Supele și ciorbele sunt preferate de mare parte din români, cel mai adesea ele fiind consumate la masa de prânz. Acest tip de mâncare ne amintește cu drag de bucătăria bunicii şi de mirosul din copilărie. Și, cu siguranță, printre cele preferate se numără și ciorba de fasole. Iată ingredientul secret ce trebuie adăugat pentru a căpăta un gust cu totul deosebit.
Acest preparat culinar tradițional se numără printre preferințele multor români. Se gătește rapid și simplu, dar un condiment secret face ciorba să fie și mai delicioasă și aromată!
De regulă, gospodinele adaugă la acest preparat afumătură, pentru a îi da un plus de savoare, însă nutriționiștii susțin că și plante aromatice se pot folosi cu succes la ciorba de fasole.
Ei bine, în acest caz, tarhonul dă un gust absolut aparte preparatului. Este versatil și extrem de aromat, motiv pentru care chefii îl folosesc des în bucătărie. Condimentul provine din Orientul îndepărtat și este înrudit cu lemnul Domnului și cu pelinul.
„Denumirea în latina este Artemisia dranunculus și francezii adoră acest condiment. Aduce o contribuție remarcabila la înnobilarea muștarului, la salate, sosuri, castraveți murați și desigur noi românii îl iubim în ciorbe.
Întâlnim multe varietăți de tarhon, cel francez este mai aromat datorita uleiurilor eterice conținute în cantitate mai mare, cel rusesc mai robust și mai puțin parfumat, dar conține cantități mici de estragol ce are efecte anticancerigene”, spune medicul nutriționist Luminița Catană.
Planta are mai multe modalități prin care se poate conserva: prin uscare, păstrată la congelator sau pusă în oțet. Însă, cea mai bună variantă este cea în oțet, pentru că în acest fel își va păstra toată aroma ușor înțepătoare. În plus, poate rezista ani de zile. Iată de ce ai nevoie:
Citește și: De ce se mănâncă ciorba de fasole în bol de pâine, în Ardeal, de fapt. Detaliul din istorie care te va uimi