Halloween se apropie și este acel moment din an când copiii se costumează și umblă pe la ușile vecinilor pentru dulciuri. Te-ai întrebat vreodată ce înseamnă expresia Trick or treat de Halloween? Dacă te gândești, acesta este un obicei destul de ciudat. De unde a apărut?
Originile Halloween-ului ne duc cu 2.000 de ani în urmă, la sărbătoarea celtică numită Samhain, care marca Anul Nou celtic, conform National Geographic. Oamenii din Irlanda și Scoția antice credeau că voalul dintre lumea celor morți și cea a celor vii devenea subțire în fiecare an pe 1 noiembrie, permițând demonilor să colinde din nou pe pământ.
Citește și: Când este Halloween-ul în 2023. Pe ce dată pică
Împreună cu ofrande și aprinderea de focuri pentru spirite, celticii se costumau ca cei morți, sperând să se amestece cu demonii adevărați și astfel să evite confruntarea spirituală.
Sărim în secolul al VII-lea, când Biserica Catolică se ocupa cu convertirea sărbătorilor păgâne în cele dedicate lui Dumnezeu. Astfel, petrecerea costumată a demonilor celtici a devenit „Ziua Tuturor Sfinților,” mutându-și sărbătoarea dedicată sfinților bisericii pe 1 noiembrie, în timpul papei Grigore al III-lea, între 731 și 741 d.Hr.
Sărbătoarea bisericii era cunoscută și sub numele de „Allhallows” sau „Hallowmas,” cu „hallow” însemnând sfânt. Până la începutul secolului al XI-lea, biserica a desemnat și 2 noiembrie ca Ziua Tuturor Sufletelor, o ocazie de a cinsti pe cei morți care așteaptă în Purgatoriu înainte de a fi trimiși în Rai.
Ziua Tuturor Sufletelor a devenit o ocazie pentru „souling” de la ușă la ușă, conform History.com.
Oamenii săraci vizitau casele celor bogați și ofereau să se roage pentru oamenii decedați ai proprietarilor, în schimbul unor „soul cakes.”
Practica a fost preluată curând de copii, care cereau bani, bere sau mâncare.
Înapoi în Scoția și Irlanda, copiii făceau ceva similar, dar în costume. Ei vizitau casele și promiteau nu rugăciuni pentru cei morți, ci distracție.
Citește și: Ce este Halloween și de ce a prins atât de bine în România
Copiii se costumează și aduc cu ei un talent, cum ar fi cântatul sau recitarea de poezii, în schimbul de dulciuri.
Ai putea crede că această practică s-a transmis apoi odată cu europenii în Statele Unite. A fost practicată în comunitățile de imigranți irlandezi și scoțieni la începutul secolului al XX-lea, dar „trick-or-treating” nu s-a răspândit cu adevărat decât în anii 1920 și 1930, în timp ce Halloween-ul și costumele au fost la mare căutare.
Cercetările efectuate de etimologul Barry Popik sugerează că termenul „trick or treat” a apărut pentru prima dată la începutul anilor 1920, când mai multe ziare canadiene au folosit variante ale acestuia.
Un articol din noiembrie 1923 publicat în Saskatchewan Leader-Post a descris un Halloween liniștit, notând că „‘Treats’, nu ‘tricks,’ au fost la ordinea serii,” în timp ce un articol din noiembrie 1924 publicat în Red Deer Advocate din Alberta a afirmat:
„Noaptea de Halloween a fost observată în mod obișnuit de tinerii ‘bloods’ din Penhold. ‘Distracția este distracție, iar trucurile sunt trucuri,’ dar când clădiri publice precum școlile și Sala Memorială sunt deteriorate fără opțiunea ‘Trick or Treat,’ nu vedem unde se bucură de distracție sau trucuri participanții.”
În SUA, cea mai veche înregistrare a frazei datează din 1928, conform.
În noiembrie acel an, Bay City Times din Michigan a afirmat că locuitorii se temeau de noaptea de Halloween, când ar fi întâmpinat la ușa lor „ultimatumul fatal ‘Trick or Treat!’ rostit cu o voce nemiloasă de un copil mic care amenință să șteargă transparența ferestrelor” (Trick).
Vezi și: Cât a ajuns să coste un dovleac în 2022. Prețurile sunt mult mai mari decât anul trecut
Practica solicitării dulciurilor la Halloween a fost întreruptă în timpul celui de-al doilea Război Mondial din cauza raționamentului zahărului, dar s-a întors în forță.
Suburbii în creștere și prospere ale secolului al XX-lea au oferit rute ideale pentru copiii care cer dulciuri, iar mai multe dulciuri ambalate individual au facilitat întregul proces pentru proprietari.
Copiii se costumează și merg din casă în casă, rostind „trick or treat?” – „trucuri sau ducluri?”
„Trick or treat!” este acum o expresie mai puțin literală decât a relatat Bay City Times în 1928; puțini copii de astăzi au intenții de a face o farsă dacă nu li se oferă dulciuri.
Citește și: Halloween 2022. Ce este interzis să faci pe 31 octombrie
Și dacă o casă nu dorește să participe la distracție, poate să-și stingă lumina de pe verandă pentru a evita atenția celor mici – nu foarte diferit de anticii celtici care se prefăceau morți pentru a evita confruntarea cu demonii.