Londonezul anului 2021 este un român. Povestea lui George Iacobescu și cea mai mare realizare a vieții sale

Londonezul anului 2021 este un român. Povestea lui George Iacobescu și cea mai mare realizare a vieții sale
Este singurul român făcut Cavaler de Regina Angliei

Financial Times, una din cele mai prestigoase publicații de gen, scrie în termeni laudativi despre vizionarul român care a pus Canary Wharf pe hartă. Sir George Iacobescu, șeful grupului imobiliar se retrage la 73 de ani, dar se așteaptă doar la o ușoară reducere a volumului de muncă, mai spune reputata publicație. Celebrul antreprenor român a fost declarat „Londonezul anului 2021”, chiar înainte de retragere.

Sir George Iacobescu, vizionarul român care a pus Canary Wharf pe hartă

La mijlocul anilor 1970, un tânăr inginer din București a decis că viitorul său se află peste hotare. După ce a crescut în sărăcie și și-a petrecut douăzeci de ani sub regimul opresiv al lui Nicolae Ceaușescu, a fost nevoit să se bazeze pe o rudă din străinătate pentru a-l ajuta să-și plătească libertatea.

Am sfârșit prin a fi vândut de guvernul comunist. Prețul meu a fost de 5.000 de dolari.”, și-a amintit George Iacobescu.

Lumea occidentală l-ar putea considera ieftin la preț. După ce a lucrat în construcții în Canada, Sir George Iacobescu a atras atenția lui Paul Reichmann, fondatorul dezvoltatorului imobiliar Olympia & York.

Acesta l-a trimis la Londra pentru a ajuta la dezvoltarea zonelor portuare sterile care aveau să devină Canary Wharf. Proiectul a falimentat O&Y, dar Sir George Iacobescu s-a alăturat noii companii care a preluat proiectul. Ulterior a ajuns să îl conducă și a dezvoltat al doilea centru financiar ca mărime din Europa.

Peter Levene, fostul președinte al Lloyd’s of London, care a condus Canary Wharf Ltd timp de trei ani, începând din 1993, l-a comparat pe cu prim-ministrul britanic care a susținut proiectul și care a provocat dezbinare.

Mai degrabă ca Margaret Thatcher, singura persoană care a venit cu soluții a fost George.”, spunea Peter Levene despre Sir George Iacobescu, conform Financial Times.

Singurul român făcut Cavaler de Regina Angliei

La vârsta de 72 de ani, devenea singurul român care a fost făcut cavaler de către Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Și-a folosit cei peste 30 de ani de muncă asiduă și de viziune, precum și clarviziunea lui Paul Reichmann, fondatorul O&Y, când a cumpărat ceea ce astăzi este cunoscut ca un paradis, zona de dezvoltare Docklands a lui Margaret Thatcher, pe care a cumpărat-o în 1987.

Sir George Iacobescu este incredibil de mândru de ceea ce a devenit Canary Wharf astăzi. Este un centru financiar pe jumătate la fel de mare ca Frankfurt, cu o populație activă de mărimea orașului Cambridge.

Celebrul antreprenor chiar l-a sfătuit pe Reichmann să nu cumpere zona Docklands, în urmă cu trei decenii. „Am făcut o greșeală”, recunoaște astăzi Sir George Iacobescu, conform Financial Times.

Canary Wharf a fost un „șoc pentru sistem”, spune antreprenorul. A făcut în trei decenii ceea ce a durat 500 de ani pentru Square Mile. A oferit un produs nou și a forțat autoritățile să deschidă dezvoltarea către turnurile care împânzesc astăzi orizontul zonei.

Sir George Iacobescu, sinonim cu districtul financiar Docklands

La trei decenii după ce s-a implicat în Canary Wharf, omul considerat sinonim cu districtul financiar Docklands a declarat săptămâna aceasta că va preda rolul de director executiv unui nou recrut. Este vorba de Shobi Khan, director executiv american în domeniul imobiliar, rămânând în același timp președinte executiv.

Sir George, în vârstă de 73 de ani, a recunoscut că vârsta sa a fost un factor de succesiune. Dar a anticipat doar o ușoară reducere a programului său de lucru.

„Colegii mei vor putea să se culce la miezul nopții, în loc de ora 1 dimineața. Transferul de atribuții în cadrul companiei nu este o revoluție, ci o evoluție. Domnul Khan va fi directorul general.

Eu mă voi ocupa de dezvoltări, construcții și guvern, dar nu există alb și negru, toate aceste lucruri se îmbină.”, a spus Sir George Iacobescu, conform aceleiași publicații.

Asociații de afaceri l-au descris pe Sir George Iacobescu ca fiind un executiv exigent, dar popular, cu obiceiul de a trimite e-mailuri până târziu în noapte. Un tip extrem de loial și tolerant față de aproape oricine sau orice. Dar un om care nu accepta incompetența sau prostia, așa este descris de cei cu care a lucrat.

Districtul creat de el se confruntă acum cu alte provocări

Turnurile sale asemănătoare cu o fortăreață au început să pară învechite într-o epocă în care companiile se întrec în a oferi birouri prietenoase  în zone pline de viață. Noua extensie cu destinație mixtă a Canary Wharf spre est, Wood Wharf, încearcă să profite de această schimbare.

Nemulțumit de acest lucru, Sir George dorește, de asemenea, să extindă compania. El urmărește proiecte în afara Docklands, cum ar fi o ofertă pentru dezvoltarea de locuințe Earl’s Court din vestul Londrei.

Între timp, perspectiva Brexit-ului a crescut costurile de construcție și a privat Canary Wharf de un chiriaș. Este vorba Agenția Europeană pentru Medicamente, care s-a mutat la Amsterdam și și-a subînchiriat birourile.

Le sunt foarte recunoscător comuniștilor dintr-un singur motiv, fără ei nu aș fi fost aici

Sir George Iacobescu a fost un tip vocal, văzând Brexit nu doar ca pe o problemă practică, ci și ca pe o amenințare la adresa viziunii sale asupra țării sale adoptive.

„Din locul în care mă aflam în România, Marea Britanie era foarte iubită și admirată de toată lumea. Dar ceea ce se întâmplă acum, acesta nu este tărâmul făgăduinței.

Trăim într-o stare de alertă, în care trebuie să te hotărăști cum să faci față unui viitor necunoscut. Cred cu tărie în egalitate. Nu sunt un capitalist, în sensul în care să cred că un grup de oameni ar trebui să aibă toți banii și toate mijloacele”, este de părere Sir George Iacobescu.

Poate surprinzător, având în vedere statutul Canary Wharf ca simbol al capitalismului, Sir George Iacobescu a mai spus că nu este „deloc un capitalist”.

Se relaxează și lucrează la organizația caritabilă Teach First

Dar, în urma experienței sale timpurii, cu siguranță nu este nici comunist. Când nu lucrează, se relaxează muncind mai puțin, stând în grădina sa, ascultând jazz și trăgând din cele mai bune trabucuri cubaneze Cohiba Behike, produse într-o mică fabrică din Havana.

„Obișnuiau să facă trabucuri pentru Fidel Castro pentru a le oferi șefilor de guvern.

Apoi și-au dat seama că este un produs atât de bun încât au început să îl exporte.”, spune celebrul antreprenor.

Cumva, a găsit timp să înființeze organizația caritabilă Teach First. Organizația oferă profesori pentru școlile din centrul orașului. În afară de antreprenoriat, Sir George Iacobescu a fost administrator al British Museum și a făcut parte din nenumărate consilii și comisii. A făcut toate astea în timp ce își petrecea viața profesională construind un oraș în interiorul unui oraș.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI