu.
Cumva, a găsit timp și pentru a înființa organizația caritabilă Teach First, care oferă profesori pentru școlile din centrul orașelor, a fost administrator al British Museum și a făcut parte din nenumărate consilii și comisii, toate acestea în timp ce își petrecea viața profesională construind un oraș în interiorul unui oraș.
Cât despre acțiunile caritabile, Sir George Iacobescu spune că ”Poate că cel mai mândru sunt de munca mea în scopuri caritabile, dar şi de munca mea în comisia care a reorganizat Ministerul Apărării britanic.”
Tot inginerul român avea să fie câștigătorul ”New London Awards 2021”, iar Nick McKeogh, CEO, NLA a declarat la acea vreme că ”Sunt foarte puțini oameni în industria noastră care au ocupat o funcție atât de înaltă pentru atât de mult timp și au realizat atât de multe pentru Londra într-o perioadă de schimbări atât de imense, de când a început la Canary Wharf în 1988.”