26 oct. 2023 | 11:36

Ce să faci dacă varza călită a ieșit prea acră. Secretul ca să o repari

Diverse
Ce să faci dacă varza călită a ieșit prea acră. Secretul ca să o repari
Trucul ca să repari o varză călită mult prea acră

Varza călită este un preparat tradițional delicios, pe care mulți români aleg să îl facă folosind varză murată. Dar ce să faci dacă varza călită a ieșit prea acră? Acest lucru poate strica plăcerea de a-l mânca. Dacă n-ai lăsat varza murată la nesărat cu o seară înainte, varza călită poate ieși prea acră. Însă există câteva secrete pentru a prepara.

De ce îți iese varza călită prea acră

Există mai multe motive pentru care varza călită poate deveni prea acră. Iată câteva dintre ele:

Dacă gătești cu varză murată, atunci rezultatul poate fi o varză călită prea acră. Dacă nu ai lăsat-o la desărat cu o noapte înainte, atunci rezultatul poate fi catastrofal.

Vezi și: La ce temperatură trebuie ținută varza murată, de fapt. De-asta se strică sau iese acră

Varza trebuie lăsată în apă rece, iar apa trebuie schimbată constant.

Ce să faci dacă varza călită a ieșit prea acră

Dacă ai gătit varza călită și ai descoperit că este prea acră, există câteva metode simple pentru a corecta gustul. Iată câteva sfaturi utile:

Adaugă ceva dulce. Una dintre cele mai eficiente modalități de a reduce acreala în varza călită este adăugarea de zahăr. Poate părea ciudat, dar gustul dulce îl va masca pe cel acru. Adaugă treptat zahăr și amestecă bine până când gustul devine mai echilibrat.

Pune un cartof în varză pe măsură ce se gătește. Când cartoful e fiert, scoate-l și aruncă-l. El va prelua gustul de acru și sărat în exces și mâncarea va fi bună. Adăugarea de cartofi fierți sau alte legume neutre poate dilua acreala excesivă a varzei. Trucul cu cartoful se folosește și când mâncarea ți-a ieșit prea sărată.

Dacă varza călită este prea acră, adăugarea de supă clară nesărată poate fi o soluție bună. Acest lichid va dilua acreala și se va evapora odată ce a fost gătit bine.

Dacă varza călită a fost gătită recent și este prea acră, lasă-o să se odihnească pentru o perioadă de timp. Acest lucru permite aromelor să se combine și poate reduce gustul acru în timp.

Află și: Ingredientul banal care face varza călită foarte gustoasă. Puține gospodine știu trucul

O altă variantă este să o servești cu smântână grasă. Acest lucru îi va lua mult din gustul acru. Este o metodă rapid și la îndemână de repara varza călită mult prea acră. 

Alt truc este să înmulțești rețeta folosind varză proaspătă, astfel încât gustul să se echilibreze. 

Totuși, dacă gătești cu varză murată, cel mai bine este să o lași la desărat în apă rece, să schimbi apa de câte ori poți și să guști varza înainte de a găti cu ea. Dacă este puțin sărată și acrișoară, atunci știi că nu trebuie să mai adaugi sare. 

Rețetă de varză călită

Mare bucătar Radu Anton Roman, cunoscut pentru rețetele lui delicioase tradiționale, ne învață să pregătim varză călită după o rețetă păstrată foarte bine. 

Te-ar putea interesa și: Ce să presari pe fundul butoiului înainte de a pune varza la murat. Trucul bătrânilor care o va păstra crocantă până primăvara

Ai nevoie de:

  • Trei linguri de ulei de floarea soarelui
  • Doi morcovi 
  • Sare, piper și boia
  • O lingura de pastă de roșii
  • O legătură proaspătă de mărar
  • 200 de mililitri de supă de pasăre
  • 200 de grame de iaurt
  • 200 de grame de carne alba
  • Unul sau doi cârnați
  • 100 de grame de măduvă de vită
  • Șase verze 

Începe prin a toca verzele fin, apoi freacă-le cu sare. 

Lasă verzele la odihnă cel puțin un sfert de ora. Acest pas este esențial pentru a reduce amărăciunea și a obține o textură mai plăcută.

După ce au stat la odihnă, spală verzele în apa rece. Acest proces le va face mai bune de călit. Dacă folosește varză murată, lasă la desărat pentru o noapte.

Taie carnea și cârnăciorii în bucățele potrivite, iar morcovii îi poți rade.

Vezi și: În cât timp se acrește varza murată. Secretele pe care puțini le știu

Încinge uleiul într-o tigaie mare și adaugă varza, morcovii, boiaua și piperul. Călește puțin și stinge cu supă, api adaugă carnea, cârnații, măduva, pasta de roșii și sare. Lasă totul la foc mic 30 de minute.

Toacă mărarul proaspăt și adaugă-l, apoi drege varza cu iaurt pentru o textură cremoasă și delicioasă.

Parteneri
Cine este românca aleasă cea mai frumoasă femeie din Italia. Luisa va reprezenta țara de adopție în concursul internațional
Redactia.ro
Lacomii care își umplu farfuriile cu vârf la All Inclusive, obligați să mănânce tot sau primesc amendă
Click.ro
Povestea unei românce condamnată la moarte de medicii din Bacău și salvată în Turcia. „Acolo nu s-a rostit cuvântul «moarte»”
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Wow, ce rochie! Românca Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, apariție de senzație într-o ținută Dolce & Gabbana / FOTO
Unica.ro
Greșeala care transformă varza murată în eșec. Câteva trucuri simple de respectat
EVZ.ro
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Spynews
Taxă obligatorie în România. Se impune o nouă majorare: În mod cert, e loc de creştere
Capital.ro
Imagini fabuloase din casa Andreei Raicu! Vedeta locuiește doar cu Honey și a investit o avere în vila de lux. Terasa, mare cât un teren de baschet, e amenajată ca în Bali
Avantaje
Putin e GATA de RĂZBOI cu NATO! Anunțul serviciilor SECRETE
Mediaflux
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ce a transmis influencerul Adrian Elicopter de luptă după ce a fost acuzat că a fost prins beat la volan și că a fugit de Poliție
Antena 1
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Shtiu.ro